Upoznajte Krašovane, Srbe katolike koje su srpski jezik i običaji spasili…

3
1149

I u Banatu ima Srba katolika. To su Srbi Krašovani koji stanuju u Krašo-Severinskoj (Krassó-Szörény) županiji, a u trokutu između Vršca, Lugoša i Oršave, u tome moru rumunskom, ima ih 20.000 duša.

Neobično su lepog soja, jaki ljudi, bave se zemljoradnjom i dobri su baštovani. Govore čisto srpski, među tim se nazivaju Krašovani (po svoj prilici po reci Karašu, koja u brdu Mušnjaku izvire a kod Kajtasova i Palanke u Dunav utiče).

3 KOMENTARA

  • Pa ne mogu biti svi hrvati samo zato sto su katolici.
   Oni zive u Srbiji i kako kaze Kolinda, ko zivi u Hrvatskoj taj je hrvat pravoslavne veroispovedi onda su i ovi koji zive u Srbiji Srbi katolicke vere.
   Ako Kolinda priznaje da u Hrvatskoj zive Srbi pravoslavci onda ok ali znam da nije tako ali bi svakako hteli da svi katolici budu i hrvati. Bunjevci takodje nisu poreklom hrvati oni su protivno svojoj volji upisani kao hrvati u austrougarskoj iz politickih razloga kao i sokci. Sokci su Srbi koje je austrougarska pokatolicila i mnogi od njih su toga svesni ali je propoved katolickih svestenika vrlo agresivno ucinila svoje. Inace vecina sokackog naroda do 1991 postila je svaki post identicno kao i pravoslavni.
   Dalmatinci i hercegovci takodje nisu poreklom hrvati vec su asimilirani u hrvatski korpus i pokatoliceni za vreme austrougarske kao Slavonci, Baranjci i veci deo kordunasa, banijaca i licana.
   Ali ako se ti osecas kao hrvat to je tvoja licna stvar, meni ne smeta, smeta mi prekrajanje istorije i istine.
   Mada smo mi Srbi u najvecoj meri sami krivi sto nas ima mnogo vise u susednim narodima i religijama nego obrnuto.
   Hrvati su i Petra Preradovica proglasili za svog iako je Srbin koji se svoje nacije nikad nije odrekao. Opet greska nasa sto nismo sposobni da zastitimo pripadnike svoje nacije u drugim drzavama.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime