Uzbudljiv život afričkog studenta u Beogradu

0
1542

crnacŽivot studenata u Beogradu nije lak. A još ako vam je maternji jezik svahili i dolazite iz Tanzanije, onda je još teže. Ovo je priča o Amosu Peteru, afričkom studentu ekonomije.

Amos Peter Ruangaria ima 25 godina i dolazi iz Tanzanije. Pre četiri godine dobio je stipendiju i došao u Beograd da studira ekonomiju. Uči i polaže sve ispite na srpskom jeziku.

“Meni je bio baš nov jezik, ništa nisam razumeo, imao sam profesore sa Filološkog fakulteta, oni su bili super, naučili su nas dobro. Ceo život dok smo u Srbiji ćemo učiti srpski”, kaže on za naš portal.

Na dobrom je putu, četvrta je godina i ima još 10 ispita do diploma. Ali, nije učenje jedino što ga zanima.

“Držim časove svahili jezika u Muzeju afričke umetnosti, tamo sam počeo prošle godine”, kaže i dodaje da voli da sluša i srpsku muziku, pogotovo Cecu.

Na Beograd se navikao, a i on na njega, jer sve su ređa zagledanja kolega i prolaznika na ulici.

“Kada sam došao ovde, ja sam bio druga generacija sa programa, pa je bilo malo čudno, gde god da pođem svi me gledaju, ali to je zato što nisu imali šansu da vide ljude iz Afrike uživo”, priča Amos.

Trudi se da svaku neprijatnu situaciju spreči i do sada nije imao problema. Porodica mu je daleko, u Tanzaniji, ali prihvatili su njegov izbor i podržavaju ga. A da li ima u planu da ostane u Srbiji i kakva su mu razmišljanja o našoj zemlji pogledajte u prilogu.

bulevar.b92.ne

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime