Vlast je izgubila kompas u Nišu

0
620

Radite u nekoj prodavnici i po završetku posla iz kase pokupite pare, onoliko koliko vam treba. Odete da kupujete što ste naumili ali eto i čika policajca.

grocka-osnivanje-katastar-
Gradsko veće arhivska fotrografija

• Gospodine, Vi ste uzeli novac u toj i toj prodavnici?
• Da, u čemu je problem?
• Pa to je nezakonito. Nije zakonito uzimati tuđi novac.
• Jaaao, nisam znao. Pa što mi ranije niste rekli? Neću više.
• Nemojte.

U nalazu revizije za grad Niš piše da su na nezakoniti način 67.962.000. dinara, pare građana Niša, pretvorili u „plate, dodatke, naknade, socijalne doprinose na teret poslodavca i naknade po ugovoru“.

U odgovoru reviziji, odazivni izveštaj, piše „Nepravilnost je otklonjena…“. Kako je otklonjena? Lepo, Administrativni odbor zasedao i doneo odluku, više im se neće isplaćivati funkcionerski i ostali dodaci. Što je bilo, bilo je, nećemo više, tako mi svih vas.

Mnogo podseća na „kako mali Đokica zamišlja Ameriku“. Sada, kada je revizija otišla, mogao bi ponovo da zaseda Administrativni odbor i donese odluku „ko na vreme dođe na posao 50% mu se uvećava plata“. Posle nekoliko godina, kada ponovo dođe revizija, samo isprave odluku. Nema problema, nećemo više. Vratiti ono što si građanima uzeo je glupo. Što si onda uzimao?
Tih 68 miliona je bilo u 2014-toj godini. Toga je bilo i ranijih godina a i 2015-te dok Administrativni odbor nije promenio odluku. Kasnilo se valjda zbog kvoruma, teško ga je sakupiti.
Gradonačelnik je uzeo 1.102.000 dinara ali „Razumeli smo primedbu i nepravilnost je otklonjena na taj način što je donet novi Pravilnik koji je u skladu sa važećim propisima“. Molim lepo. Da li ovaj milion ulazi u onu „ponižavajuću“ platu? Nekada i nije loše biti ponižen.

Da Vas podsetimo:  Oluja

Pa dragi sugrađani, ako vam Pauk odnese vozilo, zbog nepropisnog parkiranja, samo kažite „neću više“ i problem je rešen. U banke i prodavnice nemojte ulaziti da pokupite tuđi novac, nisam siguran da prate ovo moderno zakonodavstvo.

Samo još da skrenem pažnju na neke neistine Slavkovića u vezi „Odazivnog izveštaja“.

DRI je završio izveštaj i konstatovao što je konstatovao. U izveštaju je naveden niz nezakonitosti i nepravilnosti. DRI u izveštaju daje preporuke kako se treba raditi da se to u budućnosti ne bi ponovno dešavalo. Prema tome, Grad sada samo postupa po preporuci. Uspostavlja knjigovodstvo prema preporuci DRI. To znači da nezakonita radnja ne može postati zakonita već da u budućnosti se više neće raditi na nezakoniti način.

Na primer, za nezakonite funkcionerske i druge dodatke potrošeno je 68 miliona dinara. Grad je u odazivnom izveštju naveo da je od sredine 2015-te izmenjen pravilnik i da više ne primaju te dodatke. Potrošene pare nisu vraćene, nezakonitost u 2014-toj je ostala, i niko ne snosi odgovornost za nezakoniti rad.

Mi trenutno analiziramo odaziv i ako treba pomoć tu smo. Skrećem pažnju na izjavu Slavkovića NTV-u da je gradonačelnik potpisao odluku o kreditnom zaduženju grada od 300 miliona bez saglasnosti Skupštine! Izgubili su skroz kompas.

Milosav-Jukic1-160x160

Milosav Jukić, dipl. ing

gradjanin.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime