Ukrajinska vojska beži u Rusiju

0
817

ukr_bov_

GOTOVO 500 ukrajinskih vojnika prešlo je 4. avgusta na teritoriju Rusije.

I pre ovoga je bilo nekoliko velikih grupa.

Kapitulirali su pripadnici 72. ukrajinske brigade koji su tri nedelje bili opkoljeni u takozvanom „južnom džepu” na granici s Rusijom.

Tamo su se gotovo mesec dana vodile borbe.

Kijev nije uspeo da deblokira tu vojsku.

Pri tom, zanimljivo je da je Kijev nastavio i nastavlja ofanzivu, između ostalog, zauzeo je Slavjansko-Kramatorsku aglomeraciju.

Traje i ofanziva na Šahtjorsk, s ciljem da se razdvoje Donjeck i Lugansk.

Ali, Kijev tu ništa nije postigao. Možda se nisu ni trudili mnogo.

Opkoljene jedinice su ostale bez hrane i municije, jer su transportne avione obarali antifašisti-ustanici.

Otpor boraca u „južnom džepu” je bio žilav, jer u vojsci su faktički Rusi, zaglupljeni propagandom i zaplašeni terorom hunte. Borili su se kao Rusi, uporno.

Predaja će smanjiti džep za upola, uz mogućnost njegove eliminacije u roku od nekoliko dana. Nakon toga:

1. Granica između Rusije i Donbasa će biti slobodna, propašće pokušaj da se Donbas razdvoji od Rusije.

2. To će biti prvi strateški poraz ultranacionalističke hunte. To može da dovede do naglog porasta antiratnog raspoloženja i do političke krize u Kijevu.

3. Oslobodiće se snage antifašista-ustanika. One se mogu iskoristiti za deblokiranje Luganska ili Donjecka, i za proboj ka Mariupolju, a to je najveća ekonomska jedinica u Donbasu, i ka obali Azovskog mora, takođe i za proboj ka severu– gde se otvara mogućnost oslobađanja Harkova.

4. Kako bilo da bilo, u slučaju eliminisanja „južnog džepa”, strateška inicijativa bi prvi put od marta mogla da pređe na stranu antifašista-ustanika.

Da bi sačuvala stratešku inicijativu, hunta može da pokuša da započne masovnu ofanzivu na Donjeck, Lugansk ili Pridnestrovlje u skorije vreme.

Da Vas podsetimo:  Rusi prekinuli sednicu saveta bezbednosti: Traže od Šiptara da sklone zastavu tzv. Kosova!

Moralno-politički udarac po hunti, uz eliminaciju „južnog džepa”, toliko je jak, da mediji koji su pod njenom kontrolom još uvek ništa ne javljaju o prelasku ukrajinskih vojnika na teritoriju Rusije, jer još uvek nema razumnih propagandnih ideja kako da se to objasni.

U Rusiji se ukrajinski vojnici smeštaju u logore, daje im se hrana, voda, pruža im se medicinska pomoć. Obećano im je da će ih prebaciti na teritoriju pod kontrolom hunte.

U Rusiji se vodi diskusija da li je ispravno dozvoljavati pripadnicima de fakto kaznene ekspedicije da se predaju u Rusiji, umesto ustanicima. Jer, hunta će ih brzo poslati nazad da ratuju.

Nekoliko dana su vođeni pregovori, komanda LNR je zahtevala da predaju 70 neoštećenih oklopnih vozila. A komandanti vojske hunte su hteli da ih dignu u vazduh, jer im u slučaju da predaju tehniku ustanicima sleduje vojni sud.

Rezultat je za sada neizvestan.

Ali, „južni džep” se eliminiše pred našim očima, i to je ogromna pobeda antifašista-ustanika iz Donbasa, a poraz Vašingtona i Kijeva.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime