Uzeo više od tri miliona dinara, platio „kaznu“ od 35.000

0
1150

Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je Milan Dimkić, bivši direktor Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, bio u sukobu interesa jer je dok je bio na funkciji donirao novac instituta udruženju Srpsko društvo za zaštitu voda čiji je predsednik i zakonski zastupnik. O ovom slučaju Pištaljka je pisala još pre dve godine dok je Dimkić bio na čelu instituta.

Zbog toga što je izostala pravovremena reakcija nadležnih institucija i što je odluka Agencije za borbu protiv korupcije koja potvrđuje pisanje Pištaljke iz februara 2017. godine stigla tek u martu 2019. godine i tek pošto je Dimkić sišao s funkcije, za kršenje zakona bivši funkcioner odgovarao je jedino tako što je o svom trošku objavio rešenje o povredi zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u Službenom glasniku. Po cenovniku Službenog glasnika, objavljivanje ovog rešenja koštalo je nešto manje od 35.000 dinara.

„Prilikom odlučivanja o vrsti mere koju treba izreći u konkretnom slučaju, uzeta je u obzir činjenica da je Milanu Dimkiću u toku postupka pred Agencijom prestala javna funkcija generalnog direktora Instituta, da je tokom vršenja navedene funkcije više puta doveo sebe u sukob interesa čije se posledice postupanja funkcionera suprotno Zakonu o Agenciji ne mogu otkloniti“, piše u obrazloženju Agencije.

Dimkić je šest godina Srpskom društvu za zaštitu voda svake godine novcem instituta plaćao za organizovanje godišnjih konferencija i izdavanje časopisa „Water Reasearch and Management“. Donacije instituta su iz godine u godinu rasle, pa su sa početnih 200.000 dinara 2010. godine došle do 800.000 dinara u 2016. godini. Ukupno je institut Srpskom društvu za zaštitu voda isplatio 3,2 miliona dinara.

„Imajući u vidu navedeno, zaključeno je da je uplaćivanjem sredstava sa računa Instituta na račun SDZV, u utvrđenom iznosu u vremenskom periodu od 2010. do 2017. godine imenovani javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice, odnosno udruženje čiji je zakonski zastupnik, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije“, piše u obrazloženju agencije.

Da Vas podsetimo:  Srpska desnica Miše Vacića – produžena ruka SNS

Dimkić se u postupku koji je vođen protiv njega branio tvrdeći da je odluke donosio odbor direktora, da novac nije bio budžetski i da je novac udruženju uplaćivan i pre nego što je on postao direktor instituta. Agencija je odbacila ove tvrdnje kao nerelevantne.

Institutom za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, koji je u većinskom državnom vlasništvu (92%), Milan Dimkić upravljao je od 1999. godine do kraja 2017. godine. U svojoj biografiji Dimkić navodi da je 2013. godine izabran za redovnog profesora Fakulteta tehničkih nauka a ističe i da je glavni i odgovorni urednik časopisa „Water Research and Management“, istog onog kojem je sredstva uplatio institut dok je on njime rukovodio. Milan Dimkić je član savetodavnog odbora nevladine organizacije East West Bridge International koja okuplja naučnike, istraživače i političare i zalaže se za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Agencija za borbu protiv korupcije do objave teksta nije odgovorila na pitanja Pištaljke zbog čega im je bilo potrebno dve godine da donesu odluku o očiglednom sukobu interesa. Takođe, nisu nam odgovorili ni na pitanje koliko prosečno traju postupci za utvrđivanje sukoba interesa.

Snežana Đurić
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime