Utvrditi Dan sjećanja na žrtve NATO agresije na Srpsku

0
719

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac najavio je podnošenje prijedloga Odboru za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, da se od ove godine ustanovi Dan sjećanja na žrtve NATO agresije na Republiku Srpsku.

Inicijativu su pokrenuli novinari SRNE, a podržala opština Pale.

Od NATO udara u Srpskoj je smrtno stradalo 59 lica, a ranjeno 119, dok broj onih koji su oboljeli i umrli od posljedica bombardovanja municijom sa osiromašenim uranijumom tek treba utvrditi.

NATO avioni nadlijetali su jedan za drugim i istovarivali smrtonosni tovar po položajima VRS u blizini Sarajeva, prisjeća se septembarskih dana 95-te Željko Samardžić.

Ni slutio nije da će od udisanja radioaktivne prašine nakon bombardovanja, oboljeti skoro cijeli njegov vod, četiri saborca umrla su u miru.

I on je obolio i uspio da pobijedi čak tri karcinoma.

„Uletio sam prvi u taj oblak negdje 30-tak minuta nakon aviona, dim je bio žućkast, narandžast, tada ni slutili nismo da su to opasne čestice“, priča Samardžić.

Prve žrtve bombardovanja bili su brat i sestra Galinac, NATO piloti naciljali su ih kod srušenog mosta u Semizovcu, kod Sarajeva, njihovu tragičnu sudbinu prvi u svijet su prenijeli novinari SRNE.

„Stali su kod tog mosta koji je srušen, pao je mrak i upalili su farove. NATO pilot je to vidio, vratio se i ispustio raketu na njih, ponovo se vratio i mitraljirao ih“, kaže šef Dopisništva novinske agencije SRNA Istočno Sarajevo Goran Maunaga.

NATO se te 95-te s posebnom silinom obrušio na srpske vojne, ali i civilne ciljeve na prostoru sarajevsko-romanijske regije. Raketirane su i saobraćajnice, rezervoari za vodu, relejna čvorišta, pa čak i skladišta za hranu, tek predstoji posao da se utvrde razmjere pričinjene štete.

Da Vas podsetimo:  Šta je Alija Bošnjacima i Bosni ostavio u amanet?

„Ne treba zaboraviti da su ovdje na Palama gađali i uništili svu dokumentaciju, arhivu zemljišnih knjiga, zbog čega i danas imamo probleme, oni su mislili da gađaju vojni objekat, a gađali su skladište za hranu gdje je bila ta arhiva“, navodi načelnik opštine Pale Boško Jugović.

Republika Srpska nema pravo da prećuti agresiju NATO-a i da zažmiri na posljedice po zdravlje ljudi i životnu sredinu, koje i danas trpimo zbog korištenja municije sa osiromašenim uranijumom – poručeno je sa inicijalnog skupa za utvrđivanje Dana sjećanja na žrtve NATO agresije.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac ističe da je neophodno da se utvrdi datum kojim bi obilježili Dan sjećanja na žrtve i da mora da se pruži podrška porodicama da tuže zemlje članice NATO-a.

Od 31. avgusta do 13. septembra 400 aviona NATO-a izvelo je 3.515 letova, na Republiku Srpsku tada su bačene 1.024 bombe ili više od 10.000 tona eksploziva.

Prvi udari na Srbe zabilježeni su još 94-te godine u okolini Goražda, i to je prvi slučaj da je NATO djelovao od kada je formiran.

www.iskra.co

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime