Veći katolik od pape

0
1260

Lojalnost je stvar koja se podrazumeva za svakog člana bilo kakve organizacije, bilo ona politička, religijska, ekonomska, umetnička ili bilo kakva druga. Što je vođa organizacije autokratniji i lojalnost sledbenika je izraženija.

Odanost ideji udružuje sa lojalnošću vođi i to sa takvim preterivanjem da to, često ostavlja neprijatan ukus u ustima. Nije neobično što je ta pojava prvo uočena u religijskim organizacijama i opisana izjavom  „biti veći katolik od pape“.

To mentalno stanje danas je dostiglo vrhunac na političkoj sceni gde pojedini političari iz vlasti, ministri čak, u želji da se ušlihtaju velikom vođi daju izjave od kojih se čak i on sam posle ograđuje. Možda je to sve deo uhodanog scenarija ali je činjenica da pojedini ljudi, zarad nekog potencijalnog političkog poena daju izjave kojih se skoro cela nacija stidi. Pri tome se gaze osnovne norme pristojnosti i moralnosti, sve u cilju da se protivnik unizi i izvređa a istovremeno dodvori velikom vođi.

Normalnom i pristojnom čoveku se čini da članci u dnevnim novinama „Informer“ ili prilozi na televiziji „Pink“ više štete onima koji ih finansiraju, dakle „Srpskoj naprednoj stranci“ nego onima protiv kojih su namenjeni, dakle opoziciji ili tačnije Đilasu, Jeremiću, Obradoviću, Raduloviću… Ali izgleda da su normalni, a naročito pristojni ljudi u ovoj državi u manjini.

Vulinove izjave izazivaju transfer blama kod svakog gore pomenutog normalnog i pristojnog, dovoljna je već i sama njegova pojava na TV-u.

Pojavljivanje Marka Đurića ne može da prođe bez pozivanja na lik i delo Aleksandra Vučića.

Ovi primeri su dovoljni da otkriju suštinu dodvoravanja – što je osoba nekompetentnija za posao koji obavlja, to je ulizivanje vođi veće. Vulin je ministar odbrane a da nije ni vojsku služio,  pa nije ni čudo da je spreman da izjavi što god treba ne bi li ostao na mestu na kom jeste.

„Informer“ praktično postoji zahvaljujući donacijama od strane Vlade Srbije i reklamiranju povezanih kompanija i nije čudo što je spreman da objavi što god veliki vođa i njegovi najbliži saradnici naruče.

Marko Đurić  je, pre nego što je postao direktor „kancelarije za Kosovo i Metohiju“, Kosovo video samo na televiziji i nije čudo što je spreman na sve ne bi li ostao na tom mestu sa kog cilja dalje napredovanje.

Maja Gojković, posle svih preletanja i menjanja stranaka, postaje predsednica Skupštine Srbije, Aleksandar Martinović, verni član i kritičar onih koji su napustili Srpsku radikalnu stranku i prešli u novoosnovanu Srpsku naprednu stranku, postaje šef poslaničke grupe SNS… Primera ima na pretek. I svi oni se upinju iz petnih žila da opravdaju, verovatno i njima samima neočekivano ukazeno poverenje. Tako se postaje „veći katolik od pape“. Manjak čestitosti i moralnosti se podrazumeva.

Goca Savković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime