U Srbiji se ne isplati biti roditelj

0
773

bebe_podgoricaNatalitet sta to beše? Statistički podaci govore da nam preti izumiranje ukoliko se stopa nataliteta ne poveća, a ako ovako ostane sigurno neće. Sve se čini da imamo što manje dece. Sadašnja vlast samo krivi one bivše za sve, pa i za to što nas je sve manje. Ali demokrate su koliko toliko brinuli o deci, gradili za decu razmišljali o budućnosti.

A sad šta smo dobili cenu obdaništa za sve isto, da li je isto kad u kući imate dve plate ili jednu. Kako u isti koš možete staviti samohrane roditelje i ljude koji žive u zajednici. Pričate mesecima o Beogradu na vodi, ali nismo čuli ni jednom da je neko od vas funkcionera Beograda pomenuo izgradnju novog obdaništa. Pljuvali ste Đilasa da je krao, ali je on deci pružio nove vrtiće, smanjio liste čekanja za iste. A danas gradonačelnik Mali i ne zna koliko se čeka na mesto u jaslicama. Mada kako je krenulo za šta sve uzimaju mito, verovatno i tu para rade. Slušam skoro sekretarku za dečju zaštitu koja tvrdi da je za izgradnju novih vrtića potrebno više para i vremena!? Stvarno nisu normalni. Ulaganje u vrtiće i škole nikad nije promašena investicija, dece će, valjda, uvek biti. Bravo Vučiću, šta će nam deca, bitno da idemo u Evropu, to nema alternativu! Nema veze ni što nas je sve manje, samo da je tebi i tvojim “doktorima“ i “masterima“ dobro!

Loš standard, prevelika nezaposlenost, mladi beže odavde, a oni koji su ostali su nezaposleni, ili rade za neku bednu platu, i ne pada im na pamet da ulaze u porodični život i da imaju decu. Za takav potez neophodan je bolji standard, krov nad glavom, posao sa normalnom platom, to je nešto najosnovnije, ali u našoj bednoj zemlji, to je luksuz. Nema ništa u ovoj zemlji za onog za koga bi trebalo tj. za decu koja treba da su prioritet nad prioritetima, ali zato ima za ove lopine u izobilju za njihova orgijanja, putovanja, prežderavanja.

Da Vas podsetimo:  Zaraza

Šta da pravimo socijalne slučajeve i da ih držimo po fiokama! Samo lud čovek danas može “praviti” decu, tj. male socijalne slučajeve. Pogledajte kako se neke zemlje u okruženju odnose prema deci i trudnicama; koliko države pomažu majke i decu. Čudi me da još niste uveli porez i takse na decu i porođaj pa se pitajte zašto nas je sve manje. Još uvek se ne živi samo od vazduha, za odgajanje dece treba ipak malo para, a za pare treba posla koji ce biti plaćen. A na posao ne možete ići jer dete nema ko da vam čuva, tj. nema mesta u vrtićima. Sve je ovo jedan zatvoren krug u kome se samo vrtimo, jer za sada iz njega nema izlaska.

Za Korene

Ivana Jovanović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime