Ugovor o ‘Beogradu na vodi’ za dve nedelje

0
957

Na pitanje Istinomera kada će biti objavljen Ugovor o zajedničkom ulaganju za projekat „Beograd na vodi“, premijer Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je danas da će se to dogoditi za manje od dve nedelje. Ovo je najnoviji rok, nakon što je od potpisivanja ugovora, 26. aprila, nekoliko funkcionera davalo obećanja o objavljivanju tog dokumenta.

PREDSTAVLJEN PROJEKAT "BEOGRAD NA VODI"

Naime, prvo je gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio da će ugovor biti objavljen “čim bude potpisan”. To se ipak, nije dogodilo, a iz njegovog kabineta Istinomeru je odgovoreno da će javnost ugovor videti odmah posle završetka „dve-tri pravne radnje“.

„Prvi korak je bio dobijanje odobrenje koncentracije koje je dala Komisija za zaštitu konkurencije. Nakon toga čeka se odluka Komisije za kontrolu državne pomoći, pa donošenje Odluke o dokapitalizaciji i na kraju potpisivanje ugovora preduzeća Beograd na vodi i Direkcije za građevinsko zemljište. Važno da je da se ispoštuje sva procedura i nakon toga će ugovor biti pravosnažan i objavljen“, navodi se u odgovoru koji smo dobili iz kabineta gradonačelnika.”
10. 6. 2015. godine

Komisija za kontrolu državne pomoći donela je svoje rešenje krajem jula, a ako se pod dokapitalizacijom misli na preuzimanje 68 odsto kapitala u preduzeću “Beograd na vodi doo”, i ta radnja je završena nedavno i to tako što su arapski partneri za taj procenat udela u kapitalu uplatili 22.000 evra.

Zbog šturih informacija od zvaničnika, javnost je ostala uskraćena za odgovor na pitanje zbog čega ugovor još nije objavljen. Nedavno je u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu Nemanja Nenadić iz “Transparentnosti Srbija” rekao je da je ta organizacija u vezi sa ovim projektom od Komisije za zaštitu konkurencije dobila zanimljivu informaciju.

Da Vas podsetimo:  Obračun vlasti sa narodom

“To je informacija da se državni pravobranilac obraćao Komisiji za zaštitu konkurencije zahtevom da se odredi poverljivost svih podataka koji se tiču ugovora o ‘Beogradu na vodi’ i još nekih aranžmana koji su zaključivani u poslednje vreme. Mi smo do te informacije došli tražeći nešto sasvim drugo, tražeći, naime, ugovor o upravljanju smederevskom Železarom…”, rekao je između ostalog Nenadić.
Radio Slobodna Evropa, 14. 8. 2015. godine

Javnost je čekala i odgovor Komisije za kontrolu državne pomoći koja je trebalo da utvrdi da li u Ugovoru o zajedničkom ulaganju, koji su potpisali Vlada Srbije, „Beograd na vodi doo“ i arapski partneri, ima elemenata državne pomoći. To telo odluku je donelo 22. jula sa zaključkom da se taj ugovor ne odnosi na državnu pomoć.

U odluci se navodi da su najvažnije obaveze Srbije koje proizilaze iz ovog ugovora, između ostalih, i izvršenje eksproprijacije odnosno sticanje prava svojine nad zemljištem u Savskom amfiteatru, zatim fizičko raščišćavanje zemljišta kao i davanje građevinskog zemljišta u zakup investitoru na 99 godina. Obaveza Srbije, za koju stručnjaci kažu da će najviše koštati poreske obveznike, jeste i izgradnja komunalne infstratrukture na prostoru predviđenom za izgradnju kompleksa.

Da li postoji državna pomoć u Ugovoru o zajedničkom ulaganju, komisija je razmatrala kroz obavezu Srbije da u zakup na 99 godina da 100 hektara savskog priobalja. U obrazloženju stoji da je kao naknadu za to Srbija dobila učešće od 32 odsto udela u vlasništvu u preduzeću ”Beograd na vodi” što za Komisiju predstavlja realan odnos, a na osnovu čega se zaključuje da se to ne može smatrati državnom pomoći.

“Rešenje Komisije sadrži niz zanimljivih procena i ocena – “da je uobičajeni rang u udelu vrednosti lokacije u bruto razvojnoj vrednosti projekta između 15 odsto i 25 odsto” zbog čega je 32 odsto koje Srbija dobija u zajedničkom ulaganju “realan iznos”, da je “projekat izrazito nelikvidan, odnosno da je mogućnost utrženja Projekta na otvorenom tržištu zanemarljiva” i da se “prilikom zaključenja ugovora Republika Srbija ponašala kao privatni investitor, realno i racionalno”, stoji u saopštenju organizacije “Transparentnost Srbija”.

Da Vas podsetimo:  Porodica u Srbiji: Zašto očevi provode samo 11 minuta dnevno sa decom

Komentarišući za Istinomer doneti zaklučak Komisije za kontrolu državne pomoći, Ksenija Radovanović iz Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” podseća na ranije doneti zaključak Komisije za zaštitu konkurencije i njihovu odluku da sakrije podatke o arapskom partneru, čak i o broju zaposlenih i uspešnosti poslovanja, uz objašnjenje da bi objavljivanje takvih podataka nanelo štetu toj kompaniji.

“Po istom šablonu, Komisija za kontrolu državne pomoći donosi zaključak da ovde državne pomoći nema, a propušta da analizira koliko zapravo država Srbija i njeni građani treba novca da ulože da bi ovaj projekat uopšte mogao da se izvede. Kako je moguće da u projektu nema “državne pomoći”, ako znamo da država uzima 130 miliona evra kredita samo od tog “stranog partnera”, a da je za obavljanje pripremnih radova, na koje smo se Ugovorom obavezali, potrebno i više od milijardu evra?”, pitaju se u ovoj Inicijativi.

U rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći navodi se da je preduzeće “Beograd na vodi” tek 16. jula uputilo Komisiji za kontrolu državne pomoći ugovor na razmatranje.

Vesna Radojević

istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime