Vlast u Nišu zloupotrebljava moć

0
300

Odbijanje vladajuće većine u Nišu okupljene oko SNS da sprovodi odluke Agencije za borbu protiv korupcije sagovornici Južnih vesti ocenjuju kao zloupotrebu moći, urušavanje vladavine prava i ugleda Agencije.

2015-06-30_053806

Dragan Popović: Gola sila skupštinske većine; Foto: Mc.rs

Iako Agencija za borbu protiv korupcije nema moć da smenjuje direktno funkcionere, njene preporuke moraju biti ozbiljno uzete u razmatranje, smatra Dragan Popović iz beogradskog “Policy centra”.

Po njegovom mišljenju zakonska obaveza skupštine grada Niša je “da bar ozbiljno diskutuje o tim preporukama”, ali da bi u slučaju odbijanja preporuka Agencije za borbu protiv korupcije to “trebalo da bude vrlo dobro obrazloženo i vrlo jasno argumentovano”.

Problem kod nas je što se preporuke gotovo i ne razmatraju i po pravilu se odbijaju golom silom skupštinske većine – kaže Popović.

On dodaje da se time “urušava i vladavina prava, ali i ugled Agencije kao vrlo važnog kontrolnog nezavisnog tela”.

Ako se preporuke odbijaju po automatizmu uvek kada su upućene ka funkcionerima vladajuće većine, onda se postavlja pitanje smisla samog postojanja Agencije za borbu protiv korupcije i to nas dovodi do mnogo većih problema nego što je sam opstanak nekoliko korumpiranih funkcionera – kaže Popović.


Ne živimo u pravnoj, već partijskoj državi

2015-06-30_053849

“Koga ovo još iznenađuje?”, Mladen Jovanović; Foto: Arhiva JV

Član Lokalnog antikorupcijskog foruma i lider Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović pita da li je više iko iznenađen ovakvim ponašanjem vlasti.

Mi odavno ne živimo u pravnoj, vec u partijskoj drzavi. Nemoguće je imati i jedno i drugo istovremeno – kaže Jovanović.

Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije je u prethodnih 6 meseci utvrdila da su 3 visoka javna funkcionera iz Niša prekršila antikorupcijski zakon.

Zbog toga što su optuženi za sukob interesa ili nepotizam, Agencija je od Skupštine grada tražila smenu zamenika predsednika Skupštine Nenada Stankovića, gradskog većnika Srđana Aleksića i direktora Doma zdravlja Milorada Jerkana.

Međutim, u slučaju Nenada Stankovića vladajuća većina je odbila čak i da diskutuje o odluci Agencije, a šef odborničke grupe SNS u Skupštini Grada Dejan Jovanović je prošle nedelje najavio da vladajuća većina neće podržati preporuke Agencije za borbu protiv korupcije ni u preostala 2 slučaja.

To je naš stav koji zasada imamo kao odbornička grupa – kratko je prokomentarisao.

Jovanović je pojasnio stav SNS da “preporuke Agencije nisu obavezujuće”.

Inače, sva trojica funkcionera optuženih za korupciju su kadrovi Srpske napredne stranke.

Predrag Blagojević

Izvor Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime