Srbija mora da uvede sankcije Rusiji!

0
965

2014-06-04_213601Stigli su novi zahtevi iz EU povodom stava Srbije po pitanju Ukrajine! Naime, EU zahteva da Srbija promeni svoj neutralan stav i da uvede sankcije Rusiji. Evropska Unija je zapretila da će pregovori sa njom biti pomereni za godinu dana, ukoliko se ne promeni stav Srbije!

Evropska unija pojačaće narednih nedelja pritiske na Srbiju, kako bi promenila neutralan stav prema ukrajinskoj krizi i uvela sankcije Rusiji – saznaju „Novosti“.

Kako prenose naši izvori iz diplomatskih krugova, disciplinovanje Beograda ići će na dva koloseka: da se obezbedi kooperativnost srpskih vlasti kada sledeće godine preuzmemo predsedavanje OEBS (koji treba i da bude glavni posrednik između Brisela i Moskve) i da se aktivira dežurna pretnja da će pregovori sa EU biti odloženi za godinu dana, ako Beograd ne promeni stav prema Kremlju.

Iz državnog vrha za „Novosti“ poručuju, pak, da se pozicije Srbije neće menjati. Prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić kaže nam da, bez obzira na očekivanja iz EU, Srbija ostaje pri neutralnoj politici prema krizi u Ukrajini:

– Naš cilj je da se postepeno usaglašavamo sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Brisela, a do tada ćemo voditi samostalnu politiku. EU jeste naš prvi, ali ne i jedini spoljnopolitički cilj i očekujem da naši evropski partneri imaju razumevanje za specifične pozicije i interese Srbije.

NE PUCAJMO SEBI U NOGU

Za Dušana Prorokovića, iz Centra za strateške alternative, Vlada Srbije ima samo jedan mogući put – a to je da zadrži kurs neutralnosti: – Uvođenje bilo kakvih sankcija Rusiji bio bi pucanj u sopstvenu nogu. Uostalom, Brisel preti praznom puškom i ni na koji način ne mogu da nas sankcionišu zato što ne sledimo njihovu politiku.

Da Vas podsetimo:  Ne lečimo se zato što nemamo pare

Ministar bez portfelja zadužen za EU Jadranka Joksimović kaže za „Novosti“ da status kandidata za članstvo nosi sa sobom određene obaveze u pogledu usaglašavanja zajedničke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike, sadržane u poglavlju 31. Međutim, dodaje ona, pravo je svake suverene zemlje da ima i širi spoljnopolitički okvir u kojem se kreće na međunarodnoj sceni:

– Vlada je i prilikom zauzimanja stava polazila od strateškog opredeljenja Srbije da postane članica EU, a sankcijama se nismo pridružili zbog sadržaja i kvaliteta političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Rusije, od čega su polazile i mnoge članice EU u svojim odlukama.

U kojoj meri Zapad gubi strpljenje prema Srbiji i može li postati neprijatno „vruće“ između briselskog čekića i ruskog nakovnja, po mišljenju profesora međunarodnog prava Predragu Simiću, biće jasnije posle Vučićevog puta u Berlin i posete Sergeja Lavrova Beogradu:

– Očigledna je nervoza Brisela zbog dešavanja u Ukrajini, a koliko će tvrdo EU da ide prema Srbiji, zavisiće i od konačnog stava Nemačke, koja je takođe u nezgodnoj poziciji i nije baš rada da zaoštri odnose sa Moskvom.

Simić ne isključuje ni mogućnost da se sa strane podignu tenzije na političkoj sceni.

istokpravoslavni

(Novosti)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime