Veliki AV brat te stalno posmatra (i komentariše)

0
820
Foto:kolaž ( Instagram/buducnostsrbijeav )

Za razliku od mnogih predsednika država koji imaju prilično kruto shvatanje o svojim nadležnostima, pa se za njih može brozovski reći da se „drže zakona kao pijan plota“, vladar Srbije je njihova sušta suprotnost, jer se on u sve meša baš kao onaj margarin iz poznate reklame.

Vučiću to omogućava apsolutna vlast koje se postepeno dočepao za ovih sedam godina otkako je njegova družina pobedila na izborima, a koju podstiče njegova obuzetost samim sobom i uverenje kako sve najbolje zna, razume i može.

Aktivan skoro 24 časa dnevno, on je sad na ovom, sad na drugom mestu Srbije ili Planete: da otvori novi objekat, da dočeka i isprati strane državnike i državničiće, da izjavi ili demantuje, osudi opoziciju, naglasi mudrost odluka koje je doneo ili će tek doneti, izjada se o mukama sa pritiscima za priznavanje nove albanske države na Balkanu, da se vidi i „pita“ sa vodećim svetskim državnicima… Celokupna AV delatnost usmerena je, zapravo, na stvaranje slike o Aleksandru Vučiću, kao nezamenljivom vođi, bez koga bi se Srbija raspala u roku od 24 časa.

Nema te izjave – makar sadržala i najbezazleniju primedbu na rad njegov ili njegovih saradnika, pogotovo ako se čuje od nekog istaknutog opozicionara – a da odmah ne usledi njegov utuk, da opovrgne i obesmisli kritiku, ili da makar izvrgne ruglu one koji su se drznuli da omalovaže velike uspehe njega lično ili članova njegove družine.

Iz razloga koje nije baš lako shvatiti, neki od Vučićevog tima poželeli su da postanu doktori nauka. Kako to, ipak, zahteva izvestan napor, oni su se dosetili lakšeg puta, pa su pozajmili delove drugih autora i predstavili ih kao svoje.

Da Vas podsetimo:  Novac iz „Fonda dijaspora za maticu“ pripada srpskim ratnim veteranima iz 1999.

I sve bi to bilo potaman da nije bilo nekih zaludnih profesora koji su još pre neku godinu to primetili i započeli javnu raspravu. Ona, međutim, sporo teče jer su oni koji treba da presude suviše zauzeti (a još više uplašeni), pa nikako da se sastanu i napišu šta misle o naučnim vrednostima prepisanih doktorata…

Stvar su nedavno pokrenuli sa mrtve tačke studenti Beogradskog univerziteta, koji su blokirali rad rektorata zahtevajući da Vlada isključi iz svog sastava Sinišu Malog, ministra finansija, a takođe osumnjičenog za prepisivanje…

Studentima je onda Aca Srbin poručio kako doktorat nije uslov za ministarsko mesto, to može da se bude i sa osnovnom školom, a da se ministar postaje na osnovu političke odluke. Za koju, očigledno, nije ništa drugo važno sem političke podobnosti.

Beograđani su se, izgleda, nešto zamerili Bogu, pa im je on za zamenika gradonačelnika Beograda poslao Gorana Vesića, preletača iz Demokratske stranke u SNS, i poverio mu da vodi radove po trgovima i ulicama glavnog grada Srbije. Vesić u tome postiže zavidne neuspehe, na veliko ogorčenje građana Beograda, kojima je zbog nestručnih i beskrajno sporih radova veoma otežan svakodnevni život.

Međutim, to nije sve. Postalo je sasvim uobičajeno da se neka ulica ili trg, posle dugotrajnih radova svečano otvore i puste u saobraćaj da bi se ubrzo pokazalo kako su neophodne popravke. Radnici se vraćaju, a građani nastavljaju da na njima lome noge i proklinju Vesića.

Najsvežiji je primer sa Trgom republike. Posle više meseci, on je, zajedno sa Vasinom ulicom svečano otvoren, ali se ubrzo pokazalo da je i ovaj posao, kako se nekad govorilo, čist „fušeraj“ i da sve mora ponovo da se radi.

Da Vas podsetimo:  Da li će Srbi i Albanci plaćati Lufthanzin eksperiment?

Građani su, razumljivo, protestovali i ljutili se na Vesića, ali ga je Aleksandar Vučić odmah uzeo u zaštitu.

Pohvalio ga je pošto je „uradio baš sve kako je trebalo, jer nije probleme stavio pod tepih. Osim što nije nimalo šarmantan i simpatičan, kao ni ja, Vesić je jedino kriv što se odaziva na suđenja na koja ga zove Dragan Đilas i tamo ga „razbija“, zbog čega plaća veliku cenu u svim Đilasovim medijima“.

A svoje sendvičare svakako je najviše oduševio završetkom izjave: „ Inače sam ponosan na to kako se u Beogradu gradi i presrećan sam, jer će se za 20 godina pričati da je to urađeno, ja se nadam, u Vučićevo, a ne u Vesićevo vreme!“

Iako je otišao na jesenje zasedanje UN, od njega se ne može čuti šta se u zgradi na Ist riveru dešava (sem da Hašim Tači švrlja hodnicima i jede kokice kao nekada Vuk Jeremić) on je nastavio da iz Njujorka pomno prati sve što se u zemlji dešava, i odmah reaguje, kako nešto ne bi slučajno izmaklo kontroli.

Čim su se navijača Partizana sukobili sa policijom dok su uzvikivali predsednikovo navodno seksualno opredeljenje, on im je poručio kako će po odmah po povratku u Beogradu da obelodani koliko novca od države dobija Zvezda, a koliko Partizan…

Kad su mu zatim javili kako je rektorka Beogradskog univerziteta pristala na zahtev studenata da se stručno telo izjasni o doktoratu Siniše Malog, Vučić je izjavio kako je „super što rektorka nije 15 dana ušla u svoju kancelariju… i da je „Univerzitet postao prćija političkih partija“..

Iz Njujorka je komentarisao i zahtev opozicije da se izbori odlože za nekoliko meseci uz neizbežno nipodaštavanje onih opozicionih političara od kojih se najviše plaši..

Da Vas podsetimo:  Zbog pesme ili „kršenja“ karantina Jovana Popović u zatvoru već 18 dana

Oni građani Srbije koji nikada ne glasaju za Vučića, niti će ikada činiti, nisu imali baš nikakve koristi od njegovog odlaska u Njujork, jer se ni za tih dana koliko je odsustvovao iz zemlje mogli odmoriti od njegovog prisustva u medijima i njegovog praznoslovlja začinjenog izrugivanjem i potcenjivanjem svakoga ko misli drugačije.

Za našu zemlju nikako nije dobro što je svu vlast prigrabio onaj ko je uveren kako sve zna, razume i može, a još je gore što je priličan broj građana Srbije koji – iz neobaveštenosti ili što im to donosi ličnu korist – uz njega pristaju.

Vojislav M. Stanojčić
Izvor: stanjestvari.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime