Uslovi lečenja u Pančevu

1
923

BG-PANCEVO-BOLNICA-PKG-APS-Izvor: N1Neretko se svi žalimo na zapuštenost domova zdravlja, ali i bolnica u kojima se lečimo. Jedan od lidera u tome je interno odeljenje bolnice u Pančevu koje izgleda kao da je iz srednjeg veka. I to nije jedini problem koji muči pančevačke pacijante.

“Uslovi u kojima se leče pacijenti su zaista nedostojni čoveka”, kaže prvi čovek bolnice i seća se: pre tri decenije kada je ovde počeo karijeru stanje nije bilo mnogo bolje, ali naspram ovog, u fazi larve.

Pre tri godine, pokrajina je odobrila skoro šest miliona dinara za projekat, koji izvesna „Eurogardi grupa“ nije uradila u roku, a kasnije rešenja za rekonstrukciju nije prihvatila komisija. Novac, dakle, nije bio problem, a projekat koji je trebao da preporodi interno odeljenje umesto u rukama investitora na kraju je završio na sudu.

“Sad smo u ćorsokaku, s jedne strane čekamo završetak sudskog procesa, a s druge strane čekamo posetu pokrajinskog sekretara i novog direktora Uprave za kapitalna ulaganja s kojima ćemo pokušati da nađemo zajednički jezik i da ponovo predstavimo rekonstrukciju pančevačke bolnice kao apsolutni prioritet”, ističe direktor bolnice Nebojša Tasić.

Do tada pacijenti su ti koji ovde moraju da se leče, ali i da bolnicu sami leče. Sporadičnim donacijama učine da tek po koja soba olakša boravak onima koji odavde samo traže izlaz.

BG-PANCEVO-BOLNICA-PKG-Izvor: N1

Apoteke Pančevo ne rade

Čak i kada dočekate otpusnu listu i užurbano iz bolnice krenete na kučno lečenje tu u Pančevu preprekama za ozdravljenje nije kraj. Apoteke „Pančevo“ ostale su bez struje, pa umesto na farmaceute kupci nailaze na katanac. Račun apoteka je već pola godine u blokadi. Od tada prodaju samo zalihe i lekove koje su sami dok su imali struje pravili.

Da Vas podsetimo:  Pamti Srbijo NATO zločine, da bi znala ko ti je neprijatelj

“To je inače jedina laboratorija galenskih proizvoda u Vojvodini. Ali, grad očigledno nema neku viziju našeg poslovanja budućeg. Nema nikakvu ideju o tome”, kaže Borko Bojić, apoteka Pančevo.

U opštini to demantuju. Gradonačelnik saša Pavlov za N1 tvrdi: Pančevo nema novca da odmah isplati dug poveriocima, ali ima dogovor da to čini na rate. No, to nije u skladu sa zakonom.

“I mislim da ćemo da napravimo jednu vrstu kako da kažem pozitivnog pritiska u smislu da već u trentuku formiranja buduće vlade se promene određeni zakonski okviri koji će da omoguće rešavanje problema apoteka”, naglašava Pavlov.

U koje će struja stići kad se grad dogovori s EPS-om. Kada će u apoteke redovno lekovi i plate odlučiće republička vlada, dok je bolnica takođe bez rokova u rukama pokrajine.

N1

1 KOMENTAR

  1. Medicinski centar „Južni Banat“, dakle Pančevo propada i srozava se već duže vreme. Problem je u ljudima, pre svega onima na vrhu. Svoje najcrnje dane doživljava sada, u vreme kada su direktorska i načelnička mesta preuzeli ijekavci s one strane Drine. Istini za volju, nije bilo mnogo bolje ni kada su Lale bile na vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime