Ukusi sa juga – gastro carstvo dve Vranjanke

0
182
Dragana i Marija / Foto: printscreen

Da ni obrazovanje, fizička udaljenost, kao ni različiti životni putevi nisu prepreka jednom dobrom prijateljstvu, ali stvaranju i realizaciji dobre poslovne ideje pokazuje primer Marije Nikčević i Dragane Radovanović iz Vranja.

Kada se tome kao začin doda činjenica da obe potiču iz grada čije su osnovne premise – hedonizam i uživanje u životu, a njegovih stanovnika redovne navike vraćanje po vranjskim kaldrmama iz kasnog noćnog meraka, njihov uspeh, još više dobija na značaju, jer ove dve Vranjanke pokazuju da dostojno i ponosno prenose gene svojih predaka i kućnih domaćina ali i kulinarske navike bliže i dalje obitelji.

Ljubav prema spremanju hrane, uopšteno kulinarstvu i tradiciji ovog kraja neguju još od detinjstva.

U nastavku donosimo priču o njima i kako su tu svoju ljubav pretočile u predivnu ideju koja dobija sve veći broj pratilaca na društvenim mrežama.

Dragana i Marija su autorke instagram stranice „Ukusi juga“ (ukusi_juga) a prelistavanje slika i recepata sa njihove stranice odvešće mnoge u detinjstvo i podsetiti kako su im bake spremale ukusna jela, za koja se sada njih dve bore da recepturu sačuvaju od zaborava.

Foto: printscreen

Ako svi znamo za francuske sireve ili za vina iz Toskane, da svaki ima svoju tradiciju, način pripreme i karakteristike, što ne bismo i mi i svet znali za vranjansku zeljanicu ili prpeć.

Interesantna je činjenica da su ove dve devojke, obe visoko-obrazovane te da ruše stereotip da su za recepte „rezervisane“ samo domaćice.

Kad su krenule na studije, jedna na Fakultet za fizičku hemiju u Beogradu, druga na Filozofski fakultet u Nišu (odsek sociologija), putevi su im se razdvojili, ali je drugarstvo nastavilo da živi. Iako sada žive u različiim gradovima, svakodnevno šalju jedna drugoj fotografije i razmenjuju recepte.

Da Vas podsetimo:  Viseći most

Odakle ljubav prema kuvanju i šta za Vas znači kulinarstvo?S obzirom da ste obe visokoobrazovane postoji predrasuda da se receptima bave samo domaćice a obrazovane mlade žene jure karijeru. Kako razbiti tu predrasudu?

U kulinarstvo smo se zaljubile još u detinjstvu, uz naše bake i mame koje su nesebično prenosile svoje znanje i umeće u koje su utkani vranjski duh i tradicija.

Osim što volimo da spremamo tradicionalne recepte sa juga Srbije, obe smo avanturističkog duha, volimo da putujemo i istražujemo nove predele i kulture kao i njihove kuhinje, pa se kod nas na stranici često nađu i specijaliteti sa raznih strana sveta, ali i naše lične kulinarske kreacije.

Foto: printscreen

Kulinarstvo se može shvatiti kao posao za domaćice, samo ukoliko ga posmatrate kao dosadnu svakodnevu obavezu, ali ono je zapravo kreativan proces koji dozvoljava mnogo igre, mašte i inovativnosti. Bez obzira da li ste iskusan kuvar ili početnik, nikada ne treba da izgubite dozu kreativnosti tokom spremanja hrane. Ako na ovaj način pristupite kulinarstvu, osetićete se kao stvaralac a ne kao domaćica, pa neće biti mesta za predrasude. U tome će neizostavno uživati i oni koji pripremaju i oni koji probaju hranu.

Kako se izboriti i biti originalan u poplavi kanala koji se bave kuvanjem na društvenim mrežama? Po čemu ste specificne?

Važno je preneti iskrenu emociju i ljubav prema svemu što radite ili stvarate. To je ono što se uvek prepozna. Naša stranica nije klasična kulinarska stranica koju će ljudi pratiti isključivo zbog preciznih recepata. Kroz naše objave provejava priča o dugogodišnjem prijateljstvu, porodičnoj tradiciji, sećanjima iz detinjstva i anegdote sa zanimljivih putovanja. Desi se da prenesemo utiske o knjizi koja nam se dopala, ili o nekoj interesantnoj destinaciji koju smo posetile. Naši recepti uvek imaju lični pečat, kroz priče koje ih prate, pa nas ljudi koji prate naš rad, često doživljavaju kao prijatelje koje već dugo poznaju.

Da Vas podsetimo:  Korona aforizmi

Koliko negovanje starih recepata utiče na čuvanje tradicije?Šta za vas znači taj posao koji ste pokrenule?

U savremenom društvu, pod pritiscima globalizacije i modernizacije, očuvanje tradicije predstavlja svojevrstan izazov. Tradicija nam pomaže da očuvamo svoj kulturni i društveni identitet, ali ne bi trebalo da nas sprečava da budemo u toku sa modernim trendovima. Naš cilj je da na ovaj način, kroz savremene vidove komunikacije, tradiciju približimo mladima, a društvene mreže starijima, to jest da probamo na pronađemo savršen spoj tradicionalnog i modernog.

Foto: printscreen

Kako vidite dalje planove i promociju svog biznisa?

Instagram stanicu ukusi_juga smo prvobitno pokrenule kao hobi nastao iz spoja ljubavi prema kulinarstvu i fotografiji. Nismo imale konkretne planove već smo pustile da stvari idu svojim tokom, jednostavno smo uživale u tom procesu kreiranja i istraživanja. Kroz kreiranje sadržaja isplivala je još jedna zajednička crta: ljubav prema pisanoj reči. Shvatile smo da je za dobru instagram stranu, koja po svojoj formi podseća na blog, bitno kako ćete nešto prezentovati drugima. Počele smo da proučavamo oblast digitalnog marketinga, razvoj i promociju brendova, “copywriting“, planiranje i sprovođenje ciljane kampanje. To je smer u kome bismo, kroz recepte i priče o hrani, volele da nastavimo dalji rad.

Da li planirate da se povezete sa etno restoranima ili lokalnim poljoprivrednim proizvođačima?

Za kratko vreme veliki broj ljudi se zainteresovao za naš rad ili kako bi se u svetu digitalnog marketinga reklo imamo veliki organski domet. To znači da je naša publika ciljana, to su ljudi koje zaista zanima kulinarstvo. Tako smo došle na ideju da naš rad povežemo sa nekim dobrim i kvalitetnim brendom iza čijih proizvoda ćemo moći da stojimo i da ih prezentujemo kroz sadržaj na instagram strani.

Da Vas podsetimo:  Svetski dan pčela
Foto: printscreen

Da li mladi mogu u poljoprivredi, preradi hrane pa i digitalnoj poljoprivredi naci svoju sansu?Sta je Vaša poruka mladima?

Poruka mladima ali i starijima bi bila da zaborave na predrasude i ograničenja po pitanju obrazovanja i godina i da pokušaju da izađu iz svojih okvira. Kad se upustimo u nešto novo, dajemo sebi šansu da nova znanja koja stičemo povežemo sa postojećim i otkrijemo čitav svet novih mogućnosti. Digitalna era u kojoj živimo nam upravo to omogućava.

Dragana i Marija / Foto: printscreen

Koje je Vaše omiljeno južnjačko jelo i preporuka čitaocima?

Po ovom pitanju smo jednoglasne: najdraža jela su nam ona za čiju pripremu je potrebna oklagija ili kako bi mi u Vranju rekli sukaljka. Ko jednom proba vranjski zeljanik, propeć ili samsu, shvatiće zašto su ove pite vranjski brend i zašto su često na trpezi u svakoj vranjskoj kući. Detaljan recept i postupak izrade, prikazan kroz tekst i slike, možete videti na instagram stranici ukusi_juga. Obavezno nam javite utiske ako odlučite da se upustite u avanturu pravljenja ovih pita.

Izvor: Kuća dobrih vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime