Voajerstvo nad nesrećama

1
807

Živimo u vremenu senzacionalizma,  sve drugo ne zavređuje pažnju i prolazi neprimetno. Zbog vesti koje nam se svakodnevno serviraju na televiziji,  u novinama i, brzinom svetlosti, na društvenim mrežama, prilično smo oguglali pa je potrebna sve veća doza skandala i krvi da nas zainteresuje.  Ipak, mediji jako dobro znaju kako da nas održe budnima.

Iako se gubici ne mogu porediti, činjenica je da nismo za sve podjednako zainteresovani. Oplakujemo sve smrti, povrede i krahove ali nas ipak najviše zanimaju mlade žrtve stradale pod tragičnim okolonostima – ako je u pitanju poznata osoba interesovanje vrtoglavo raste.

Dea Đurđević novinarka jutarnjeg programa na Pinku  teško je povređena u saobraćajnoj nesreći pre nekoliko dana. Povrede koje je tom prilikom zadobila su ozbiljne i podvrgnuta je hitnoj operaciji, a  lekari su, srećom, uspeli da joj spasu ruku. Vest o ovoj nesreći poprimila je epidemiološke razmere. Medijsko izveštavanje je, u najmanju ruku, bilo neumereno u svom detaljisanju: od toga  kako je nesrećna voditeljka otkinutu ruku držala u džepu dok nije došla Hitna pomoć, kako je autobus gurao priklještenu nekoliko metara, kako je kolega Sarapa prvi ugledao bez ruke i time sebi napravio večnu traumu, do poslednjeg posta na Fejsbuku koji je pred nesreću postavila njena majka, a kojim je naslutila tragediju. Spominjalo  se čak i ko je trebalo da joj peva na svabi i koji joj je omiljeni hobi.

Onda se pojavio i video snimak nesreće “ Uznemirujući video – Dea se drži za prazan rukav” i sasvim očekivano za kratko vreme dostigao  rekordan broj pregleda.

Radile su se rekontrukcije događaja, analiza svakog detalja – svi su se utrkivali da pokupe kajmak, u tiražima, broju pregleda- svejedno.

Nesreća voditelje “Pinka” je bila glavna priča na svim naslovnim stranama, a šlag na torti bilo je oglašavanje predsednika države na ovu temu.

-Brz i uspešan oporavak joj želim i da joj kažem da smo svi uz nju, Mladena Mijatovića i njenu majku. Nadam se da se drže i da će sve biti u redu – poručio je Vučić i dodao nam gas da je ovo tema koja je vredna praćenja. Svi su želeli da vide šta se to strašno dogodilo mladoj I lepoj voditeljki “Pinka”

Voajerstvo nad nesrećama pomaže nam da skrenemo pažnju sa svakodnevice. Saučestvujemo u događaju, empatišemo sa žrtvom i njenom porodicom, zavirujemo u intimni život i zahvaljujemo Bogu što se to ne događa nama.  

Vest pratimo sve  dokle god postoji I najsitniji detalj koji bi mogao da nas zaintrigira ili  dok ne stigne nova, loša vest. Bitno je samo da se ne bavimo sobom, jer eto, hvala Bogu da nam je ovako – uvek može i gore!

Goca Savković

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime