Vlada donela uredbu: Migrantima od 200.000 do 1.400.000 dinara za pokretanje biznisa.

6
796

Migranti_BetaAPVlada Srbije donela je uredbu o programu podsticaja za migrante u 2017. godini kojom je predviđeno da se iz budžeta izdvoji 320 miliona dinara da bi se poboljšali uslovi života tim ljudima, piše Blic u današnjem izdanju.

Kako list navodi, to praktično znači da će porodice migranata moći da dobiju od 200.000 dinara, koliko je predviđeno za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi ili zanatstvu, do 1.400.000 dinara koliko je država spremna da finansira kupovinu i adaptaciju seoskog domaćinstva da bi im se obezbedio krov nad glavom, dok su u raseljeništvu.

Za novac iz republičkog budžeta konkurisaće lokalne samouprave koje će procenjivati koji će vid pomoći migranti dobijati. Dokument možete videti OVDE.

Prema saznanjima Blica, Vlada Srbije se opredelila za takav način poboljšanja uslova života jer je očigledno da rešavanje njihovog izbegličkog statusa u Srbiji može da potraje duže nego što se procenjivalo.

Pozivajući se na neimenovani izvor, list je naveo da zbog restriktivne politike za prijem migranata u EU njihov broj u Srbiji raste pa je Vlada odlučila da tim ljudima pruži humanije uslove života, a procenjeno je i da je to dugoročno jeftinije za državu jer će migranti zarađivati za život, što sada nije slučaj.

Komesarijat za izbeglice i migracije demantovao

Komesarijat za izbeglice i migracije saopštio je danas da su netačni navodi medija da je Srbija predvidela da iz budžeta izdvojila 320 miliona dinara da bi poboljšala uslove života migranata i nema nameru da porodicama migranata daje po 200.000 dinara za pokretanje biznisa.

Takođe netačno je da će Srbija dati migrantima po 1,4 miliona dinara za kupovinu seoskih kuća.

Istina je, navodi se u saopštenju, da je vlada na sednici 17. marta usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa podsticaja za sprovođenje mera i aktivnosti neophodnih za dostizanje utvrđnih ciljeva iz oblasti upravljanja migracijama za ovu godinu.

Da Vas podsetimo:  Građani gube poverenje u birački spisak

Uredbom je je jedinicama lokalne samouprave opredeljeno 288 miliona dinara za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije, 20 miliona dinara za povratnike po Sporazumu o readmisiji (naši građani vraćeni iz zemalja EU) i 12 miliona dinara za lokalne samouprave u kojima se nalaze centri za azil, kako bi im se olakšao teret migrantske krize.

Komesarijat za izbeglice i migracije napominje da su svi migranti na teritoriji Srbije, koji su izrazili želju, smešteni u centrima za azil i prihvatnim centrima, kao i da im se u centrima pruža sve što im pripada po Zakonu o azilu.

Iz Komesarijata podsećaju da Srbija migrantima gotovo nikada nije finalna destinacija, pa za navedenim vrstama stambenih rešenja nema potrebe, niti su predviđena zakonom.

Ova vest izazvala je brojne komentare na našim stranicama na društvenim mrežama.

www.bizlife.rs

6 KOMENTARA

  1. Ово је да свима обавестимо да сада нудимо кредите предузећима и појединцима са врло ниским каматним стопама. Наша жеља је да омогућимо људима да започну свој бизнис. Процедура зајма је врло једноставна и брза. Наша кредитна линија је од $ 5000 до $ 500 милиона. Контактирајте нас данас на Харрисеанлоанфирм@иахоо.цом и радујемо се насмејању на лицу.

  2. Tekst uredbe može da se tumači „po potrebi“ a pitanje je šta skriva. Humanije uslove za migrante, a Srbi umiru u bedi? Još uvek Republika Srbija nije obezbedila ni smeštaj ni povoljnije uslove za život izbeglicama iz Hrvatske i Bosne! Pa mnogi su dočekali u centrima za azil te „migrante“ ! I kako to mislite interno raseljena lica sa Kosova i Metohije? Zar oni ne treba da se vrate na svoja ognjišta? U ovoj priči, znajući aktere, verujem u navode Blica.

  3. znači ispunjava se ona krcunova.kada je jednom u razgovoru mihiz rekao krcunu da će pobiti sve srbe pa neće imati nad kime da vladaju komunisti,na to mu ovaj reče,naselićemo druge neke.evo sad se to uveliko obistinjuje.srbi se iseljavaju,čak se neki brišu iz registra,a arapi se naseljavaju.evidentno je da su komunisti na vlasti u srbiji od ulaska sovjetskih tenkova u srbiju,dakle od 1945.da su do danas na vlasti,stim što su napravili razne takozvane opozicione stranke koje vode njihova deca ili oni.u srbiji od 1941,kada je počela okupacija nema na vlasi nikoga drugog osim komunista.eto dokle je došla komunistička vladavina.državu su opljačkali i uništili,vlast drže silom kao i do sada i tu nema više šta da se doda ni oduzme.

    • Hm,hmm..nemoj da lazes,na vlasti su,saradnici,novih okupatora,kao pre 1941,znaci,nisu u pitanju “ komunisti“…Istina ima,samo jedno lice..bice opet,kao 1945,kad je vec pominjes..“ nisam ja mame mi Dinkic je“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime