Urbani i kulturni preobražaj Zubinog Potok : Varoš koja raste i čuva dušu

0
816
Zubin potok / Foto: YouTube screenshot

Zubin Potok više nije isti. Zubin Potok je unazad nekoliko godina urbaniji, lepši, udobniji… Zubin Potok koji pamtimo iz perioda pre rata 1999. doživljava preobražaj u urbanom i kulturnom smislu. Zubin Potok polakao ali sigurno poprima oblik sve razvijenije gradske sredine. Polovinom druge decenije ovog veka grad je zakoračio napred – izgradnjom i obnovom putne mreže, novih objekata za stanovanje i druge namene, a konačno je pokriven i uličnom rasvetom. Kada se noću putije kroz Zubin Potok varoš ostavlja vrlo prijatan ustisak. Noć skriva strepnju od bezbednosne nesigurnosti i od izbijanja nemilih događaja kakvi se na Kosovu i Metohiji stalno dešavaju… Mesto koje je, pre 20 godina bilo jedno veliko zapušteno selo kojem nije bilo dopušteno da se razvija zato što srpsko, danas je varoš koja grabi putem razvoja. Zubin Potok je bio u takvoj ekonomskoj stagnaciji i siromašan da su do pre samo 20 godina meštani okolnih sela na konjima tovarili osnovne životne namirnice (brašno, so, šećer, ulje, pirinač…) i tako ih donosili do svojih kuća…

Kolašinci vole svoje krajolike

I pored nestabilni političkih prilika i svakodnevnih tenzija Kolašinci vole svoje krajolike i mali je broj onih koji bi dragovoljno napustili svoje mesto. Većina stanovnika vozi automobile i razdaljine im više ne predstavljaju problem. Stanovništvo se iz okolnih sela preselilo u središni deo Zubinog Potoka, u dolini Ibra. To su porodice koje su se izmestile uglavnom radi lakšeg školovanja dece, radi bolje zdravstvene zaštite. Inače su veoma vezani za mesto rođenja. Ima i primera da neke porodice dolaze iz prenaseljene Kosovske Mirovice i Zvečana da žive u Zubinom Potoku. Ukoliko se političke prilike stabilizuju i ukoliko Zubin Potok uspe da ojača privredu i da pruži šansu mladima u zapošljavanju biće još gušće naseljen i moći će da parira bilo kojem uređenom grad njegove veličine u Evropi.. Danas u Zubinom Potoku živi 15000 Srba .

Da Vas podsetimo:  Lojalnost „drugoj familiji“

Stanovnici Zubinog Potoka se namirnicama snabdevaju u brojnim prodavnicama, na pijaci, u marketima. Često se za vikend i o praznicima ide u „šoping“ u Novi Pazar. Odnosi sa Novopazarcima su tradicionalno dobri. U centru opštine ima nekoliko državnih i privatnih apoteka. Česte su i opravdane primedbe na snabdevanje u državnim apotekama. U opštini postoji Dom Zdravlja i sedam ambulanati. Postoje osnovne škole „Jovan Cvijić“ i „Blagoje Radić“ na srpskom jeziku i jedna na albanskom jeziku u selu Čabra. Postoji i srednja škola „Grigorije Božović“ i obdanište. U ovoj opštini je zaživeo i preduzetnički duh. Uglavnom se radi o trgovini i uslugama a od skoro obazrivo kreću i neki manji proizvodni kapaciteti.

Stanovništvo se dobrim delom bavi i poljoprivredom

U centru Zubinog Potoka je velika crkva „Sveta Trojica“ u kojoj se krštavaju, venčavaju i molitveno bdiju Kolašinci. Ova crkva je sagrađena u ovom veku i postala crkveno stecište Kolašinaca koji su najsložniji kada se pravoslavno okupe na događajima kao što su svadbe, slave, krštenja, saharne, a od skoro i proslave punoletstva dece… Crkva Sveta Trojica je postala glavno religijsko mesto i takoreći preuzela ulogu manastira Duboki Potok koji je sve do ovog veka bio religijski centar oblasti Kolašin. Duboki Potok je i danas posećen i ima svoj značaj. Skoro svako selo ima i svoju, manju ili veću, pomesnu crkvu. U ovoj opštini ima 16 srpskih pravoslavnih crkava.

Turizam kao izazov veka

Zubin Potok ima 63 srpska sela od kojih je u većini odvija planisnki život u staračkim domaćinstvima mada u nekima ima i dosta dece predškolskog i školskog uzrasta. U selu Čabra koje je smešteno na krajnjem jugu sa leve strane u dolini Ibra, žive Albanci.
Srpska sela u Zubinom Potoku su potencijal za razvoj brdsko-planinskog seoskog turizma ali se stvaraju uslovi i za turizam od krupnijeg značaja. U tom smislu u varoši ima veći broj restorana, hotela za semštaj i drugih objekata… Zubin Potok ima Ibar, planinsku lepoticu Balkana Mokru Goru, veštačko jezero Gazivode na Ibru, dužine 35 kilometara… Ovde se krenulo sa razvojem sporstko – rekreativnog turizma putem organizovanja raznih sportskih manifestacija i svetskih kupova koje organizuje moderan Sportski centar u ovoj opštini… Ima i raskošnu hidrološku sliku sa bezbroj potoka, izvora, malih jezera… Prošle sezone je svečano pušten u rad i vodovod… Ipak građani Zubinog Potoka često nemaju vodu!? Svi putevi su asfaltirani a neke manje reke su ukorićene. Do svake kuće stigao je asfalt. A ako slučajno nije, čim se neko požali, opština kreće u rešavanje problema. Od ekstremnog siromaštva razvija se u bogato društvo. Januara ove godine Republika Srbija je posredstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju krenula u evidentiranje i rešavnje problema najugroženijih porodica. Zubin Potok ima uslova i za pokretanje proizvodnih kapaciteta jer na teritoriji ove opštine ima nekoliko zatvorenih ali veoma očuvanih proizvodinh pogona. Kulturološki preobražaj Zubinog Potoka je tek započeta suptilna priča, i ko zna u kojem pravcu ide jer je verni Kolašinac veoma probirljiv konzument kada je reč o prihvatanju novih trendova u kulturi, mada ih poštuje. Zubin Potok raste i čuva dušu. Baštiniti stabilne tradicionalne vrednosti je programski moto Ustanove za kulturu Dom kulture „Stari Kolašin“. Kulturna manifestacija „Moj Kolašin igra i peva“, koja se u Zubinom Potoku sa velikim uspehom održava , okuplja čuvare izvornog stvaralaštva iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske… Pored identitetskog karaktera, ova kulturna manifestacija kao nosilac srpske izvorne pesme i igre, osobitu pažnju posvećuje očuvanju starih instrumenata, narodnih običaja i zdravica. U ovoj ustanovi kulture se redovno organizuju i likovne kolonije, promocije knjiga, poetske večeri, tribine, folklorne priredbe, koncerti, filmske projekcije i druge značajne manifestacije koje se prikazuju i u svim drugim opštinama u Srbiji. Unazad više godina Ustanova za kulturu „Stari Kolašin“ organizuje i Svetosavski bal koji postaje tradicija, Dane jorgovana u znak sećanja na kraljicu Jelenu Anžujsku, Likovniu koloniju „Gazivode“, ima modernu galeriju, izuzetno dobru i bogatu Biblioteku „Petar Petrović Njegoš“, KUD Mokra Gora…

Da Vas podsetimo:  Predsednik Vučić i srpska dijaspora

Žene su u Zubinom Potoku zastupljenije na vodećim finkcijama više nego ikad. Veoma su aktivne i u političkom žvotu što je do skoro bilo nezamislivo… „Sve teče, sve se menja“ pa i Zubin Potok.

Slavica Đukić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime