Učešće Srbije na kulinarskoj Olimpijadi u Štutgartu

0
589
Foto: printscreen

Srbija će učestvovati na “Kulinarskoj olimpijadi IKA 2020.” u Študgardu, najavila je Kulinarska federacija Srbije.

Reč je o najznačajnijem svetskom takmičenju, na kome će Srbija prvi put učestvovati sa našim Nacionalnim juniorskim timom.

Ovo prestižno takmičenje se održava u Štutgartu, od 14. do 19. februara 2020, a organizator je Nemačka kulinarska asocijacija. Takmičenje okuplja oko 2.000 šefova iz više od 60 zemalja sveta, a najavljuje i preko 28.000 posetilaca, koji će moći da probaju više od 7.000 menija u različitim kulinarskim disciplinama.

Kulinarska federacija Srbije (KFS) je udruženje profesionalnih kuvara, čiji je osnovni cilj unapređenje nivoa znanja ugostiteljskih kadrova, odnosno razvoj gastronomske struke u državi i regionu. Kao zvanični predstavnik Republike Srbije, KFS je i punopravni član Svetske kulinarske asocijacije (WACS – Worldchefs).

Ove godine, KFS je prijavila nacionalni juniorski tim kao jednog od učesnika Kulinarske olimpijade IKA 2020.

jednog od najznačajnijih svetskih takmičenja, koje se održava u Štutgartu u Nemačkoj od 14. do 19. februaru 2020. Organizator je Nemačka kulinarska asocijacija.

Prestižno svetsko kulinarsko takmičenje IKA 2020, je najveće kulinarsko takmičenje koje okuplja preko 2.000 šefova iz preko 59 zemalja sveta, a najavljuje i preko 28.000 posetilaca koji će moći da probaju više od 7.000 menija u različitim kulinarskim disciplinama.

Juniorski kulinarski tim R. Srbije čini devet članova (5+1+3) starosne dobi do 23 godine, koji su prošli selekciju od strane članova KFS i koji su članovi KAS (Kulinarske asocijacije Srbije). Tim čine vredni, ambiciozni i požrtvovani kuvari i mladi šefovi različitih ugostiteljskih objekata u Srbiji i učenici – studenti gastronomije u Beogradu i Novom Sadu.

Prošavši selekciju odlučno sa svojim mentorima rešili su da ulože svoju snagu i energiju da se na olimpijadi pojave u što boljem svetlu i opravdaju poverenje svih koji su verovali u njih, pokazavši profesionalizam, preciznost i kreativnost.

Da Vas podsetimo:  Festival evropskog filma Palić u novom terminu od 12. do 18. septembra

U pripremi juniora učestvuje ceo tim KFS, kao i članovi Asocijacije šefova kuvara Srbije, na čelu sa selektorom KFS šefom Mladenom Pršićem (strukovni menadžer u gastronomiji), Zoranom Miškovićem (diplomiran menadžer u gastronomiji), dr Nikolom Vuksanovićem, Goranom Radivojevićem MCc Majom Banjac MCc, dr Bojanom Kalenjuk, vanredni profesor, za poslastičarski deo je zadužen šef Zdravko Gavrilović (strukovni menadžer u gastronomiji), a kao spoljni saradnici i savetnici nastavnik Petar Gracun i Jordan Nastanović. Pomoć u logistici pružaju šef Dejan Stanković, Jovan Vukelić i dr Dragan Tešanović, redovni profesor.

Pripreme za takmičenje se odvijaju u restoranima i kuhinjama članova KFS, kao i laboratoriji za gastronomiju PMF u Novom Sadu.

Ući u istoriju kao deo tamičarkog tima, reprezentativac RS jedan je od izazova koji ovi mladi ljudi nose sa sobom. Izazov učešća ili ,,vetar u leđa,, na jednom ovakvom takmičenju može poboljšati jedino podrška sredine, države i kompanija i zato budite deo tima koja prati i podržava ovaj mladi tim profesionalaca.

Tim Kulinarske federacije Srbije na čelu sa predsednikom Dejanom Stankovićem.

Izvor: Kuća dobrih vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime