Ukradeno detinjstvo

0
3728

Mitrovo-budjenje-posle-trece-operacije470Javljam Vam se iz Siriga pokraj Novog Sada. Zovem se Slađana i majka sam dečaka Mitra koji sada ima 19 godina. Razlog zbog koga Vam se javljam jeste molba da pročitate ovo naše  pismo, razumete nas i ako možete pomognete nam!

Mitar je dete koje je na porođaju dozivelo povredu , tj. izliv krvi na mozak što sada za posledicu ima dijagnozu CEREBRALNA PARALIZA. j Mitar ne može da hoda a i rukicama se slabo služi.

Moj sin i ja nažalost živimo sami jer nas je Mitrov otac napustio kada je Mitar imao svega 20 dana.

Mitar je izuzetno pametno dete psihički očuvan, ali situacija u našoj zemlji nam donosi mnoge probleme.

MITAR BEBICALečenje kod nas je skoro nemoguće, jer ne postoji adekvatna ustanova u kojoj su posvećeni takvoj deci. Takođe ne postoji odgovarajuća škola za takvu decu i umesto da se neka institucija pobrine  oko organizovanja i rada sa takvom decom, nas roditelje savetuju da ih ostavimo u neke od domova, što sam ja kategorički odbila jer je Mitar moj jedini sin i BOG mi ga je dao i ja ću se boriti za njegovo zdravlje  do kraja mog zivota.

Takođe su nam skoro nemoguća lečenja u nekim od banja jer socijalno je vrlo rigorozno odnosno skoro i nedozvoljava banjska lečenja a kada uspemo posle mesec dana skupljanja papira i da dobijemo banjsko lecenje dobijemo ga samo za Mitra, znači  bez pratioca, sto zvuči suludo jer je dete kategorisano od istih tih doktora kao  100% invalid i  ti doktori odlučuju da treba Mitar sam da ide u banju, nažalost to je u nasšoj zemlji normalno a ustvari je van svakog zdravog razuma!

O nabavci kolica  mi je tesko i da pišem jer nam socijalno odobrava  kolica za decu sa invaliditetom  svake 5 godine i to su uglavnom vrlo teška kolica, neprakticna i dosta loša i skoro nemoguca za transport prilikom putovanja. Zbog toga smo prinuđeni svaki put kada kupujemo kolica da molimo nekoga iz inostranstva da nam donese  kolica koja  se kreću od 700 eura pa na više, zadnja kolica smo uzeli u Nemačkoj i to polovna a platili smo ih 760 eura.

MITAR I SESTRA OD UJAKAAntidekubit jastuče na kojem Mitar sedi u kolicima a neophodno je da se nebi otvorile ranice na guzi zbog dugog sedenja, preko socijalnog ne možemo da dobijemo jer kažu dijagnoza cerebralna paraliza nije stečena nego urođena i zbog toga nemamo pravo na jastuče. Cena jastuka je od 25 pa do 46 hiljada dinara. Ne mogu da verujem da ove zakone donose doktori , tj. ljudi sa položenom Hipokratovom zakletvom i ne mogu da shvatim kako može detetu koje ili sedi na krevetu ili sedi u kolicima neko može da kaže da mu jastuče nije potrebno a najgore od svega toga je sto MITROVA  CEREBRALNA PARALIZA NIJE UROĐENA NEGO STEČENA !!!!STEKAO JE GREŠKOM I NEMAROM NOVOSADSKE „BETANIJE“! Da li ova naša Srbija štiti svoje  građane, nažalost u ovoj situaciji decu sa posebnim potrebama ili štiti svoj budžet i gleda da zakine na bolesnoj deci  da bi za neke druge „ličnosti“ ostalo još više!

Da Vas podsetimo:  Stotine crvenih cipelica ostavljeno u centru Beograda - s jednom porukom

Pošto sam ja samohrana majka i materijalne prilike su nam izuzetno  loše, a pored svih obaveza i problema Mitar je morao svakih 6 meseci da primi po dve injekcije DYSPORT-a koje služe za sprečavanje grčenja mišsića, odnosno  skraćenja tetiva a ujedno  sprečava stradanje kukova.

Injekcije DYSPORT-a su dosta skupe svaka od njih iznosi oko 250 eura.   Naša besparica nas je dovela u situaciju da smo morali da preskočimo dve terapije sa injekcijama DYSPORT, što je dovelo do pogorsanja  Mitrovog stanja kao i to što je Mitar prinuđen da skoro stalno sedi što je dovelo do skraćenja tetiva kako na nogicama tako i na rukicama pa je  bilo neophodno uraditi hirušku intervenciju.

Da bi izbegli naporne i veoma bolne operacije, produžavanja tetiva, koju su predlagali na Banjici,   Mitru su urađene analize i ustanovljeno je da mogu operacije da se urade u ĆUPRIJI gde dolaze Ruski doktori iz Tule i operacije vrše laserom i dete već treći dan ide kući sa vidljivim poboljšanjima.

Mitar i njegov idol

Mitar je zahvaljujući ljudima plemenitog srca, u decembru 2007. godine  prvi put operisan u Ćupriji od strane Ruskih doktora i rezultati su na našu veliku radost bili vidljivi odmah posle same operacije! Na samoj intervenciji rađene su obe nogice, desna ruka i krvotok u očima! Tetive na nogicama i rukicama su opuštene za oko 80% a ostalih 20% morali smo da postignemo mi sa parafinom i tegovima.

Ruski doktori na jednoj intervenciji rade laserom 18 tačaka, ali Mitru je urađena 21 tačka.

Pošto je Mitrova povreda na rođenju bila dosta velika, tj moždano krvarenje je bilo obilno Ruski doktori su predviđali da će biti neophodno više intervencija da bi Mitar mogao samostalno da hoda.

Druga intervencija je urađena 01. 10. 2008. god. i tada su urađene nogice ponovo da bi efekat opuštanja tetiva bio 100%, operisane su i obe rukice i na njima su tetive opuštene, skoro 90%. I ovom operacijom tj rezultatima smo bili zadovoljni. Mitar se mnogo bolje osećao, njegovo zdravstveno stanje je bilo daleko bolje neko pre prve intervencije.

Treća operacija je urađena 4. oktobra 2009. godine i urađeno je 18 tačaka gde su urađene maksimalne korekcije jer drugom operacijom nisu u potpunosti opuštene sve skraćene tetive jer Mitar je tek sa 12 godina operisan prvi put a do tada je došlo do deformacije na kolenima, tj. časšici kolena, zatim na laktovima, na oba prstica-palca na nogama, zglobova na rukicama zbog svega toga neophodno je tako puno operacija.

Na kontroli u martu 2010. god. lekar koji je operisao Mitra tri puta, Aleksandar Nazarkin rekao je da će sledeći pregled, tj. kontrola pa samim tim i operacija biti 2011-te godine jer postoji rizik od da usled čestih totalnih anestezija kojima je Mitar podrvgnut prilikom operacija.

Da Vas podsetimo:  Klasa ljudi

Mitar posle treće operacijeMeđutim Mitar je u toku 2010. te i 2011. -te godine imao čak 3 upale pluća od kojih je jedna sa veoma teškim pleuralnim izlivom pa je Mitar tada morao biti operisan u dečijoj bolnici u Novom Sadu i bili smo tada u bolnici citavih mesec dana, nakon toga je primio vakcinu protiv gripa i protiv 23 vrste upale pluca, da bi bio zasštićen od ovih veoma čestih virusa koji dovode do upala pluća.

Dana, 04. 10. 2013. god. bili smo na pregledu kod Mitrovog doktora iz Rusije, ALEKSANDRA NAZARKINA, koji je utvrdio da je Mitru neophodno da se uradi sledeca, tj . cetvrta intervencija.

13. 12. 2013. god. u ordinaciji Medikus u Ćupriji Mitar je operisan i Četvrti put!

Čekali smo na ovu operaciju 4 godine i nadali se velikim rezultatima, ali  nasu sreću zbog rezultata koje smo videli odmah nakon operacije ubrzo  prekinula briga jer je doktor rekao da je bio dugačak period od 4 godine a za to vreme je Mitar dosta narastao i da je zbog njegove dijagnoze, tj. zbog ne kretanja i slabog korisćenja rukica došlo do većih kontraktura a ujedno i do okoštavanja zglobova na rukama i kolenima, da je na četvrtoj operaciji urađen maksimalan broj tačaka koji je moguće da se uradi a to je 24 tačke i da je sada neophodno da se rade udarničke vežbe 6 meseci, da vidimo koliko je moguće vežbama  spasiti pokretljivost zglobova i onda da se dođe na kontrolu i da se vide rezultati operacije upotpunjene sa vežbama.

MOJ MICKOPošto je Mitar dečak koji je dosta visok (178cm) doktor Nazarkin je rekao da je njegov rast sad već u zavrsnoj fazi a da se deci sa cerebralnom paralizom ovom metodom lečenja može pomoći samo dok je rast i razvoj u toku, znači Mitru predstoji mnogo truda, mnogo suza za naporne vezbe i šansa da na petoj  operaciji izvuče maksimum jer kasnije su šanse sve manje i manje, tužno rečeno ovo nam je zadnja šansa!!!!

Sada se ako Bog da spemamo na petu operaciju Ruskih lekara i nadamo  se da ćemo uspeti da prikupimo sredstva i da će najzad Mitar biti ako ne kao svoji drugari onda makar „kao“ oni!

Znači predstoji nam jos ako BOG da jedna intervencija!

Naše nade da će Mitar moći  sam da hoda i da se igra sa svojim drugarima svakog dana su veće i veće i sa tim se budimo svakog dana i mnogo nam je lakše u ovoj našoj borbi za bolje sutra!

Preostaje nam, nadamo se još ta jedna intervencija, da bi Mitrovi i moji životni ciljevi i životni snovi najzad bili ispunjeni!

Intervencija koju obavljaju Ruski hirurzi iznose 2. 100 eura!

Zato VAS ja ljudski molim da nam pomognete u obezbeđivanju sredstava za Mitrovu operaciju sto bi u mnogome olakšalo i ovako težak život i omogućilo da Mitar ode na vezbe i neophodne intervencije, da održi nadu da postoji još uvek mogućnost za njegovo izlečenje, zahvaljujući dobrim  ljudima kao sto ste VI!

Da Vas podsetimo:  Papa je tražio od cara Dušana da pokatoliči Srbe, a dobio je...

Šaljem VAM neke od mnogobrojnih Mitrovih nalaza i dokumenata da vidite da mi nismo neki lažovi ili prevaranti, već majka i sin koji veruju u BOGA, mole se BOGU i veruju u dobrotu i ljudsku dušu.

U četvrtak, 27. marta. 2014. god, naša najveća podrška, osoba koja je disala za Mitra, koja je posvetila svoj zivot borbi za Mitrovo zdravlje i njegov oporavak, moja majka a Mitrova baka izgubila je bitku sa  zivotom. Prerano je otišla  među anđele, ostavila nas da tugujemo i vodimo bitku nazžalost sada samo nas dvoje!Za jedan minut  i onako težak život pretvorio nam se u pakao, neizvesnost, tuga i suze su nasa  svakodnevnica.

Pored svih problema koji nas prate u Mitrovom životu sada smo dobili još jedan problem da se Mitar povlači u sebe, plače i izčekuje da čuje korak i glas svoje druge polovine jer on i baka su bili jedno! Život nas iskušava  jako dugo, padali smo i ustajali već  više puta, nadam se da ćemo se i sada uspeti ustati  jer moramo da se borimo, ja za Mitra a Mitar za oboje nas!

U nadi da ćete shvatiti svu težinu naše situacije i da ćete nam pomoći,
Srdačno VAS pozdravljaju dečak  Mitar i majka Slađana!

Mitar Jojić-Čomić zvanična prezentacija-Official site

POGLEDAJTE ALBUM SA SVIM MITROVIM SLIKAMA!

Adresa:

ČOMIĆ SLADJANA I JOJIĆ MITAR
FRUŠKOGORSKA 11
SIRIG 21214

0658490370

NAŠ DINARSKI RAČUN JE:
ČOMIĆ SLAĐANA

355-5488081-83
VOJVOĐANSKA BANKA AD NOVI SAD
FILIJALA NOVI SAD

————————————————————————
NAŠ DEVIZNI RAČUN:

U VOJVOĐANSKOJ BANCI AD NOVI SAD
FILIJALA NOVI SAD

SWIFT VBUBRS22

IBAN : RS35355000000301855592

account : 000301855592

————————————————————————

NAŠ DEVIZNI RAČUN U KOMERCIJALNOJ BANCI

account : 9031019113740 RS35205903101911374077

INSTRUKCIJE ZA CRNU GORU

Intermediary Bank / Correspondent bank

SWIFT – BIC: KOBBMEP2
Name: KOMERCIJALNA BANKA AD BUDVA
City, Country: BUDVA MONTENEGRO, REPUBLIC OF

Account with institution / Beneficiary’s Bank

SWIFT – BIC: KOBBRSBG
Name: KOMERCIJALNA BANKA A. D. BEOGRAD
Street: Svetog Save 14
City, Country: Beograd SRBIJA

Beneficiary

IBAN / Account Number: RS35205903101911374077
Name: SLAĐANA ČOMIĆ
Street: FRUŠKOGORSKA 11
City, Country; 21214 Sirig, Srbija

————————————————————————

INSTRUKCIJE ZA OSTALE ZEMLJE

Intermediary Bank / Correspondent bank

SWIFT – BIC: DEUTDEFF
Name: DEUTSCHE BANK AG
City, Country: FRANFURT AM MAIN , GERMANY

Account with institution / Beneficiary’s Bank

SWIFT – BIC: KOBBRSBG
Name: KOMERCIJALNA BANKA A. D. BEOGRAD
Street: Svetog Save 14
City, Country: Beograd SRBIJA

Beneficiary

IBAN / Account Number:RS35205903101911374077
Name: SLAĐANA ČOMIĆ
Street: FRUŠKOGORSKA 11
City, Country; 21214 Sirig, Srbija

————————————————————————

POGLEDAJTE MITROV SPOT:

Email:

scomic@neobee. net
jmitar@neobee. net

www. mitar. 4t. com
www. mitar. info

http://www.telegraf.rs/vesti/907088-pomozimo-mitru-da-ostvari-svoj-san-da-prohoda-video

http://www.nsonline.rs/malom-mitru-potrebno-2-300-evra-za-operaciju/

http://www.kurir-info.rs/pomozimo-mitru-da-prohoda-clanak-436981

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=66548

https://sites.google.com/site/mitarjojiccomic/

http://www.koracinade.ba/item/8-saradnja-sa-specijalnom-hirurskom-bolnicom-medikus-iz-cuprije.html

sedmasila

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime