U srpskim porodilištima nema sapuna i toalet papira

1
812
Foto: Shutterstock/Circlephoto

Kad trudnice krenu u porodilište, osim brige o tome da li će porođaj proteći kako treba, obavezno moraju da vode računa da među stvarima koje su im neophodne za boravak u porodilištu nikako ne zaborave sapun i toalet papir, jer ih u našim porodilištima, nažalost, nema.

Priče nadležnih o merama za povećanje nataliteta, kao i ulaganjima u opremanje bolnica padaju u vodu pred situacijom koja mnoge truudnice neočekivano sačeka po dolasku u bolnicu, a glasi: u toaletima nema sapuna i toaletnog papira, a koje bi, ako su dobro obaveštene, trebalo da ponesu sa sobom.

Nova.rs razgovarala je s nekoliko trudnica koje su podelile svoja iskustva iz GAK “Narodni front” i GAK u Višegradskoj gde su odlazile na preglede, intervencije ili porođaje, i sve imaju isti komentar – nedostatak sredstava za higijenu na tom mestu je skandalozan.

Iako je znala kakvi su uslovi u našim bolnicama, trudnici M.O. iz Beograda, kada se u februaru zbog iznenadne intervencije našla u Dnevnoj bolnici Ginekološke klinike u Višegradskoj, na pamet nije palo da sa sobom ponese toaletni papir i sapun.

“Makar je kupatilo u Višegradskoj renovirano, u Domu zdravlja ‘Stari Merkator’, gde održavam trudnoću, toalet je kao iz filma strave i užasa”, priča za Nova.rs ova trudnica, dodajući da je tu sanitarija “verovatno iz vremena kada je sagrađen Dom zdravlja”.

Sada se priprema za porođaj i na sajtu GAK “Narodni front”, kako kaže, postoji spisak stvari koje treba da ponese, a među njima su i sredstva za ličnu higijenu.

“U svakoj Školi roditeljstva nam kažu da pored kreme za lice, obavezno ponesemo i toalet papir”, napominje ona.

Koliko je to postalo “normalno” pokazuje to da se, kada se našla u toj situaciji, više pitala kako je “ispala glupa da to nije ponela”, a ne da je strašno što toga u bolnici nema.

Da Vas podsetimo:  SRS traži zakon o zaštiti ćirilice u Srbiji

Da je slična situacija i u GAK “Narodni front” priča mlada majka Ivana Stančev, koja je na toj klinici u decembru prošle godine radila takozvani dabl-test, a koji se obavlja u prvom tromesečju trudnoće. Ivana se porodila u Zadru, a s Paga, gde trenutno živi, priča kako se zgranula kada je otišla u toalet u prizemlju beogradske klinike gde nije bilo ni toalet papira, ni sapuna, gde je sve bilo zapušteno i u lošem stanju.

I ona je pohađala predavanja o psihofizičkoj pripremi za porođaj gde joj je babica, diktirajući spisak stvari koje treba da ponese u porodilište, obavezno naznačila toalet papir kao neophodnu stavku, što je, kaže, pretužno.

Foto: Shutterstock

“Ponesite ličnu kartu i toalet papir”

Nošena tim upozorenjem, toalet papir je ponela sa sobom i kada je došla u zadarsku bolnicu da se porodi.

“U pitanju je mala, obična, državna bolnica ali ima toalet papira i sapuna, ima svega i čisti se redovno”, priča Ivana za Nova.rs, napominjujući još nekoliko obaveznih stavki koje trudnice treba da ponesu sa sobom u beogradska porodilišta, među kojima su papuče za tuširanje ili podlošci za slučaj da medicinska sestra ne može da vam promeni posteljinu.

“Ponesite ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i toalet papir sa sobom u porodilište”, kaže ironično Ivana.

Dabl test je posebna priča, nastavlja ona, u jednoj skučenoj prostoriji u prizemlju dok doktorka meni radi ultrazvučni pregled, pored nje tri druga doktora “kao sardine” sede i trudnicama u genetičkom savetovalištu objašnjavaju kako treba prekinuti trudnoću ukoliko nije u redu, što sigurno nije ono što je htela da sluša u tom trenutku dok i ona čeka bebu.

J. M. iz Beograda se porodila početkom septembra, a iz GAK “Narodni front” je izašla šokirana.

“Tamo nema ničeg, sve morate da ponesete, a kad kažem sve mislim i na sapun i toalet papir i sve što vam padne na pamet tokom dana”, priča ova mlada majka.

Da Vas podsetimo:  Ko dođe u kovid ambulantu u Aleksincu dobije koronu, direktor traži rešenje

Ono što me je posebno šokiralo, nastavlja da priča, kada sam pitala gde da bacim đubre, rečeno mi je da ne postoje kante u sobama, već da ga bacimo u kesu i da ga ponesemo kad krenemo u toalet, gde se nalazi jedna zajednička kanta za smeće.

“Vi nekad ni dva dana ne možete da ustanete iz kreveta, a kamoli da se šetate do toaleta, bacite smeće u kesu pored sebe, pa ako stignete do toaleta kad stignete”, kaže rezignirano.

Svaka soba, nastavlja, ima lavabo, ali morate da ponesete i sapun i peškir, nema papirnih ubrusa da obrišete ruke, a bitno je da svuda stoji natpis – perite ruke pre nego što uzmete bebu, a s čim – ponesite od kuće.

Naše bolnice – na život i smrt

Pored tih nedostataka, kaže da u GAK Narodni front ima i dobrih strana, a to su stručnjaci koji tamo rade. Kad su se pojavile komplikacije na porođaju, u roku od nekoliko sekundi stvorilo se 15 vrhunskih stručnjaka bez kojih, tvrdi, pitanje je da li bi danas razgovarala s nama.

“Ali, naše bolnice funkcionišu samo po principu života i smrti, posle toga nega i oporavak su totalno nebitni. Samo je bitno da ste preživeli i da što pre idete iz bolnice, jer ima drugih koji treba da prežive”, kaže ova mlada majka ukazujući na još jedan problem, a to je nedostatak kapaciteta u porodilištima.

Da situacija sa nedostatkom higijenskih sredstava nije samo trenutna, priča nam svoje negativno iskustvo M. U. iz Beograda koja se pre pet godina porodila u GAK “Narodni front”. Od tada do danas ništa se nije promenilo.

Kako kaže, ženi je na porođaju potreban topao zagrljaj i podrška, a posle i sve ostalo.

Da Vas podsetimo:  Država vs. frilenseri – da li jači popušta?

“Bolnica za tri dana, koliko provedete nakon porođaja, ne može da vam obezbedi šest, sedam pelena za bebu, uloške ili toalet papir, a u pitanju je porodilište na nivou jedne države. Vi to morate sami da obezbedite. Dolazite sa bolovima i ne znate gde se nalazite, a oni vam kažu ponesite svoj toalet papir i sapun da biste se okupali,” kaže naša sagovornica i dodaje da tamo nema ničega i da se osećala da je prepuštena samoj sebi, iako je za smeštaj u bolnici platila.

“Platite 10.000 dinara dan u apartmanu, a opet nosite sve svoje, izuzev spavaćice, koju su menjali”, kaže ona i zaključuje da se ništa nije promenilo i da je priča o povećanju nataliteta u ovakvim uslovima tužna i žalosna.


Kakvo je stanje i šta pacijentkinje, trudnice i porodilje očekuje u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front, pitali smo direktora Željka Mikovića.

“Odgovorno tvrdim da se vodi računa da sve bude čisto u bolnici, uključujući i sobe i toalete. To se kontroliše i na najbolji mogući način održava”, kaže direktor Narodnog fronta i dodaje da je priča o tome ima li pacijentkinje moraju da donose toalet papir potpuno deplasirana i da o tome ne želi da diskutuje.

Pozvali smo i poruku poslali i direktoru klinike u Višegradskoj Aleksandru Stefanoviću, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.


Gordana Petković
Izvor: Nova S

1 KOMENTAR

  1. Sigurno da mnogo čega nema u srpskim porodilištima ali je gospođa Petković, autorka članka o sramnom položaju srpskih porodilišta, trebala bar malo i da bar verbalno „zaviri u džepove“ ministra zdravlja, pojedinih direktora porodilišta pa i dđepove sveukupnog vlasnika Srbije Aleksandra Vučića, koliko je para završilo na njihovim tajnim računima i u njihovim džepovima. Njima je kovid 19 došao kao kec na desetku za dodatno lično bogaćenje -piše npr. beogradski magazin TABLIOD. Nije li AV izjavio da su pare nošene koferima u inostranstvo kako bi on lično uspeo da nabavi respiratore kojih, navodno, na tržištu nije bilo pa zbog hitnosti nije moglo da se čeka na raspisivanje tedndera isl. i legalnu kupovinu potrebnih materijala. Zaista je interesantno saznati ko pljačka u Srbiji a ko viče „držte lopova“ i obećava, po ko zna koji put, sputavanje i mafije i korupcije. Znate ko je to? Pa sigurno da znate, opet je to „vlasnik“ Srbije AV i njegova mafijaška kamarila. Od Veselinovića, preko Kokeze, ministra Lončara zvanog „Doktor smrt“, pa do „Malog bate“ i mnogih drugih iz sprege vlada- mafija!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime