Veličanje ustaštva u Kninu

1
893

Proslava u Kninu, uz „Za dom spremni“

Na svečanom obeležavanju Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja u Kninu je danas došlo do sramotnog incidenta kada su pripadnici IX bojne Hrvatskih oružanih snaga marširajući gradom urlali ustaški pozdrav „Za dom spremni!“ i pevali ustaške pesme, preneo je portal Index.hr.

Kako je izvestio reporter tog portala, policija je to sve nemo posmatrala, a oficiri Hrvatske vojske u svečanim uniformama su im mahali i dizali palac u znak podrške.

Policija na motorima nije ni „trepnula“ prolazeći kraj povorke, a drugi su im pak sklonili barikadu da bi mogli mirno proći, navodi Index.

Na snimku se, uz ustaške pesme, u više navrata jasno čuju uzvici: „Bog i Hrvati!“ i „Za dom spremni!“.

„Za dom“ je uzvikivao komandant Bojne pukovnik Marko Skejo, na šta su mu, kako se navodi, ostali uzvraćali sa „Spremni“.

Skejo je, prenosi Index, bio ratni zapovjednik IX. bojne Rafael vitez Boban, koja je uzvikivala „Za dom spremni!“ i na dan kada su slavili svoje osnivanje 10. aprila.

Grad Split finansijski potpomaže Udruženje IX. bojne, a notorni radikalni desničar Skejo je redovan gost na misama za poglavnika NDH Antu Pavelića, kojega smatra najvećim sinom hrvatskog naroda, prenosi zagrebački portal.

Uz to, navodi Index, stratišta poput Jasenovca i Gradišku smatra „bolnicama otvorenog tipa u kojima su stradali samo zakleti neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici“.

Portparolka Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor rekla je za Index da je u toku postupanje protiv pripadnika Bojne.

„Događaj je evidentiran i po njemu se postupa“, kazala Kosor, ali nije odgovorila na pitanje da li je neko priveden zbog pevanja ustaških pesama i uzvikivanja ustaškog pozdrava.

Kabinet predsednice Kolinde Grabar Kitarović je osudilo ovaj incident.

Da Vas podsetimo:  „Suze Kozare“ 2020

„Predsednica najoštrije osuđuje ovakve incidente i posebno naglašava da proslava Oluje nije ni vreme ni mesto za tako nešto“, rekao je za Index portparol predsednice Luka Đurić.

Tanjug

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime