Uživamo u grickanju kokica, a šta kažu nutricionisti… Da li su zdrave?

0
488

gulivergetty-imagesPrema istraživanju Centra za nauku u javnom interesu, navodi CNN, kofica srednje veličine (oko 20 šolja kokica) sadrži 1.200 kalorija, 980 miligrama natrijuma i 60 grama zasićenih masti, što je dovoljno energije za tri dana.

Odgovor na pitanje da li su kokice “zdrave” zavisi od toga kakve ih jedete. U najčistijem obliku – odnosno, kada se kokaju na toploti – kokice su zdrava žitarica sa celim zrnom, bogate su antioksidantima i niskokalorična grickalica: činija takvih kokica ima samo 93 kalorije, jedan gram masti i četiri grama vlakana.

Kokice pečene u ulju i sa prelivom od putera, kakve se prodaju u bioskopima, manje su zdrave i bogatije kalorijama.

Čak i ako pojedete samo činiju (tri šolje) kokica, opet biste uneli količinu masti dovoljnu za pola dana.

Ako kupujete već spremljene kokice u prodavnici, proverite podatke o nutritivnim vrednostima, jer na takvim proizvodima količine natrijuma i šećera variraju. Kokice sa raznim slatkim ili slanim prelivima mogu imati tako i do četiri kašičice šećera po šolji kokica.

Ako kokate kokice kod kuće, u mikrotalasnoj, ograničite količinu soli i putera koju dodajete, a umesto toga možete ih začiniti i origanom, bosiljkom ili biberom, ili čak i parmezanom.

www.lepotaizdravlje.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime