Vanredno stanje proglasilo 27 evropskih država

0
559
Ana Brnabić / Foto: YouTube Screenshot

“U Evropi je 27 država proglasilo vanredno stanje.” – Predsednica Vlade Republike Srbije o broju država koje su proglasile vanredno stanje (Prvo skupštinsko zasedanje u toku vanrednog stanja, 28.04.2020.)

Na prvoj sednici Skupštine Srbije održane tokom trajanja vanrednog stanja glasalo se o predlogu Vlade o potvrđivanju Odluke o proglašenju vanrednog stanja. Kao predstavnica predlagača predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić objašnjavala je zbog čega je proglašeno vanredno stanje, kao i kada i kako su se odluke donosile.

Kritikovani smo tokom ovih dva i nešto meseca zbog uvođenja vanrednog stanja, zbog represivnih mera. Kritikovani smo da to nije demokratski, da je to urušavanje institucija. Kritikovani smo zbog vladavine prava, ljudskih prava i ljudskih sloboda. U Evropi je 27 država proglasilo vanredno stanje”, istekla je premijerka.

Koje države su proglasile vanredno stanje i da li ih je 27?

Krajem januara, prva evropska država koja je proglasila vanredno stanje, bila je Italija , ona je odluku donela nakon saznanja da su kineski turisti u ovoj državi bili pozitivni na virus korona. Inače, u Italiji se vanredno stanje uvodi često nakon prirodnih katastrofa, kao što su zemljotresi ili poplave.

Nakon Italije, 26. februara vanredno stanje proglasila je i Litvanija, dva dana nakon što je otkrivena prva zaražena osoba.

U prvoj polovini marta još neke zemlje počele su da uvode ovu meru. Usledile su MađarskaLetonijaEstonijaBelgija Bugarska ČeškaSlovačka Španija .

Zatim je 15. marta vanredno stanje proglasila i Srbija. Istinomer je već pisao o tome kako bi trebalo da izgleda proces uvođenja vanrednog stanja u državi.

Da Vas podsetimo:  Testova za virus korona ima sasvim dovoljno

Dan nakon što je Srbija uvela vanredno stanje, isto to su uradile i JermenijaRumunijaFinska Kipar , a posle njih i MoldavijaŠvajcarskaSeverna MakedonijaLuksemburg Portugal.

Krajem marta i Gruzija Albanija su se našle na spisku zemalja koje su uvele vanredno stanje.

Uključujući i Srbiju, broj evropskih zemalja koje su uvele vanredno stanje je 22. Prema tome, tačno je da je veliki broj država u Evropi zbog pandemije uveo vanredno stanje, ali nije istina da je to učinilo 27 država, već 22. Pitanje naše redakcije na osnovu kojih podataka je primerijerka došla do ovog broja ostalo je bez odgovora.  Zbog svega navedenog, Istinomer izjavu predsednice Vlade Ane Brnabić ocenjuje kao – skoro neistinu.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime