Uzbunjivač Rade Rašović stanovnik nepostojeće države, ne zna kako je ostao bez državljanstva Srbije

0
920
Zvanično državljanin „Crne Gore i Srbije“; / Foto: JV

Iako je 40 godina bio državljanin Republike Srbije, Nišlija Rade Rašović poslednjih meseci zvanično je stanovnik nepostojeće države. Nije mogao da se kandiduje za odbornika u niškoj Opštini Pantelej, jer mu u Izvodu iz matične knjige rođenih piše da je državljanin „Republike Crne Gore i Srbije i Crne Gore“. Ipak, mogao je da glasa i upisan je u birački spisak kao srpski državljanin, te smatra da je sve zbog politike.

Poznat kao uzbunjivač u JKP Gorica, gde već nekoliko godina ne radi, Rade Rašović iz Niša je Južnim vestima dokumentovao neobičnu situaciju u kojoj se našao.

Kaže da mu je oduzeto državljanstvo Srbije, a da je za to saznao kada je pokušao da se kandiduje za odbornika u Opštini Pantelej na nedavnim izborima u koaliciji Ekonomski pokret i Narodni blok Momir Stojanović.

Kada sam otišao da uzmem državljanstvo da bih mogao da predam kandidaturu, rekli su mi da ne mogu nikako da podnesem jer me sistem blokira i da odem u Matičnu službu da me tamo odblokiraju i da mi daju. Kada sam otišao, na moje iznenađenje, oni mi kažu da ja uopšte nisam državljanin Srbije. 41 godinu skoro ovde živim, u Nišu sam rođen, Vojsku služio u ovoj državi, sve regularno i odjednom saznajem da sam skojevac ilegalac – priča Rašović.

Pasoš i ličnu kartu koji su još važeći dobio je kao državljanin Srbije, što kaže da je od rođenja, a tako piše i u zvaničnim dokumentima.

Tako, na primer, u Izvodu iz matične knjige rođenih od 22. marta prošle godine jasno piše „državljanstvo Republike Srbije“, ali nešto više od godinu dana kasnije Rašović je zvanično stanovnik nepostojeće države.

Prošle godine bio državljanin Srbije, ove nije / Foto: JV

19.5.2020. godine, pred izbore mi daju Izvod gde piše da sam ja, u stvari, državljanin nepostojeće Republike Crne Gore i Srbije i Crne Gore – čita Rašović sa dokumenta.

Da Vas podsetimo:  Kinezi i islamski fanatici okupiraju Srbiju uz podršku Vučića

Zato nije mogao da bude kandidat za odbornika. Međutim, u biračkom spisku ga ima, mogao je da glasa kao stanovnik Srbije na izborima, što potvrđuje i potvrda o izbornom pravu koju je dobio od Gradske uprave u Nišu.

Znači, za glasanje sam državljanin Srbije, a da budem odbornik i zvanično nisam. Pitao sam ove iz matične službe kako je ovo moguće, odgovorili su mi da znaju da će neko zbog ovoga da odgovora, da je ovo krivično delo, ali da oni ništa ne mogu. Ja sam u svojoj državi ilegalac – napominje Rašović.

Iako zvanično nije državljanin, mogao je da glasa na izborima / Foto: JV

Kaže da nikada za 40 godina nije imao sličan problem, a da je rešenje koje su mu ponudili da zatraži državljanstvo zemlje čiji je stanovnik i zvanično bio do nedavno.

Rekli su mi da zovem Crnu Goru da me provere pa sam i to uradio i rekli su mi: „Gospodine, Vi ne postojite ovde“. Ovo Komunisti nisu radili, oni proteraju čoveka, ali mu ne oduzmu državljanstvo. Ne daj bože sad da nemam dokumenta, ja ne bih mogao godinu dana da dobijem nova, jer zahtev za državljanstvo nisam podneo, niti imam nameru – ističe Rašović.

Kako se i zašto ovo dogodilo, ni sam ne može da razume, ali sumnja da ima veze sa politikom, s obzirom na to da je hteo da se kandiduje za odbornika.

Obratiće se za pomoć Zaštitniku građana, a ako ne dobije rešenje ni od njega, kaže da će da traži azil u nekoj drugoj državi.

Pitanja o ovom slučaju novinari su uputili na nekoliko adresa – načelniku Gradske uprave Ljubiši Janiću, kao i nadležnima u Matičnoj službi Niš i odgovori se očekuju.

J. Adamović
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime