UNS na godišnjici otmice Slavuja i Perenića: Sloboda profesije zavisi od rasvetljavanja ubistva novinara

0
305
Na obeležavanju 22 godišnjice od otmice Slavuja i Perenića / Foto: printscreen

Predstavnici Udruženja novinara Srbije danas su kod obeležja „Tražimo ih“ gde su pre 22 godine na putu Velika Hoča–Zočište nestali novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, poručili da od rasvetljavanja sudbina ubijenih i nestalih novinara od 1998. godine na Kosovu i Metohije zavisi sloboda profesije.

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić istakao je da Udruženje traži pravdu za Slavuja, Perenića, ali i sve kolege koje su ubijene i otete od 1998. do 2005. godine, bez obzira na veru i nacionalnost.

„Očekujemo da nam Specijalni sud za ratne zločine sa sedištem u Hagu i Specijalno tužilaštvo odgovore gde su naše kolege, ko je odgovoran za njihova ubistva i otmice, a da se počinioci tih zločina najstrože kazne“, rekao je Ničić.

Član Uprave UNS-a Živojin Rakočević rekao je da se iza zločina sa tog prostora nalazi sistem, koji je sada na vlasti i koji „permanentno onemogućava istragu“. Od istrage i rasvetljavanja sudbina zločina nad novinarima, kaže, zavisi sudbina slobode na Kosovu i Metohiji, za Srbe i za Albance.

„Ako se prema broju ubijenih i otetih novinara i medijskih radnika ceni sloboda ovog prostora, nalazimo se na samom dnu“, rekao je novinar Rakočević i dodao da je obeležavanje nestanka Slavuja i Perenića važno kako bi se poručilo da na tom mestu počiva sloboda profesije.

Istraživačica UNS-a Jelena L. Petković, koja je tri godine pokušavala da sazna šta se desilo sa istragama ubijenih i nestalih kolega na Kosovu i Metohiji, rekla je da važno da se svake godine obeležava godišnjica kako bi pokazali solidarnost sa porodicama Slavuja i Perinića, ali i ostalim porodicama koje su izgubile najmilije.

„Od juna 1998. godine do 2005. godine ubijeno je i kidnapovano 17 novinara iz srpskih i albanskih redakcija, kao i tročlana ekipa nemačkog Šterna“, rekla je novinarka Petković / Foto: printscreen

„Od juna 1998. godine do 2005. godine ubijeno je i kidnapovano 17 novinara iz srpskih i albanskih redakcija, kao i tročlana ekipa nemačkog Šterna. Ni za koga od njih istrage nisu sprovedene do kraja da znamo ko su ubice, kidnaperi i nalogodavci tih zločina. Tražimo istinu“, rekla je novinarka Petković.

Da Vas podsetimo:  Novinarka Ćeriman: Otkaz u RTK poslednji čin višegodišnje torture

Član Suda časti UNS-a Goran Avramović kazao je da je efikasan rad Specijalizovanih veća za sedištem u Hagu na ovim zločinima poslednja prilika da međunarodna zajednica pokaže da joj je stalo da se dođe do epiloga tragičnih sudbina kolega.

„Ukoliko sud sa sedištem u Hagu ne iskoristi ovu priliku, bojim se da će međunarodna zajednica, koja ima veliku odgovornost za situaciju u kojoj se danas nalazimo, sa ovih prostora otići crnog obraza“, rekao je Avramović.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini.

Izvor: UNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime