Vlada: Ne paničite! Grad: Vazduh opasan po zdravlje

1
777
FOTO: Beta/Ana Slović

Odavno u SNS ne misle isto, napadaju jedni druge, pa tako isto ne gledaju ni na zagađenje i maglu u Beogradu i Srbiji. Posle alarmantnog zagađenja u glavnom gradu, Vlada Srbije je saopštila da nema mesta ni razloga za paniku, dok su iz Grada poručili da je vazduh nezdrav i da se ne izlazi iz kuće.

– Ovo nije za paniku i nema mesta za paniku. Ključni problem u ovom trenutku su individualna ložišta, jer 60 odsto domaćinstava u Srbiji nisu priključena na sistem daljinskog grejanja – rekla je Brnabić.

Ona nije mogla da precizira koje su konkretne mere dogovorene na sednici Vlade i resornih službi povodom zagađenja, objašnjavajući da će sve biti rečeno u saopštenju.

A u saopštenju Vlade rečeno je da će se formirati telo koje će koordinirati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje Republika Srbija sprovodi u cilju zaštite životne sredine.

– Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije naglasili su da nema razloga za paniku, da podaci zdravstenih ustanova pokazuju da nema povećanja broja dece koja su primljena na lečenje u odnosu na isti period u prethodnim godinama. Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva zdravlja obavestili su predsednicu vlade da je trenutno zagađenje vazduha u našoj zemlji čestičnog tipa, i da varira u zavisnosti od perioda dana, klimatskih uslova i samog prisustva izvora zagađenja – navodi se u saopštenju.

Kao najveći efekti koji negativno utiču na kvalitet vazduha označeni su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila i nepovoljni meteorološki uslovi. Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da, kako navode, nema dramatičnih promena u stepenu zagađenja u odnosu na ranije godine.

Da Vas podsetimo:  Dobićemo bitku, za našu decu

– Skoro 60 odsto domaćinstava u Srbiji koristi čvrsto gorivo za grejanje, što je identifikovano kao jedan od ključnih problema zbog čega će se ubrzati proces gasifikacije. Stimulisaćemo građane da se priključe na sistem centralnog grejanja gde god postoje uslovi za tako nešto – kažu u Vladi.

Međutim, iz Grada su stigli informacije da je na snazi ljubičasti alarm, što znači da je vazduh u prestonici nezdrav i da se građanima preporučuje da sve svoje aktivnosti premeste u zatvoreni prostor.

1 KOMENTAR

  1. Ovakva situacija je bila i pre, mozda i najgora kada su radile fabrike FOB (na N.Beogradu) IMT i dr. Posebno je karakteristicna magla izmedju dve reke na Novom Beogradu. Ovakvo dizanje galame i panicenje je spinovanje za nova zaduzenja zemlje a sve u cilju brige za nase zdravlje, a u stvari sprovodi se pljacka i cilju bogacenja Evrope. U narednim poglavljima za pristup EU upravo se razmatra poglavlje o zastiti zivotne sredine. Govori se o standardima koje treba postici, citaj o kreditima visine od deset milijardi evra.TO JE POZADINA BRIGE I HALABUKE. ,,Drste vuka a lisice jedu meso sa ministrom Trivanom,, . Navedeni ministar je projektovan da sprovede u delo pljacku budzeta i zaduzivanje generacija. Ministar je vise puta ,,lizao med,, i ima krivicne prijave tako da je pogodna osoba koju ,,dusbriznici,, SRBIJE mogu lako da instrisu i stimulisu da radi za tudju korist a za nasu stetu a uz sve srdnu pomoc drugosrbijanaca, NVO i mediokritetskih placenih medija…..tu se pridruzio noveopeceni doktor nauka na sumarskom fakultetu (ministar Trivan). Scenario pljacjke je vec vidjen slicno kao sa kreditima u svajcarsjim francima (placeno stranim bankama iz budzeta Srbije), izvor alternativne elektricne energije-0vetrenjace ( svi placamo placamo procenat kroz racune za potrosnju elektricne energije), mini hidro elektrane (drzava dala 800 dozvola za izgradnju a zivotna sredina se ostavlja bez vode , okolnom stanovnistvu se ukida pravo na vodu-zivot), a sve zarad visih ciljeva i naravno brige za nase dobro i zdravlje……Vazno je osiromasiti Srbiju , legitimna pljacka je novi globalni model.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime