Upozorenje Koridorima Srbije

0
2329
Foto: M. Aksentijević

Pre tri godine upozorili smo nadležne (Koridore Srbije) o problemu sa nepropisnim postavlјanjem bandere (3.5.2015) pored novog autoputa, a neposredno uz okućnicu porodica Aksentijević iz Bolјkovaca, i nadležnima, ali i nekim medijima poslali fotografije koje to dokumentuju. Gospodin Mirko Alvirović je to usputno pomenuo i u jednoj od svojih emisija, ali do sada niko nije bilo šta preduzeo da banderu ukloni, a da elektroinstalacije postavi prema projektu. Ovo je izuzetno opasno jer su se do sada na istom mestu dogodile četiri saobraćajne nesreće, od toga dva sletanja sa autoputa na „pristupni put“ domaćinstvu Aksentijevića, čime su im direktno ugroženi životi. Jedna nesreća može da bude slučajnost, ali četiri teško, od kojih se poslednja dogodila 22. aprila 2018. godine u 13.15 časova.

Da smo bili u pravu kada smo tvrdili da je „pristupni put“ (ne postoji u projektu) domaćinstvu Aksentijevića i nepropisno postavlјena bandera opasna, potvrđeno je 3. decembra 2016. kada je kombi sa dvojicom mladih lјudi sleteo sa autoputa i prevrnuo se, prošavši tik pored pomenute bandere. (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:638617-Samo-da-nam-u-kucu-ne-uleti-kamion). Srećom, ovoga puta momci su prošli bez ozbilјnijih povreda, ali isto tako, srećom, niko od članova porodice Aksentijević nije se našao na tom famoznom, nazovi putu na kojem se nalazi bandera, kuda moramo svakodnevno da dolazimo do svog dvorišta. Šta bi bilo sa njima da su udarili u betonsku banderu? Šta bi bilo sa našim objektima da je ta bandera povukla vodove, izazavala kratak spoj i prouzrokovala požar? Šta bi bilo da se neko od nas zatekao na tom mestu kuda svakodnevno prolazimo? A šta bi bilo da je umesto kombija sleteo teretni kamion sa opasnim materijama? Nadležnima je sve to izgleda smešno, pa izmišlјaju nimalo zabavne šale i anegdote.

Da Vas podsetimo:  Ko u Rusiji pomaže srpskim vlastima da predaju Kosovo?

U prilogu vam šalјem projekat elektro vodova na kojem se jasno vidi da na mestu gde se već tri godine dana nalazi bandera (označena slovom B na mapi), ne bi trebalo da je bude.
Umesto da radi po propisima gospodin Dmitar Đurović, bivši direktor Koridora, bavio se izmišlјanjem nazovi anegdota za široke narodne mase i rijaliti Srbiju, tvrdeći da je po pitanju bandere sve urađeno po svim propisima („Znale da rade i sekire“ http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:588871-Probijen-tunel-Savinac). U prilogu (mapa sa elektro vodovima) imate dokaz koliko je gospodinu Đuroviću draga istina, a o ovoj stereotipnoj i šablonskoj priči, verovatno preuzetoj iz Radovana Trećeg, o tome kako selјaci jure sekirama, suvišan je svaki komentar.

Poslednja saobraćajna nesreća dogodila se 22. aprila 2018. godine kada je crveni auto Zastava 101 sa dvoje lјudi sleteo sa autoputa, porušio devet stubova zaštitne ograde i zaustavio se neposredno ispred bandere! Neverovatnom srećom, ponovo, niko nije teže povređen, ali se pitamo do kada ćemo se uzdavati u sreću, umesto u propise!?

Problem je zapravo u sledećem. Koridori Srbije izbegavaju da projekat sprovedu u delo jer bi na taj način morali da uklone sve postojeće električne stubove i mrežu, koji tu ne smeju da budu, što se vidi na mapi u prilogu. Potom treba da bude postavlјen podzemni kabl, što se takođe vidi na mapi. Posle svega, sprovedenog prema projektu, domaćinstvo Aksentijevića ne bi imalo priklјučak za struju i naravno u takvim okolnostima, pored mnogih drugih problema (uništen bunar, nepostojanje pristupnog puta, zabranjena gradnja objekata, zabrana bavlјenja primarnim delatnostima, eksproprisano 60 % domaćinstva…), morali bismo da budemo iselјeni. Gospodi iz Koridora Srbije je to isuviše skupo (Zakoni su, izgleda, nevažni za njih), kako kažu u neformalnim razgovorima, a mi izgleda treba da sačekamo još koju nesreću i da vidimo kolika će cena biti u polomlјenim rukama, nogama, rebrima ili, ne daj Bože, lјudskim životima…

S poštovanjem,
Milan Aksentijević

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime