Više od sedam odsto Srbije ispod linije apsolutnog siromaštva

1
1031
Ilustracija / Foto: pixabay.com

Tokom 2018. godine 7,1 odsto stanovništva imalo je potrošnju ispod linije apsolutnog siromaštva, koja je iznosila 12.286 dinara mesečno, što nije dovoljno ni za osnovne životne potrebe, saopštio je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije (SIPRU).

Tim Vlade Srbije, koji je predstavio nalaze Ocene apsolutnog siromaštva u Srbiji za 2018. godinu, obeležio je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva radnim sastankom posvećenom unapređenju položaju osetljivih grupa u društvu, navedeno je u saopštenju.

Iako je u odnosu na 2017. smanjenja stopa siromaštva kod dece (sa 9,5 odsto na 7,8 odsto), ona ostaju nadprosečno ugrožena, kao i oni koji žive van gradova i kod kojih je stopa siromaštva dva puta veća nego kod onih koji žive u gradskim područjima (10,4 odsto nasuprot 4,8 odsto).

Posebno su ugroženi stanovnici u regionu južne i istočne Srbije, u kojima je stopa siromaštva 11,9 odsto, kao i članovi višečlanih domaćinstava.

Statistika pokazuje i da presudan uticaj na ostanak u siromaštvu imaju status na tržištu rada i nivo obrazovanja – svaka peta osoba koje živi u domaćinstvu u kojem nosilac tog domaćinstva nema završenu osnovnu školu je siromašno, kao i svaka peta osoba koja živi u domaćinstvu u kojem nosilac domaćinstva nije zaposlen.

Iz Vladinog tima za za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva podsećaju i da je prag rizika siromaštva ili linija relativnog siromaštva 16.615 dinara prosečno mesečno za jednočlano domaćinstvo, odnosno 34.892 dinara za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece do 14 godina.

Izvor: N1, FoNet

1 KOMENTAR

  1. O, mnogo je vise siromasnih, jer je to statistika! 25% zivi u siromastvu i bedi! 40% stanovnika ne moze da zivi od plate koju zaradi za mesec dana, odnosno ne mogu da sastave kraj sa krajem. Prakticno, 65% stanovnistva je siromasno! Dobro dosli u kapitalizam!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime