Uzbunjivač iz policije prijavio nepravilnosti, tužilaštvu trebalo četiri godine da odbaci „krivičnu prijavu“ koju nije ni podneo

1
660
Foto: printscreen

Umesto da u zakonskom roku od petnaest dana postupi po informaciji o nepravilnostima u Ministarstvu unutrašnjih poslova koju je dostavio uzbunjivač Predrag Simonović iz Uprave kriminalističke policije, tužilaštvo mu je posle četiri godine poslalo dopis da odbacuje krivičnu prijavu koju on nije ni podneo.

Kriminalistički inspektor Predrag Simonović je 2016. godine Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu dostavio informaciju u vezi sa spoljašnjim uzbunjivanjem, sve u skladu sa procedurom koju propisuje Zakon o zaštiti uzbunjivača. Uzbunjivač je tražio od tužilaštva da proveri njegove navode da je načelnik Sektora finansija u MUP-u odgovoran za krivično delo nesavestan rad u službi. Ta nesavesnost se po Simonovićevim navodima ogledala u donošenju nezakonitih rešenja o utvrđivanju koeficijenta za isplatu zarada određenim policijskim inspektorima.

Pošto ni posle dužeg vremena nije bilo nikakvog odgovora iz tužilaštva, uzbunjivač Simonović je u nekoliko navrata urgirao,  traživši od tužilaštva informacije o toku i radnjama preduzetim u postupku, ali bez rezultata. Tek u julu ove godine, gotovo četiri godine pošto je poslao informaciju, od Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva dobija obaveštenje u kojem se u jednoj rečenici konstatuje da je njegova „krivična prijava“ odbačena. Tužilaštvo je obrazložilo da „prijavljeno delo nije krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, već se radi o upravno-pravnoj stvari“. Zakonom o zaštiti uzbunjivača je propisano da je organ kome se uputi informacija vezana za uzbunjivanje, dužan da u roku od petnaest dana postupi po toj informaciji.

Predrag Simonović se žalio na ovu odluku tužilaštva. Ovog puta odgovor od Apelacionog tužilaštva je stigao u ekspresnom roku – za manje od mesec dana. Odbijen je prigovor uzbunjivača, a ni Apelaciono tužilaštvo nije prijavu Simonovića tretiralo kao informaciju o uzbunjivanju, već kao krivičnu prijavu.

Da Vas podsetimo:  Italija se OTVARA strancima 3. juna, NEMA ČAK ni karantina
Predrag Simonović / Foto: printscreen

Nepravilnosti na koje je Simonović ukazao tužilaštvu, koje nije reagovalo, ispostavile su se kao tačne. Sud je utvrdio da njemu kao i ostalim pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala treba da se isplaćuju plate po duplo većem koeficijentu. Kako kaže uzbunjivač, on i njegove kolege su sudskim putem naplatile materijalnu štetu zbog smanjenih zarada koje su primali godinama i to u milionskim iznosima sve sa kamatama.

Nadležne službe MUP-a ne samo da su donosile rešenja sa umanjenim koeficijentima, nego su i ignorisale odluke Žalbene komisije Vlade Srbije koja je kao drugostepeni organ poništavala ovakva nezakonita rešenja. Uzbunjivač Simonović je godinu dana čekao da dobije dobio novo, zakonito rešenje, kako je to naložila Žalbena komisija. Pošto nadležne službe MUP-a ni posle godinu dana nisu reagovale, pokrenuo je sudski postupak i naplatio ono što mu je MUP uskratio.

Foto: printscreen

Da se prilikom donošenja nezakonitih rešenja nije radilo o pogrešnoj upravnoj proceduri, kako je to sugerisalo tužilaštvo u odgovoru inspektoru Simonoviću, svedoči i dopis koji je Služba za ljudke resurse uputila Sekretarijatu MUP-a. Između ostalog u njemu se navodi: „Uprava za ljudske resurse je i u prethodnom periodu… pokušala da u određenom broju postupaka dezavuiše stavove iz rešenja drugostepenog organa, te donosila identična rešenja, koja su, međutim ponovo poništavana kao nezakonita…“

Srpsko pravosuđe je u vezi sa uzbunjivačem Simonovićem i ranije napravilo slične gafove. U izjašnjenju Višem sudu u Beogradu po tužbi uzbunjivača Simonovića, republičko pravobranilaštvo je od reči do reči, izmenivši samo ime i datum, iskopiralo sve sa slovnim greškama i pogrešnim informacijama, podnesak koji je godinu dana ranije dostavilo tom sudu, ali u slučaju drugog uzbunjivača iz MUP-a.

Simonović, koji ima zvanje glavnog policijskog inspektora, tom prilikom obratio se višem sudu sa predlogom za određivanje privremene mere koja bi ga vratila na mesto člana Radne grupe za istraživanje ubistva novinara Milana Pantića. On je te dužnosti razrešen uprkos tome što je bio nagrađen za rezultate i zalaganje u Radnoj grupi za istraživanje ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Da Vas podsetimo:  Ministar Zoran Ðorđević iznenada zakazao sastanak sa predstavnicima boračkih udruženja zadržao se par minuta i izašao
Foto: printscreen

Uzbunjivač Simonović je protiv MUP-a poveo i postupak zbog zlostavljanja na radu, ali mu ni tu ne ide baš glatko, s obzirom na to da proces traje već šest godina.

Novak Grujić
Izvor: Pištaljka

1 KOMENTAR

  1. Niko nema petlju u zemlji bezzakonja da pročešlja rad šefa veterinarske inspekcije sevrnobačkog okruga dvm Aleksandra Pižurice koji u sprezi sa švercerima stoke iz Srbije,i Kosova,pravi debeo nedeljni ćar za svoj džep.Od imovine na sebe ne drži u katastru ništa,sve mu je na suprugu Nadu Pižuricu,koja je na volšeban način dobila 8000evra za farmu koza,samo na osnovu muževljevog šurovanja sa vrhom Vojvođanske Vlade tj.Bojanom Pajtićem.Švercom stoke se bavi od kada je na volšeban način dobio mesto šefa vet.inspekcije severnobačkog okruga 2010 godine.Za 10godina niko iu UBPOK-a niti Uprave kriminalističke policije,nije pogledao koliko novca je stavio sebi u džep po osnovu izvoznih certifikata za pse,po osnovu šverca stoke,i po svim mogućim kriminalnim radnjama u vet.inspekciji.Kako Uprava za veterinu to toleriše!Možda riba smrdi od glave tj.sve kreće u sprezi sa Upravom za veterinu koja je uništila struku,stočni fond,i dovela malog prouzvođača hrane i stoke na rub egzistencije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime