Vanredno poplavljena izborna trka

0
426

lorist.co.rs srbija-zbog-poplava-evakuisano-6175-ljudi-povrijedjeno-20_1400222300-696x461Veliki vođa proglasio je 10. marta u 21 sat – vanredno stanje u celoj državi. Zbog vode. Zbog kiše. Zbog poplava. Ako ni po čemu drugom (a ipak, zapamtiće ga po mnogim stvarima), ovaj mandat Aleksandra Vučića ostaće zapamćen po poplavama.

Samo što je formirao vladu Srbije (u kojoj je bio Nebojša Krstić) Srbiju su zadesile „kataklizmične poplave biblijskih razmera“ – kako je tada rekao Veliki Vođa. Niko ga nije privodio u policiju da da izjavu u svojstvu građanina zato što širi paniku. Za privođenje su određene druge osobe. Na primer – jedna žena koja se inače ne bavi (još uvek) javnim informisanjem. Ali – jeste javna ličnost.

Samo što je rešio da izađe opet „na megdan ostacima trule žute koalicije“ (pošto su mnogi žuti završili u njegovim redovima), Srbiju su opet zadesile poplave. Ovaj put nisu „kataklizmične“ i nisu „biblijskih razmera“. I bogu hvala, za sada u njima nema žrtava. Nadajmo se da će tako ostati.

Kada smo već kod poplava, ova vlada Srbije ostaće zapamćena i po birokratizovanoj impotentnosti koju je ispoljila baš kada su poplave u pitanju.

Skoro dve godine imala je ova vlada Srbije vremena da (posle poplava) izmeni zakone kojima bi država brže, efikasnije i bolje reagovala u slučaju elementarnih nepogoda.

Skoro dve godine imala je (sada već tehnička) vlada Srbije vremena da usvoji vojnički kratke i jednostavne, operativne planove i mehanizme delovanja u slučaju prirodom izazvanih vanrednih stanja.

Skoro dve godine imali su vremena da celu Srbiju (sa parama koje su obezbeđene od raznih donatora) obezbede od jada koji se ponovo desio.

Skoro dve godine sedelo je u Skupštini Srbije 250 bumbara (o, da: u njih ubrajam i poslanike opozicije) koji nisu prstom mrdnuli da nateraju vladu da radi svoj posao: predloži novi zakon kojim bi se ova zemlja štitila od poplava.

I?

Ništa.

Impotentna izjava Velikog Vođe kako bi oni „proglasili vanredno stanje i ranije, ali im ne dozvoljava zakon“ jednostavno vređa pamet onog srpskog seljaka kom je Zapadna Morava ili neka druga reka po drugi put za dve godine uništila sve što je imao. Vređa takva izjava i one Pazarce koji su se u nevolji pronašli nakon što su sve reke u Sandžaku (ili Raškoj oblasti, kako vam drago) podivljale i nosile sve pred sobom.

Vređa, jer je bilo vremena i da se uredbama reši sve ovo o čemu sam pisao.

Znate, ljudi s pravom pitaju gde su potrošene pare koje su bile namenjene zaštiti od poplava… S pravom pitaju kako to da na istim mestima reke probijaju nasipe… S pravom se pitaju kakvog je to ministra-stručnjaka na vanrednim situacijama angažovao Veliki Vođa kada se Velimir Ilić žali na boga zbog poplava…

Veliki vođa je rekao kako SNS otkazuje sve predizborne i stranačke aktivnosti zbog poplava. Lepo je to. Ali, to ne menja ništa: Sam Vučić rekao je kako će se kampanjom baviti samo deset dana, jer od neodložnih poslova nema vremena. Još kad bi bilo istinito, bilo bi baš lepo. Njegovi puleni očito još nisu čuli za komandu odozgo. A ako će kamere Pinkovizije (a čije drugo) opet krstariti Srbijom kako bi snimile aktiviste SNS koji pomažu u odbrani od poplava, onda će nivo patetike biti bljutavo visok…

Istine radi, znam nekoliko muških, ozbiljnih glava, pravih domaćina, koji su aktivisti SNS, a koji su na prošlim poplavama baš dobre žuljeve zaradili. I njima svaka čast.

A ti narode – razmisli: Mandat je počeo poplavama. Mandat je završio poplavama. Da nam se opet ne dese poplave posle izbora? U svemu jedna dobra vest: Obrenovac se (još) drži.

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime