Veseli Srbi u Triglavskoj republici

0
809
Savez srpske dijasporeFoto: Vedran Vojvodić

Savez srpske dijaspore (njegova društva) i Udruženje srpskih književnika Slovenije organizovalo je i ove godine međunarodnu prezentaciju srpske kulture. Jedanaesti „Veseli dani srpske dijaspore“  održani su od 23. -25. avgusta 2019 godine u Ljubljani. 

Već u petak u smještaj hotela Bit center počeli su da pristižu gosti iz više krajeva bivše Jugoslavije i šire. Više od stotinu učesnika ugošteno od strane pomenutih  organizatora.

Drugi i treći dan ove manifestacije održan je kod pravoslavne crve Ćirila i Metodija. Ni povremena  kiša ni ružno vrijeme nisu spriječili Srbe da iskažu svoje nezadovoljstvo svojom pozicijom u Sloveniji. Da, tako su uz kulturni defile kroz Ljubljanu pokazali, da se i srpska deca žele i znaju veseliti unatoč uz brojne diskriminacije i veoma slabom sufinanciranje posebno srpske kulture u Sloveniji. No pošto Srbi nisu ni šovinisti, a ni primitivci mirnom, dostojanstvenom šetnjom, svojom muzikom, nošnjom i pjesmom dali su jasnu poruku „u ovoj zemlji postojimo i mi“…

Isprepletale su se narodne nošnje na lepim devojkama i mladićima, koje su izazvale i dodatno sa svojim nastupima brojne gledaoce iz cele Ljubljane. Malo ali efikasno ozvučenje uz pesme i igre brzo je okupljalo znatiželjne goste, koji su se divili srpskim kulturnim nastupima.

Foto: Vedran Vojvodić

Uz Srbe iz Ljubljane su se veselili prijatelji iz Bujanovca, Broda, Slatine, Rijeke, Dervente, Gradiške, Laktaša, Nemačke, Austrije, Slovenije…

Simpatična voditeljica Danijela Brajić, započeo je program zahvalom sponzorima druženja a potom pozdravila sve prisutne, te pozvala predsjednika Saveza srpske dijaspore Slovenije, Socijalne stranke Srba Slovenije i USKS i najvećeg lidera Srba u Sloveniji  Sašu Gajića da se obrati prisutnima sa podpresednikom Igorom Mitićem i generalnim sekretarom Davidom Tepićem. Mitić i Tepić su dodatno govorili o činjenicama i diskriminaciji do srpske populacije u Sloveniji, kao najvećoj (212.000) još nepriznatoj nacionalnoj zajednici.

Foto: Vedran Vojvodić

Gospodin Saša Gajić je svima poželio dobrodošlicu a potom je u svom izlaganju objasnio nezavidan položaj Srba u Sloveniji. Obratio se i prisutnim vernicima te ih informisao, da je u imenu SSDS već bliže 3 meseca poslao molbu SPC Ljubljana, koordinatoru svešteniku Aleksandru Obradoviću, zamolivši da nam ustupe jednu od dvorana Pastoralnog doma. Gajić je izjavio – ne da nisu dobili dvorane, nego nisu dobili ni odgovor na svoju molbu. Poznato je svima, da navedene dvorane drugi redovno dobijaju. Činjenično, navedeni ljubljanski sveštenik Aleksandar Obradović, nije omogućio u subotu 24. avgusta, da bi naši gosti (deca) iz Bujanovca, Broda i Slatine po potrebi posetili sanitarije pastoralnog doma, kojega su zaključali, znajući da se ova tradicionalna kulturna prezentacija održava u dvorištu crkve već godinama. Tako je sa tim deci onemogućio i vode da se napiju na ovom toplom vremenu. Još više škode su napravili informišući vernike, da crkva ne dozvalja održavanje navedene prezentacije. Istini za volju, crkveno dvorište nije vlasništvo crkve. Dakle,  tako nam nešto i nije mogao zabraniti, pošto smo za sve potrebe dozvole, već se dosta pre pobrinuli, i naravno uplatili ono što je bilo potrebno. Gajić je u govoru izjavio, da se ovo nikada nebi nadao, a posebno ne od glavnog svešteničkog i crkvenog koordinatora gospodina Aleksandra Obradovića. Smatrajući sa takvim postupcima, da on nikako nije primeran da predvodi vernike u jednom od velikih gradova kao što je Ljubljana, pre bi odgovarao nekim selima gde se takve kulturne prezentacije ne izvode. Mi na našim prezentacijama se pre pobrinemo, da za one koji poste ima posnih porcija. Sveštenik Obradović je pokušao i u samoj crkvi štetiti njenom ugledu, te kroz neke neosnovane izjave ubeđivati vernike, da nebi prisustvovali našoj tradicionalnoj kulturnoj prezentaciji. Pokušao je i pokušava vršiti razdor između pravoslavnih vernika, a tim nije ni svestan, da tako pokazuje svoj lični identitet »dostojanstva, ponosa i poštenja«.

Foto: Vedran Vojvodić

Nakon Gajićevog govora, voditeljka je pozvala sve tri misice Dajanu Šikanić,  Anđelu Tomić i Jovanu Nakić, koje su pročitale iz Sašine knjige po dve pesme, te tako pomogle oko promocije nove pesničke zbirke »KLJUČ LJUBAVI« Saše Gajića, ujedno je pozvala i magistricu srpske književnosti Rajku Golić koja je svojim rečima stručno predstavila pesničku zbirku, te pročitala jednu od recenzija od Bore Đorđevića (ČORBE). Na kraju je objasnila da prodaja te knjige  u sklopu humanitarnog sektora SSDS »ZA SITNICU OSMEH NA LICU« ceo novac ide za kupovinu paketića za nezbrinutu decu u Srpskoj.

Folklorni nastup su izveli članovi KUD-a „Vrelo“ iz Bujanovca, KUD »Duško Trifunović iz Broda, a potom su svoje koreografije uz pesmu izveli SKD Prosvjeta pododbor Slatina. 

Foto: Vedran Vojvodić

Svoje knjige uz pojedine pesme predstavili su: Zorka Čordašević iz Nemačke, Mile Kostić Dubnica iz Bujanovca, Milan Deronjić iz Doboja, Ana Stošić Mitić iz Bujanovca, Simić Nenad iz Dervente, Radenko Torbica iz Laktaša.. Nagrade i specijalna priznanja podelio je predsednik Saša Gajić i čestitao. Zlatne plakete uručene su: KD »VRELO« iz Bujanovca, SKK »VIHOR« iz Dervente, SKD »PROSVJETA« iz Slatine i KUD »Duško Trifunović iz Broda. Zlatna značka i diploma je uručena pesnikinji Zorki Čordašević iz Nemačke.

Nastavljen je program voditeljka – meni je ujedno pripala dužnost i čast, da vodim  ove godine najlepši deo godišnje prezentacije 11 »VESELI DANI SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE«  za MISS kulturnih društava Balkana i EU. Dragi naši, to nije mala stvar kada se ide za izbor najlepše od najlepših. Naravno, žiri je radio profesionalno i odgovorno uz pravilnik organizatora i same kriterije. 

Da Vas podsetimo:  Kriza u BiH ili kocka je bačena

Deveti međunarodni natječaj za MISS kulturnih društava Balkana i EU Ljubljana 2019

Strukovni žiri  je žiri za tradicionalni izbor MISS kulturnih društava Balkana i EU zasedao dana 25.04.2019 i dodatne konsultacije bile su 15-oga avgusta. Kao što smo obavestili da  je od 79 prijava (devet nepotpunih)  iz 8 država i izdvojio iz užega izbora  3 najlepše Anđela Deronjić, Anđelu Tomić i Dajanu Šikanić Tekst i slike misica na elektronskom mediju Srpska dijaspora www.srpska-dijaspora.org otvoralo je 43.327 osoba. 

Lajkova uz elektronske podrške najviše je dobila Anđela Tomić 917, Anđela Deronjić 728, Dajana Šikanjić 643 i Jovana Nakić 337. Imaju činjenično u vezi subjektivnih i objektivnih razloga iz izbora odstupila Anđela Deronjić, a po pravilniku organizatora za dopunu uvrštena je kandidatka Jovana Nakić.

Tako možemo potvrditi, da su sve kandidatke bile lepe, ali tu su istini za volju prevladavale male nijanse. Zahvaljujemo i svim osobama koji su dodatno putem fs ili elektronsko lajkovali, odnosno podržali ovogodišnju realizaciju MISS KD EU i Balkana. Zahvaljujemo svima kandidatkinjama, a  izboru najlepših od najlepših iskreno čestitamo i želimo puno sreće. 

Foto: Vedran Vojvodić

Dragi naši, verovatno očekujete, da sada rečem koja će biti najlepša od izabranih i nositi zvanje MISS KD EU i Balkana, pa polako… za drugu pratilju potvrđena je lepa Jovana Nakić iz R. Srbije, živi u selu Rakovac, opština Bujanovac.  Stara je 15 godina pohađa srednju medicinsku školu. Bavi se folklorom od malena, a takođe i trenira rukomet 4 godine. Njen hobi je gluma i član je bujanovačkog amaterskog pozorišta. Kao mala je pohađala kurs za manekene i fotomodele, nagradimo je zaslužnim i burnim aplauzom.

Moraćemo dalje, za prvu pratilju MISS KD EU i Balkana potvrđena je lepa Dajana Šikanić iz R. Srpske, rođena je 11.7.2001. godine u Banjaluci. Osnovnu školu „Novak Pivašević“ u Dubravi Staroj završila je sa diplomom vukovca. 2016. godine upisala je Medicinsku školu u Banjaluci. Ima namjeru da studira Stomatološki fakultet.

Tokom osnovnog školovanja bila je osam godina član folklorne sekcije „Ukrina“ koja sarađuje sa KUD-om „Miloš Dujić- Mišo“ iz Čelinca. Iako više nije član folklora učestvuje u drugim aktivnostima, a jedna od značajnijih je manifestacija „Stazama Petra Kočića“. 

U slobodno vrijeme voli da se druži i zabavlja. Bavi se i profesionalnim šminkanjem.
Dajana je mlada srednjoškolka koja se raduje životu i predano radi da ga učini što kvalitetnijim, nagradimo je zaslužnim i burnim aplauzom.

I za ovogodišnji MISS KD EU i Balkana potvrđujem sebe. Ha..ha.. malo šale.. verovatno se nebi složila najlepša od najlepših. Dakle, najlepša od najlepših koja će nositi titulu MISS KD EU i Balkanaje je lepotica Anđela Tomić iz R. Srbije. Andjela Tomic, stara 16 godina, dolazi nam iz Bujanovca. Pohađa srednju  tehnicku skolu smer drumski saobracaj,do osmog razreda je isla i u muzicku školi koja je trajala 6 godina. Bila je izabrana u Požarevcu za MISS, a prošle godine i za MISS stilskog posela.  Aktivno je uključena u folklor.

Nadamo se da nećete štediti zaslužni aplauz, nagradimo je sa njim.

Dragi naši, iskrene čestitke nagrađenim još jednom i hvala. Puno sreće žele Vam i organizatori, jedne pre svega uspešne i ozbiljne krovne organizacuije Saveza srpske dijaspore Slovenije i Udruženja Srpskih književnika Slovenije.  Živeli!

U nastavku našeg večerašnjeg druženja pogledajmo šta su nam to pripremili naši prijatelji iz benda Drago Ninić uz vesela srca. 

Hvala svima.. veselimo se i večeras, a nadamo se da će i srpski sveštenici od SPC Ljubljana prestati uveličavati neke nove opcije saveza i da će dokazati činjenicama, da su za svaku crkvu vernici osnova za opstoj vere. Hvala još jednom i vidimo se do godine. Našim estradnim umetnicima prepuštamo njihov deo.

Vedran Vojvodić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime