Ukinuti strane sudije u US BiH

0
730

Inicijativa da garanti zaštite Dejtonski sporazum i ukinu prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH

Pokrenućemo inicijativu da sa drugim nevladinim organizacijama iz regiona, garantima Dejtonskog mirovnog sporazuma (SAD, Rusija, Srbija, Hrvatska…) prijave strane sudije u Ustavnom sudu BiH zbog destabilizacije BiH i zločina protiv mira, kao i da zaštite taj mirovni sporazum.

Bosnia_and_Herzegovina_Political-640x608Strane sudije u Ustavnom sudu BiH sa dvojicom sudija predstavnika bošnjačkog naroda, donijele su Odluku o konstitutivnosti sva tri naroda (bošnjačkog, srpskog i hrvatskog) i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj, dok su sudije predstavnici srpskog i hrvatskog naroda bile protiv takve odluke. Iako je legalno donesena, ona je nelegitimna, pravno problematična, u temelju ruši međunarodni mirovni sporazum, destabilizuje BiH sa mogućnošću izbijanja sukoba. Dakle, ta odluka predstavlja zločin protiv mira. Ona omogućava jednoj, bošnjačkoj strani, da „zakonski“ mijenja političku i svaku drugu strukturu Dejtonskog mirovnog sporazuma na štetu druge dvije strane, srpske i hrvatske. Odluka da su sva tri naroda konstitutivna i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj proizvela je mnoge probleme i druge štetne odluke, poput Odluke o ukidanju himne, grba i Dana Republike Srpske i vrlo lako, u budućnosti i imena Republika Srpska. Da ne nosi tako tragične posljedice ta odluka bi bila smiješna i apsurdna, jer želi da pokaže da su i Bošnjaci i Hrvati stvorili Republiku Srpsku, a i Srbi Federaciju BiH.

Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma definiše Federaciju BiH kao bošnjačko-hrvatski entitet a Republiku Srpsku, kao entitet srpskog naroda. U oba entiteta svi drugi imaju sva prava po međunarodnim aktima i konvencijama. Odluka o konstitutivnosti nema nikakve veze sa ravnopravnošću sva tri naroda i oba entiteta u zajedničkim institucijama BiH. Ta ravnopravnost definisana je Aneksom IV Dejtonskog sporazuma, kroz način formiranja zajedničkih institucija – princip pariteta, jednake zastupljenosti… i načinom glasanja – princip konsenzusa. Jedina zajednička institucija u kojoj se odluke ne donose konsenzusom jeste Ustavni sud BiH. I upravo tu trojica stranaca imaju presudnu ulogu u donošenju odluka. Zato smo taj sud nazvali sudom stranaca.

Da Vas podsetimo:  Crna Gora crnog Mila

Pokret smatra da je Dejtonski međunarodni mirovni ugovor iznad zakona i odluka bilo kakvih institucija, pa taman one bile i legalne i legitimne, tim prije kad te odluke mogu ugroziti mir.

Dane Čanković

SNP Izbor je naš

www.vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime