Više hiljada građana dalo potpis podrške za tužbu protiv Crne Gore

0
513
Foto: pixabay.com

Prošle nedelje performansom kada je simbolično ispred ulaza u crnogorsku ambasadu položen papir sa natpisom Evropska konvencija o ljudskim pravima pokrenuta je on line peticija kojom se traži da Srbija tuži Crnu Goru Evropskom sudu za ljudska prava. Cilj inicijative je 10.000 potpisa. Prema planiranoj dinamici za sada se premašuju planirane
brojke. Trenutno je peticiju podržalo preko 4.000 građana, a planirano je da do kraja januara bude sakupljeno potrebnih 10.000 potpisa.

Zakon o slobodi vjeroispovesti Crne Gore krše se osnovna ljudska prava – pravo na imovinu, pravo na pravično suđenje i sloboda veroispovesti garantovana Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Obespravljeni narod mirno protestuje u Crnoj Gori, okupljajući pak rekordan broj ljudi na ulicama. Za to vreme izostaje reakcija ključnih aktera po pitanju jasnog kršenja Evropske konvencije o ljudskim
pravima, ali istovremeno zvaničnici daju izezetno zapaljive izjave. Smatramo da umesto skupljanja političkih poena, najvši državni zvaničnici treba da koriste pravne instrumente koji im stoje na raspolaganje i koji mogu proizvesti realne efekte.

Svesni indolentnosti najodgovornijih, pokrenutom peticijom se traži od Vlade Republike Srbije da ovo pitanje ili reši sa Vladom Crne Gore ili da podnošenjem tužbe zaštitimo osnovna ljudska prava koja se krše. Potrebno je 10.000 potpisa.

Stručni tim UZUZ-a izradio je nacrt tužbe koji će besplatno ustupiti Vladi Republike Srbije. Republika Srbija je prema Ustavu dužna da štiti osnovna prava svojih građana i rezidenata. Osnovna (ljudska) prava kao što su pravo na imovinu i pravo na pravično suđenje odnose se i na pravna lica. Srpska pravoslavna crkva je rezident Republike Srbije. Republika Srbija je dužna da zaštiti njena prava. Stručni tim UZUZ-a izradio je nacrt tužbe koji će besplatno ustupiti Vladi Republike Srbije.

Da Vas podsetimo:  U srpskom narodu živi iskra hrabrosti, smelosti i mudrosti predaka: Zato Vostani Serbije!

Potreban je jedan minut vremena kojim ćete pružiti podršku pobunjenim građanima u Crnoj Gori i stati u njihovu zaštitu kao i u zaštitu osnovnih prava.

https://peticije.srbijaupokretu.org/petitions/tuzba-protiv-crne-gore-evropskm-sudu-za-ljudska-prava?source=homepage

Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti – UZUZ

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime