Vlada promoviše šiptarski separatizam

0
756

Tek retki slučajevi poštovanja zakona u Srbiji pokazuju koliko se zapravo bezakonje vrši i kako vlast na surov način razara državu. Ovaj put i kroz obrazovanje koju omogućava učenicima na svojoj teritoriji, na kojoj ima punu nadležnost, a zna da je sadržaj inspirisan terorizmom.

Siptarima u presevu srpska policija blokirala knjige sa Kosova koje stampaju siptarski separatisti.
Šiptarima u Preševu srpska policija blokirala knjige sa Kosova koje štampaju šiptarski separatisti.

„Nije svaka škola dobra“ kaže poslovica.

Naime, policija je u Preševu blokirala kamione sa udžbenicima koji se štampaju pri „institucijama“ šiptarskih separatista sa Kosova i Metohije.

Zbog blokade 100 hiljada udžbenika pripadnici šiptarske zajednice na jugu Srbije počeli su da se bune i najavljuju „reciprocitet“ kako to nazivaju nemački mediji u Srbiji, pre svih „Blic“.

Šiptari uče da su Srbi neprijatelj br. 1

Albanci na Kosovu u svojoj verziji istorije insistiraju na tome da su uvek bili odani “zapadnim vrednostima”, demokratiji, slobodi, ljudskim pravima, miru. Albanska deca na Kosovu se uče da su neprijatelj broj 1. Srbi, odnosno Jugosloveni, ali će naići na nepoverenje prema skoro svim susedima koje autori nazivaju “balkanskim šovinističkim agresorima”.

„Vreme“ mart, 2012. godine, br. 1205.

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da su te udžbenike, iako je neminovnost da u njima bude veličano ono što je ostvareno NATO agresijom, ubijanjem srpskih civila tokom ali i pre bombardovanja od strane šiptarskih separatista i terorista, kao i zlodela koja su počinjena u decenijama pre kao i tokom okupacije Kosova i Metohije, odobrilo Ministarstvo prosvete iz Beograda – odobrilo je kao obrazovno štivo na svojoj teritoriji!
To što su udžbenici namenjeni šiptarskim učenicima ne umanjuje značaj, naprotiv, bitno ga uvećava.

FK-Albanija
„Jel’ mogu ja, učiteljice!“…

Većina njihovih roditelja bili su učesnici terorističkog pokreta koji se sa Kosova i Metohije prelio na jug Srbije a pod nazivom „oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca“. Kao deca terorista koji su se izvukli bez ikakvih posledica a ničim nisu umanjili svoje separatističke težnje, oni su ogromna opasnost po budućnost i mir ovog dela Srbije a čije se nasilje možete podstaći lažnim i obmanjujućim sadržajem knjiga koje štampaju šiptarski separatisti sa KiM.
Bez obzira što postoje tvrdnje da su udžbenici štampani „po novom programu i ne sadrže jezik mržnje ni ideološke sadržaje“ to je samo izjava za javnost. Praćenje šitarskih medija na Kosovu i Metohiji, od pre neku godinu, pokazalo je da preko 80% sadržaja u kojima se pominju Srbi vrvi od govora mržnje, da ne postoji ni jedan šiptarski medij na KiM koji ne promoviše mržnju prma Srbima i da svi oni to smatraju objektivnim izveštavanjem. Tako su i ovi udžbenici „izuzeti“ od govora mržnje prema Srbima.

Da Vas podsetimo:  Kosovo-kvadratura kruga

Nema mesta gde Srbi nisu vršili genocid nad njima:

“U periodu od 1981. do 1990. 700.000 Albanaca je privedeno na informativne razgovore” (što bi značilo da je svaki dan devet godina privođeno oko 300 ljudi). A isto tako i “mirovna politika koju su Albanci i „OVK“ sledili godinama dali su svoje rezultate. *** NATO je predvođen SAD bombardovao vojne ciljeve…
Srbija je bila primorana da se preda i povuče. To je bila velika pobeda ne samo za Kosovo već i za ceo demokratski svet.” “Srpski genocid je počeo ponovo u jesen 1944”, ali i “teško je naći ijedno mesto na Kosovu gde se nije vršio srpski teror nad albanskim stanovništvom”.
„Vreme“ mart, 2012. godine, br. 1205.

„Blic“ pokušava da dodatno podigne paniku i određenom vrstom ucene izvrši pritisak na vlasti da se takve knjige propuste i dalje podele. Ovakvo izveštavanje se može smatrati otvorenim huškanjem na rat, raspirivanjem verske i nacionalne mržnje kao i dovođenje u opasnost života i imovine građana Srbije.

Naime, predstavnik šiptarske zajednice sa juga Srbije Jonuz Musliu izjavio je ranije „Beti“ da se on, iako službenik Vlade Srbije, obratio separatističkoj vlasti na Kosovu i Metohiji i zatražio da i oni blokiraju udžbenike srpskoj deci koja, za razliku od svojih drugara sa juga Srbije, rođena su i žive u ograničenim prostorima, najčešće ograđena bodljikavom žicom i čiji su životi u stalnoj opasnosti iako njihovi roditelji nikada nisu bili pripadnici terorističkih niti zločinakčkih pokreta. Upravo na ovome „Blic“ bazira svoj izveštaj vršeći pritisak da se popusti i u srpske škole uvede obmanjujući sadržaj o separatistčkom pokretu i delovanju a u zamenu se nudi srpskim đacima da dođu do regularnih udžbenika svoje države!

Jonuz Musliu je svoje obraćanje separatistima obrazložio nedostatkom veliki broj udžbenika u osnovnim školama na albanskom jeziku.

Da Vas podsetimo:  Zdravko Krivokapić
Presevo, 28. novembara 2013. - Gradjani Preseva s albanskim i kosovskim zastavama obelezili su danas Dan zastave ispred zgrade opstine Presevo, gde je odrzan miting. Dan drzavnosti, nacionalni praznik Albanije - 28. novembar obelezava se na jugu centralne Srbije kao Dan zastave, uz isticanje drzavnog simbola susedne drzave. FOTO TANJUG / NIKOLA DIMITRIJEVIC / nr
Čekajući bukvar u Preševu.

Musliu, „Blic“ kao i drugi mediji i nadležni u srpskim državnim institucijama zaboravili su da napomene, a o čemu se tada takođe pisalo opet kritički i pristrasno, da su prošle godine šiptarski učenici, uglavnom do 4-tog razreda, dobili besplatne udžbenike od Vlade Srbije za koje je rečeno da „nema besplatnih udžbenika“ i da će to verovatno biti isplaćeno iz budžeta Republike Srbije. Činjenica da srpski đaci regularno uče iz udžbenika iz prošle godine a da šiptarski to „ne mogu“ uakzuje ipak, na neki drugi problem. Taj problem svakako nije to što upravo u tom kraju najviše domaćinstava duguje električnu energiju EPS-u čiji se dug popeo na dve milijarde dinara. Međutim, oni ne duguju samo račune za električnu energiju. Problem sa udžbenicima je postojao i 2013. godine kada su zaplenjeni oni koji su švercovani sa KiM, njih oko 6000 komada. Tada je bez ustezanja rečeno da oni nisu u skladu sa našim programom ali da ih je policija oduzela jer nisu bili zakonski uknjiženi već švercovani.

Iz Ministarstva prosvete je potvrđeno da je na spisku nekoliko desetina odobrenih udžbenika na albanskom jeziku. Većina su izdanja Zavoda za udžbenike, ali i nekoliko privatnih izdavača a da se štampaju u Preševu.

Gazimestan minirali a Obilića prisvojili

Uče i da je Miloš Obilić u stvari Miloš Kobilić, Šiptar iz Drenice, te da treba da budu ponosni da je baš njihov, šiptarski junak ubio sultana Murata. Dosta očekivano, glavni heroji tamošnjih udžbenika su i iz novije istorije – Adem Jašari, teroristi „OVK“, Ibrahim Rugova. Glavna borba im je bila borba protiv “srpskog ropstva, terora, šovinizma”, a Srbi su sprovodili “etničko čišćenje, nasilje, genocid…”.

„Vreme“ mart, 2012. godine, br. 1205.
Izdavačka kuća „Klet“ na spisku ima „Matematiku“ od prvog do šestog razreda, „Bukvar“ i radnu svesku i „Geografiju“ za peti razred.
– Mi smo sve te udžbenike štampali i ove godine. Prošlogodišnjoj generaciji isporučili smo „Bukvare“, koje nam do danas niko nije platio. Godinu ranije sredstva je obezbedila Ambasada Albanije – otkriva Gordana Knežević Orlić, direktor izdavačke kuće „Klet“.

Da Vas podsetimo:  Istorijski projekat Srebrenica: „Srebrenica 2020 – Analitički presek“

Upućeni su u to vreme sugerisali da bi šiptarska zajednica sa juga Srbije udžbenike trebala da nabavlja iz Albanije a ne sa Kosova i Metohije čime unapred stvaraju problem, politizuju situaciju i pričinjavaju ogromnu štetu svojim učenicima uskraćujući im brazovanje.

kmnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime