Venčanje u Pećkoj Patrijaršiji

0
1327

Mladić srpskog porekla, Srdjan Mladenović, predsednik Saveza srpske omladine u Švedskoj i delegat Srpskog saveza u Skupštini dijaspore i Srba u regionu, svoju ljubav prema srpsom narodu krunisao je venčanjem sa Milicom Delević iz Kosovske Mitrovice, upravo na Kosmetu. Jedan  od najznačajnijih trenutaka u svom životu imali su u nekadašnjem sedištu Srpske Pravoslavne crkve i jednoj od naših najvećih svetinja, u manastiru Pećka Patrijaršija. Venčanje dvoje mladih obavljeno je uoči manastirske slave, Pokrova Presvete Bogorodice, a bračni zavet mladenci su izrekli pred starešinom manastira, episkopom lipljanskim, vladikom Jovanom, sveštenstvom eparhije raško –prizrenske, rodbinom i prijateljima. Pošto su sudbonosno da izrekli u ovoj svetinji, svadbeno veselje upriličili su potom u Velikoj Hoči, srpskoj sredini sa trinaest srednjovekovnih svetinja.

-Pogodjen  nepravdom koja se dogadja srpskom narodu na Kosovu i Metohiju počeo sam da dolazim ispred udruženja našeg saveza pre desetak godina, a kasnije i privatno. Ovde sam  upoznao i životnu saputnicu- priča Srdjan. Jer, valjda upravo zbog te nepravde koja se dešava našem narodu, ovde se sve doživljava nekako jače i svetije, vera i nada kao i sam život.

Srdjan je rodjen u Švedskoj,  gde je završio školu i akademske studije i gde  je, kaže, učio  prva pravila i shvatanja demokratije. Mladenović objašnjava da su dupli aršini i nepravda prema srpskom narodu bili teško prihvatljivi za naše mlade u ovoj Skandinavskoj zemlji, a naravno i za njega.

-Iako je Švedska članica EU za koju se smatra da poštuje ljudska prava, istovremeno dok zagovaraju i pričaju o nekakvoj vladavini prava, odnose se prema Srbiji i Srbima na Kosmetu drugačije. Često zažmure kada se krše njihova ljudska prava. Tu prvenstveno mislim na pripadnike misije Euleks koja je zadužena da zaštiti prava Srba na Kosmetu -priča Srdjan koji završava doktorske studije na Fakultetu Političkih nauka u Beogradu. Prvi dolasci na Kosmet, kaže, ostavili su na njega  najači utisak, pogotovo deca koja odrastaju bez slobode i u teškim uslovima za život… Kao predstavnik Srpske omladine iz Švedske donosio je brojne donacije kosmetskim Srbima a prilikom jednog od tih dolazaka upoznao je i Milicu, devojku koja je angažovana u Crvenom krstu Kosova i Metohije.

Da Vas podsetimo:  Ovako će izgledati srpske svetinje na KiM ako dozvolimo stvaranje velike Albanije

– Smatram da svi koji na bilo koji način pomažu našem narodu na Kosmetu zavredjuju pažnju. Jer, kada bi većina naših ljudi iz zemlje i dijapspore u okviru svojih mogućnosti pomagala Srbima na Kosmetu, mislim da bi daleko lakše živeli. Svestan sam da na slobodu i bezbednost ne možemo da utičemo, ali možemo makar donekle doprineti da im život bude bolji, pogotovu onima koji žive u potpunoj izolaciji- priča Srdjan koji je najradosniji dan  u životu podelio sa kosmetskim prijateljima.

-Osim meštana na svečanom ručku koji smo organizovali u Velikoj Hoči na dan seoske slave, okupili su se i naši prijatelji iz raznih krajeva zemlje kojima je Kosmet u srcu. Posebno sam radostan što su sa nama bili prijatelji iz Ruskog Motokluba, „Noćni Vukovi“, sa ogrankom u Srbiji. Sa njima smo obeležili i ovogodišnju proslavu Vidovdana na Gazimestanu-priča Srdjan i ne može da zaboravi brutalno maltretiranje od strane kosovskih policajaca koji su tom prilikom posetiocima oduzimali sva srpska obeležja.

-Na žalost to je najklasičniji primer kako se ponaša kosovska policija prema Srbima i to prilikom obeležavanja jednog od naših najvećih praznika. Primorali su nas da skinemo majice a prethodno su nas na administrativnom prelazu privodili na informativni razgovor.

Srdjan smatra da Evropska Unija ne sme da zatvra oči pred dešavanjima na Kosmetu već da se mora zalagati za poštovanje svih prava i sloboda koji su Srbima ovde ugroženi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime