Iznuđeno pomilovanje – (49)

0
1751

Jedna vest prošla je gotovo nezapaženo u srpskoj javnosti.  Naime, predsednik Srbije pustio je iz zatvora (amnestirao) dvojicu temerinskih Mađara Arpada Horvata i Zoltana Sakala, koji su sa još trojicom mladića osuđeni zbog brutalnog i bestijalnog pokušaja ubistva Zorana Petrovića u Temerinu 2004. godine.

Da se podsetimo, ovaj monstruozni napad, koji se u sudstvu kvalifikuje kao pokušaj ubistva s predumišljajem na posebno svirep način, uhapšeni su i na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni petorica Temerinaca: Ištvan Mariaš, Jožef Urač, Zoltan Sakal, Arpad Horvat i Žolt Ileš. Ova petorka od ranije je bila poznata policiji. Jedan od njih je robijao je za silovanje (Ištvan Mariaš), a ostali su odgovarali za krađe i trgovinu narkoticima.

Šta je motiv njihovog monstruoznog nasrtaja na Petrovića, čak ni na sudu, čini se, nije do kraja rasvetljeno, jer se po svaku cenu želela izbeći kvalifikacija da se tu radilo o napadu motivisanom etničkom mržnjom. Petorica mađarskih mladića obrušila su se na Petrovića posle ponoći na praznoj temerinskoj pijaci. Udarali su ga nogama, rukama i drvenim palicama. U gužvi je neko dohvatio džak sa obližnje tezge i nataknuo je Petroviću na glavu. Dok je bez svesti ležao na zemlji, skinuli su ga do gola, a onda su usledila dalja iživljavanja – grupa je mokrila po bespomoćnom čoveku, a onda su mu kolac nabili u anus. Ostavili su ga tek onda, kada im se učinilo da je Petrović mrtav. Pet godina nakon tog gnusnog napada Zoran Petrović je preminuo, ne uspevši da se oporavi od užasnih povreda koje je tada zadobio.

Paralela sa slučajem „Martinović“

Ceo ovaj slučaj neodoljivo podseća na slučaj „Martinović“, koji se desio pre bezmalo dve decenije (1985) na Kosovu i Metohiji. Tada su Srbina Đorđa Martinovića na njegovoj njivi presreli šiptarski teroristi i nabili ga na kolac, na čijem je vrhu bila staklena pivska flaša. Flaša je kroz čmar nabijena u utrobu, dnom na gore, a na drvo je bila nataknuta kroz grlić. Zaustavila se tik pod desnim podrebarnim lukom i, razbijena, ostala u utrobi žrtve.

Tadašnje jugoslovenske vlasti sve su učinili da se takav zločin prikrije, čak je tada prihvaćena verzija po kojoj se Martinović „samopovredio“ tokom „homoseksualnog čina“. Ništa nisu pomogli ni nalazi lekara koji su tvrdili da je takva vrsta samopovređivanja nemoguća, uključujući tu i londonskog hirurga Pitera Holija, koji je jasno potvrdio da je u pomenutom slučaju „isklјučеna svаka vrsta sаmоpоvrеđivаnjе“.

Zlоčin sаm prоučiо sа svојim kоlеgаmа pоslе uvidа u kоmplеtnu mеdicinsku dоkumеntаciјu. Nаsilје su izvršilе nајmаnjе tri оsоbе„, konstatovao je proktolog Holi nakon što je operisao Martinovića. Iz onog doba ostala je čuvena podla i sarkastična izjava Staneta Dolanca:

Da Vas podsetimo:  Naš izdajnik – vodič za demagoga početnika

Slučaj Đorđa Martinovića je završen. Moja policija je utvrdila da se sam povredio i nema sudskog procesa… Đorđe je prvi srpski samuraj koji je nad sobom izvršio harakiri„.

Verujemo u jednog Boga

Kasnije se užasni događaj u Temerinu pokušao predstaviti kao „sukob huligana“, bez ikakvih etničkih konotacija.  Ipak, na svega desetak metara od mesta, gde je u veoma teškom stanju pronađen Petrović, na zidu jedne kuće tada je viđen grafit na mađarskom jeziku (Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, Hiszek egy isteni örök igazságban, Hiszek a nagy Magyarország feltámadásában), koji u prevodu na srpski glasi:

Verujem u jednoga Boga, verujem u jednu domovinu, verujem u jednu božju pravdu, verujem u vaskrsnuće velike Mađarske„.

Slično slučaju „Martinović“ i napad na Zorana Petrovića je u medijima „ublažavan“ tvrdnjama da se sve to desilo, maltene, iz nehata. Dežurni hirurg u Urgentnom centru u Novom Sadu, izvesni Milan Mirković, dodvorički se obratio tadašnjem ministru za nacionalne manjine Rasimu Ljajiću, sledećim rečima:

Ministre, ako smem da kažem… zbog novinara… da to nema nikakve sa nekakvim nacionalnim ispadom, zato što je on (Petrović) Srbin, a ovi su drugi…“

Šest meseci nakon tragedije koju je doživeo u Temerinu, Novosađanin Zoran Petrović je za list Kurir izjavio:

Niko me posle svega nije pozvao da pita kako sam i da li mi nešto treba, a mnogi su mojom tragedijom „poentirali“. Sećam se kada me je još u bolnici posetio Rasim Ljajić. Pitao me je da li sam napadnut na nacionalnoj osnovi. Rekao sam da nije u pitanju nikakav nacionalizam, ali nacionalizam sa moje, a ne sa njihove strane. To mu je bilo dovoljno. Okrenuo se tada prema novinarima i rekao im: ‘Eto vidite da se ne radi o napadu na nacionalnoj osnovi.’ Pružio mi je ruku, izašao, i nikada ga više nisam video.“

Počinili su „krivično delo“

Podsetili smo se na događaj iz 2004. godine i iz drugih razloga, koji jasno ukazuju da se Mađari ni danas nisu odrekli Delvideka (Južne teritorije, to jeste, područja današnje Vojvodine). Jedan od razloga je izjava Tibora Varadija – (od 2001 dо 2008. gоdinе, zаstupnik Srbije prеd Меđunаrоdnim sudоm prаvdе u Hаgu), čoveka o čijem smo antisrpskom delovanju više puta pisali u Korenima – koju je ovaj pre dva dana dao za Magyar Szo (Mađarska reč):

Činjenice pokazuju da je pet temerinskih mladića zaista počinilo krivično delo(!?). Moje pravničko uverenje je i da su kazne koje su im odmerene izrazito nesrazmerne. Sledivši to uverenje, kao član komisije za pomilovanja bivšeg predsednika Borisa Tadića trudio sam se da dokažem da bi umanjivanje kazni bilo pravično i da bi to doprinelo dostojanstvu srpskog pravosuđa. Nakon duge analize i rasprave došlo se u slučaju dva osuđenika do većine glasova i davanja predloga. O predlogu komisije za pomilovanje nije doneta odluka duže od godinu dana, ali je sada oslobađanje ove dvojice osuđenika na kraju odobrio predsednik Nikolić. Na odluku po svemu sudeći nije uticao samo predlog komisije ranijeg predsednika, nego i argumenti državnika.“

Da Vas podsetimo:  Druga korona zima

Za Varadija, taj gnusni zločin u Temerinu je „krivično delo“. Primećujemo da Varadi korist ovaj „eufemizam“ za opisivanje zločina najteže moguće vrste. On tvrdi da „umanjivanje kazni Petrovićevim ubicama doprinosi dostojanstvu srpskog pravosuđa„, ne trudeći se da objasni zašto tako misli. Zabrinjava i to što Tibor Varadi otvoreno kaže da su na pomenutu odluku Nikolića uticali „argumenti državnika“. Kojih državnika? Varadi nam to ne saopštava, ali, pošto je Nikolić nedavno posetio Mađarsku, jasno je da je tu reč o mađarskim visokim državnim ličnostima. Uz to, on hvali predsednika Nikolića i dodaje:

To kuda se stiglo još nije potpuna pravda, ali bez sumnje predstavlja važan korak ka pravdi i zbog toga predsednik Tomislav Nikolić zaslužuje priznanje.“

Optužbe Velikog Varadi(na)

Drugi razlog zašto se vraćamo slučaju „Petrović“, jesu nedavne optužbe koje su na račun Srbije izneli mađarski poslanici u EU parlamentu, Laslo Tekeš i Zoltan Lomnica. Prvi je pre deset dana u rumunskom gradu Oradea (koji Mađari zovu Nađvarad, a Nemci Grosvardajn – „Veliki Varadin“) povodom „Dana solidarnosti sa Mađarima u Južnim krajevima“ (današnja Vojvodina) poručio „da duhovno i u pogledu samosvesti i identiteta Mađari čine jedinstvo i vera im pomaže da se suprotstave nepravdi“.

A pod „nepravdom“, između ostalog, Laslo Tekeš je pomenuo i nekakve „neprimerene sankcije kada su u pitanju Mađari u Vojvodini“, i posebno je ukazao na „slučaj petorice temerinskih mladića, koji su osuđeni na ukupno 61 godinu zatvora“. Laslo Tekeš i Zoltan Lomnica su se tada, u ime mađarskog Saveta za ljudsko dostojanstvo, obratili predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, sa molbom za pomilovanje temerinskih mladića.

I Nikolićev odgovor je ubrzo usledio, odlukom da pomiluje dvojicu učesnika u svirepom zločinu iz 2004. godine.

Otvorena pretnja Srbiji: Nema ulaska u EU!

Zanimljivo je i da je jedna preteća izjava Lasla Tekeša, odaslana iz rumunskog grada Oradea, čini se, u Srbiji nije uopšte shvaćena ozbiljno. Naime, tamo je Tekeš naglasio „da bez priznanja da je 1944-45. godine došlo do masovnog ubijanja Mađara u Vojvodini, Srbija neće moći da se priključi Uniji„. Otuda postaje sasvim očigledno zašto su Mađari insistirali na formiranju i na daljem radu zajedničke (srpsko-mađarske) Međudržavne komisije za utvrđivanje istine o događajima u periodu od 1941 do 1948.

Da Vas podsetimo:  ZBOGOM, PUTINE! DOBAR DAN, TRAMPE Vučić precrtao Rusiju i prigrlio Ameriku

Dakle, komisija je formirana da utvrdi ono što mađarski zvaničnici već „znaju“, a to je da je na teritoriji Srbije, koju danas nekritički zovemo Vojvodina, „masovno ubijano nedužno mađarsko stanovništvo“. Odnosno, pored „genocida“ koje su Srbi, eto, nedavno „počinili“ nad muslimanima, Hrvatima, Slovencima i Albancima, srpska država mora da prizna da je isti takav „genocid“ počinjen i nad Mađarima za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Zato nikakvo čudo nije da su Mađarski političari nedavni susret predsednika Mađarske Janoša Adera i predsednika Srbije Tomislava Nikolića 13. novembra u Budimpešti nazvali „velikim rezultatom“. Tada je, kao što znamo, dogovoreno da će se ova dva predsednika zajedno pokloniti žrtvama navodne odmazde protiv Mađara 1944-45.

Ostaje još samo da Srbi priznaju da su počinili „genocid“ i nad Nemcima, pa da se sve istorijske „dileme“ razreše. Tada će srpskoj državi vrata Evropske unije biti otvorena, ukoliko se neko tamo ne doseti da je Srbija izvršili genocid nad samom sobom.

L. Janićijević


Prethodni nastavci:

Vojvodina – država u pripremi (48)
Vojvodina – država u pripremi (47)
Vojvodina – država u pripremi (46)
Vojvodina – država u pripremi (45)
Vojvodina – država u pripremi (44)
Vojvodina – država u pripremi (43)
Vojvodina – država u pripremi (42)
Vojvodina – država u pripremi (41)
Vojvodina – država u pripremi (40)
Vojvodina – država u pripremi (39)
Vojvodina – država u pripremi (38)
Vojvodina – država u pripremi (37)
Vojvodina – država u pripremi (36)
Vojvodina – država u pripremi (35)
Vojvodina – država u pripremi (34)
Vojvodina – država u pripremi (33)
Vojvodina – država u pripremi (32)
Vojvodina – država u pripremi (31)
Vojvodina – država u pripremi (30)
Vojvodina – država u pripremi (29)
Vojvodina – država u pripremi (28)
Vojvodina – država u pripremi (27)
Vojvodina – država u pripremi (26)
Vojvodina – država u pripremi (25)
Vojvodina – država u pripremi (24)
Vojvodina – država u pripremi (23)
Vojvodina – država u pripremi (22)
Vojvodina – država u pripremi (21)
Vojvodina – država u pripremi (20)
Vojvodina – država u pripremi (19)
Vojvodina – država u pripremi (18)
Vojvodina – država u pripremi (17)
Vojvodina – država u pripremi (16)
Vojvodina – država u pripremi (15)
Vojvodina – država u pripremi (14)
Vojvodina – država u pripremi (13)
Vojvodina – država u pripremi (12)
Vojvodina – država u pripremi (11)
Vojvodina – država u pripremi (10)
Vojvodina – država u pripremi (9)
Vojvodina – država u pripremi (8)
Vojvodina – država u pripremi (7)
Vojvodina – država u pripremi (6)
Vojvodina – država u pripremi (5)
Vojvodina – država u pripremi (4)
Vojvodina – država u pripremi (3)
Vojvodina – država u pripremi (2)
Vojvodina – država u pripremi (1)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime