U Srbiji je svaki dan ”petak trinaesti”

0
829

rep-petak-13_620x0Danas je petak, 13.novembar 2015.godine. Da li se u Srbiji dogodilo nešto teško, nesrećno i zlo, što ovaj ”baksuzni dan” podrazumeva? Nije.

U Srbiji je to dan kao i svaki drugi. Nama se svakog dana događa ”petak trinaesti”.

Posebno sa vlašću koja nas bezrezervno i bezobzirno vodi u EU. Gotovo egzaltirano nas upućuje tamo odakle stižu novi i noviji zahtevi. Najnoviji: Srbija pre ulaska u EU mora usvojiti novi zakon o GMO (genetski modifikovana hrana), kojim može predvideti zabranu proizvodnje GMO, ali ne i zabraniti njen promet …

Nama je svaki dan ”petak trinaesti”.

I kada nas hvale, kao za migrante koje uredno propuštamo i evidentiramo, a uskoro će nam ih vratiti jer su kod nas evidentirani.

I kada nas javno tapšu po ramenu, kao Majkl Kirbi, američki ambasador u Srbiji, našeg premijera Aleksandra Vučića: ”Rekao sam premijeru Vučiću da nemam interes da ga zbacim sa vlasti, odnosno da SAD nemaju takav interes”.

Prvi utisak nakon ovakve izjave je – uvođenje nove kletve u politički život Srbije: ”Dabogda američki ambasador nemao interes da te zbaci sa vlasti!” Zbilja, može li šta gore od toga da zadesi srpskog političara?

Od toga je oporiji drugi utisak: iz Kirbijeve negatorsko-iskrene izjave izvodi se zaključak da on ”kada ima interes” – sigurno radi na tome da ”zbaci” nekog političara, funkcionera ili vladu.

Odnosno, ”kada SAD imaju takav interes”, što bi rekao Kirbi. To je, taj ”interes”, valjda, dovoljan razlog, dovoljno legalan da uradiš bilo šta u svetu… Da organizuješ sva ona ”arapska proleća” zbog čijih migranata sada EU dočekuje ”arapsku zimu”…

A, kakav to interes imaju SAD, naspram nas?

– Ako logično gledate kuda ide Srbija, Vučić je vodi tamo gde bi smo mi želeli da ide. SAD bi želele da Srbija bude u EU”. – kaže Kirbi

Da Vas podsetimo:  Nišlija ide na Kulinarsku Olimpijadu u Štutgartu

Da je Vučić ne vodi, da li bi Srbija išla tamo gde SAD žele da ide?

Nije to pitanje na koje Srbija mora i ume da odgovori. Amerikancima najbolje odgovore Amerikanci: Aron Bruk, američki biznismen, šef Instituta ”Ajn Rend”, na Konferenciji Međunarodne studentske organizacije ”Studenti za slobodu”, održanoj u Beogradu:

– Kažem vam, nemojte ulaziti u EU! Srbija treba da ustanovi sopstvenu ekonomsku politiku, više okrenutu ka laissez-faire konceptu. Ako hoćete, možete uvesti evro, otvoriti granice za rad i kapital, ali nema razloga da usvojite briselski regulatorni fašizam. EU je katastrofa kada je reč o regulaciji rada i proizvoda, ne želite valjda da vam to nametnu?! Ako ne verujete sopstvenoj centralnoj banci, usvojite evro bez ulaska u EU, preporučujem uvođenje slobodne ekonomije u Srbiji, niže carine, lakše kretanje ljudi, a zbog toga ne morate u EU. Možete to da uradite unilateralno i ostvarite sve koristi koje ima Evropa, bez loših stvari iz EU”. – tvrdi Aron Bruk, koji se očigledno ne slaže niti sa Kirbijem, niti sa željom SAD.

Pita li, neko, uopšte, građane Srbije – gde bi želeli da budu?

Znamo li šta nas čeka? Da li zaista želimo da budemo u EU koja je pre par dana propisala da jevrejski proizvodi u prodavnicama EU moraju imati posebnu etiketu?! Šta sa kupcima takvih proizvoda, da im se na kasi stavlja ”žuta traka” oko ruke?

Ko kaže da od ovog ne postoji gore, morao bi odmah na poligraf, jer – postoji: u istoj ravni ili stepenik više je ”obrazloženje” jučerašnjih povišica plata i penzija u Srbiji.

– Naše su finansije kao apoteka, a dodatne akcize na gorivo i cigarete uvodimo da bi isplatili te povišice kojima su neki nezadovoljni! I da bi budžet Srbije došao do novca kojim će finansirati Javni servis RTS, jer pretplata za građane od 150 dinara neće biti dovoljna! Zbog vas iz Javnog servisa se uvodi akciza! – govorio je ovih dana u nekoliko pojavljivanja pred novinarima, premijer Srbije.

Da Vas podsetimo:  Selfi kultura društvenih mreža

Nije im, doduše, rekao ”sram vas bilo”, kao Bajatoviću direktoru ”Srbijagasa”, za njega ”petka trinaestog”, kada ga je prozvao zbog vožnje u ”najluksuzinijem i najskupljem automobilu u Srbiji, a firma mu gubitaš”…

E, taj gubitaš, svim zaposlenim podelio je ”jednokratnu pomoć” od po 500 evra. I ne moraju da vrate. A, prosvetari koji nisu zadovoljni sa pomoći od 7.000 dinara ”mogu da je vrate Vladi” – poručio im njihov rođeni ministar Srđan Verbić. Ako nisu njime zadovoljni, mogu li da ga vrate u Petnicu? Ne mogu, on je kao duh iz boce…

E, kao na izlazak ”duha iz boce” – dugo smo iz Agencije za privredne registre čekali na ”izlazak” rezultata poslovanja naše privrede u 2014.godini. Apotekarski precizno rečeno – gubitak je bio četiri puta veći nego u 2013.godini.

I mala digresija, bitna za nastavak priče: juče najavljeno povećanje plata i penzija državni budžet će na godišnjem nivou koštati oko 50 miliona evra.

Iz izveštaja APR ustanovljava se sledeće: državni budžet ”upumpao” je prošle godine u ”Er Srbiju” 83 miliona evra, pa je naša (?) avio kompanija ”prvi put u istoriji” poslovala sa dobitkom od 3,4 miliona evra… A, da nije bilo para iz budžeta svih građana, ”Er Srbija” završila bi godinu sa gubitkom od 79,6 miliona evra.

I sledeće: ”Železara” iz Smedereva završila je godinu sa ”nultim poslovanjem” (”a u ovoj godini nema više dotacija”) – jer je, po APR-u, u decembru prošle godine u nju ”upumpano” 110 miliona evra iz budžeta Srbije.

O tih ukupno 193 miliona evra nije se raspravljalo u Skupštini Srbije, nikada i nikako, a kamo li onako ostrašćeno, kao juče o onih sedam hiljada za prosvetare… Da li je neko za to pitao penzionere, lekare, učitelje i policajce? Jesu li za to odvajali od svojih penzija, od svojih zarada i od svojih porodica?

Da Vas podsetimo:  Fenomeni - zagonetne lutke, intelektualci i gastarbrajteri na Fejsbuku

Da tih 193 miliona evra nisu potrošena na minuse u ”nikada boljem poslovanju u istoriji”, sada bi, recimo, povišica mogla biti četiri puta veća. Ili ne bi ni bilo potrebe za umanjenjem plata i penzija u javnom sektoru.

Zar nas je u ovome podržao MMF?

Jeste! To je put kojim, osim SAD, i MMF želi da idemo, jer MMF nije ništa drugo do SAD. I ne postoji nijedan razlog da nas američka administracija, otelotvorena u ambasadoru Kirbiju, za bilo šta kudi.

Građani Srbije, ”zadovoljni na malo”, sada su i biće najjeftinija radna snaga u Evropi i šire, što je potrebno interesima i EU i SAD, a sa tako malim platama – idealne su mušterije za GMO hranu… Uzgred, u Rusiji je proizvodnja i puštanje u promet GMO hrane oduvek krivično delo, a uskoro će u zakonu dobiti obeležje terorističkog čina.

Preterano? Nije.

Preterano je, ali zaista, od Srbije tražiti da zakonom legalizuje promet GMO hrane, preterano je (”briselski regulatorni fašizam”) posebno etiketirati jevrejske proizvode u evropskim prodavnicama…

Preterano je i reći da je, na talasu te zlehude jevrejske etikete, EU postala ostvarenje Hitlerovog sna o evropskom kontinentu kojim će upravljati Nemačka…

Ali, zar nije?

Zar se Nemci, u ovoj migrantskoj krizi, ne ”dokazuju” kao filantropi, a ulogu mizantropa prepuštaju evropskim državama koje su najviše stradale pod fašizmom?

Radoje Andrić

iskra.co

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime