Upoznajte jednu od prvih žena pilota SFRJ

0
827

32649-svetlana-mitrovic-580x0Danas više nije ništa neobično da za komandama putničkog ili borbenog aviona vidite ženu. Pre 32 godine, četiri žene iz Leskovca, Novog Sada, Kumanova i Ptuja, bile su prva generacija koja je završila obuku u ratnom vazduhoplovstvu. Jedna od njih Svetlana Mitrović iz Leskovca čitav radni vek provela je u avionima i jedrilicama.

Posle tri i po decenije Svetlana Mitrović je ostala bez države u kojoj je počela sa letenjem i aerodroma na kome je prvi put sela u avion. Iako su prošle 32 godine, Svetlana pamti trenutak kada je sa još tri koleginice iz tadašnje Jugoslavije stala na pistu vojnog aerodroma u Zadru.

Značilo mi je u tom trenutku kao da mi neko poklanja celu Jugoslaviju! Oduvek sam to želela i to mi se dešavalo – ispričala je Svetlana godinama kasnije u intervjuu za B92.

Milena Cestnik iz Ptuja, Tatjana Dodevska iz Kumanova , Mirjana Ivanović iz Novog Sada i Svetlana bile su nakon detaljnih provera odabrane da budu prve žene piloti ratnog vazduhoplovstva.

Svetlana je i pre Zadra imala letačko iskustvo , jer je već letela sa ocem Sinišom i bratom Sašom koji je bio i državni prvak u preciznom letenju.

– Sa Sašom sam osvojila prvenstvo Srbije u aero-reliju. To je bio jedinstveni slučaj do tada, a i od tada, da u posadi brat i sestra osvoje neko prvenstvo – seća se Svetlana.

Nakon tragedije kada je njen brat poginuo 1990. godine, tokom priprema za Svetsko prvenstvo, prvi put je pomislila da odustane od letenja.

– Nešto što sam najviše volela u životu mi je oduzelo nekog koga sam najviše volela u životu. Tada sam bila ljuta na ceo svet, na letenje, a posebno na Sašu što je dozvolio da mu se to desi – priča Svetlana Mitrović.

Da Vas podsetimo:  Ima 97 godina, a Grad neće da mu pomogne

Ipak je nastavila sa letenjem i kao nastavnik obučila više desetina pilota koji sada lete u raznim avio kompanijama.

Najhrabrija u našoj porodici je bila majka. Bilo je trenutaka kada svi letimo na različitim tačkama i aerodromima u Jugoslaviji, a ona sedi kući i čeka nas – ističe ova dama.

Svetlana je sada penzioner. Njena dva sina još uvek nisu zainteresovana za letenje, a na zatvorenom leskovačkom aerodromu dođe samo da prošeta.

N. D.

dnevno.rs / b92

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime