U Srbiji stopirani udžbenici na „bosanskom jeziku“

0
531

pazarU Srbiji je zbog naučno neutemeljenih činjenica u udžbenicima na „bosanskom jeziku“ stopirana procedura njihovog odobravanje, jer stručnjaci, istoričari, ne mogu da se saglase sa prekrajanjem istorije, pišu Večernje novosti.

Autori udžbenika na „bosanskom jeziku“ tvrde da je Povelja Kulina bana „starobosanski dokument“, da je pisana bosančicom, zasebnim „bosanskim pismom“, sve što se odnosi na Rašku oblast preimenovano je u Sandžak i sandžačko, a u zvanične praznike, o kojima djeca treba da uče, uvršten je „Dan Sandžaka“.

Prema navodima lista, zbog tih naučno neutemeljenih činjenica stopirano je odobravanje udžbenika za istoriju, „Svet oko nas“, Priroda i društva.

Predsjednik Bosanskog nacionalnog vijeća Esad Džudžo rekao je da su za nastavu na „bosanskom jeziku“ nedostajala 52 udžbenika, a da je odobren samo jedan.

On smatra da ovakvi udžbenici moraju biti odobreni, te da je riječ o „identitetskim pitanjima“.

Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Eleonora Vlahović rekla je da najveći broj udžbenika nije dobio saglasnost, ne zbog istorijski spornih činjenica, već zbog propusta koji se tiču standarda kvaliteta, ishoda, zadataka, koji se zadaju djeci.

Prema njenim riječima, udžbenici su odbijani i jer je od djece u trećem razredu traženo da skalpelom probuše rupu na kartonu ili da odu u šumu i nešto uberu, čime se dovode u opasnost.

www.iskra.co / RTRS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime