Užička komplet lepinja: Jedinstven SPECIJALITET koji se brzo i lako sprema!

0
268
Foto: Printscreen

Užički kraj prepoznatljiv je po jednoj veoma jednostavnoj, za pripremu, i jeftinoj brzoj hrani koja se služi i po restoranima. Kada bi Vam neko samo doneo na tanjiru, upitali biste šta je i o čemu se radi kada je to samo obična lepinja. Ne, niste u pravu, to je komplet lepinja.

Originalan recept za jednu osobu čine ove namirnice:

1 lepinja,
2 kašike kajmaka,
1 jaje,
1 nepuna kutlača pretopa.
Taj pretop uzima se iz pečenjare, tačnije sa pleha na kojem se nakupljala mast tokom pečenja, bilo koje vrste mesa, uglavnom svinjskog. U Užicu se taj pretop dobija jako jeftino ili besplatno.

Pošto je ovaj specijalitet veoma brz za pripremu, savetujemo Vam da probate da svoje ukućane i prijatelje iznenadite za jedan obrok. Idealno vreme za njegovu konzumaciju bio bi doručak, jer je kalorična bomba, izvrstan pokretač za ceo dan. Za kućnu varijantu pripreme ovo su potrebni sastojci:

1 lepinja
1 jaje
2 kašike kajmaka
so
ulje
jogurt (kefir, kiselo mleko) – po želji
Način pripreme komplet lepinje

U zavisnosti za koliko osoba spremate, toliko će vam lepinja biti potrebno, pa se način filovanja ponavlja. Lepinju isecite tako da odvojite manji gornji deo koji će vam služiti kao poklopac. Donji deo lepinje namažite kajmakom, dobro utrljajte i nožem u par navrata na nekoliko mesta probušite lepinju. Nakon toga, razbijte jedno jaje (možete ga pre izmućkati) i lagano razmutite po lepinji. Po potrebi i želji dodajte so. U međuvremenu, uključite rernu na 250 stepeni i ostavite da se zagreje.

Tepsiju namažite sa malo ulja, ubacite lepinju bez poklopca i ostavite neka se peče 5-10 minuta. Zatim, stavite ostatak lepinje koji predstavlja poklopac i ostavite da se peče par minuta.

Da Vas podsetimo:  Plazma torta sa jagodama ili malinama – Poslastica koja se topi u ustima

Kajmak se rastopio, jaje se skorilo, a lepinja se puši? To je znak, gotovo je.

Poslužite sa nekim osvežavajućim, hladnim napitkom, po mogućnosti jogurtom.

Komplet lepinja uglavnom se jede rukama, vrh lepinje se umače u sredinu te se zatim prelazi na umakanje spoljnih strana.

U kućnoj varijanti moguće je napraviti dobru kopiju i bez pretopa, a poseban savet je da stavite malo više kajmaka, nadomestiće neophodnu sočnost.

Izvor: Turistička organizacija Užice / Opanak

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime