Vojvodina – država u pripremi (61)

0
1189

Separatizam Demokratske stranke

djilas-pajticOno o čemu smo na portalu Koreni pisali i na šta smo upozoravali srpsku javnost mesecima, pa i godinama, ovih dana se počelo realizovati u svoj svojoj nakaznosti  i moralnoj tuposti. Situacija na severu Srbije već duže vreme je takva da se prilično jasno mogao predvideti razvoj secesionističkih zamisli, koje su nekada davno začete osnivanjem Lige socijaldemokrata Vojvodine i političkim „uzdizanjem“ njihovog  „harizmatičnog“ lidera Nenada Čanka.

A čitav separatistički blok u Vojvodini osmišljen je još davne 1989. godine, kada je Nenada Čanak pozvan na Brdo kod Kranja, gde je pohađao kurs „globalnog marketinga“. Već sledeće 1990. godine pojavila se politička partija LSV, koja je u svom programu imala, kao glavni cilj, formiranje države Vojvodine (Vojvodina republika). Nenad Čanak i njegovi ligaši kasnije će pomenutu 1989. godinu uzimati kao prelomnu, u smislu da je od tog doba započelo rapidno propadanje vojvođanske ekonomije i pad standarda građana. Navodno, po propagandi Lige socijaldemokrata, AP Vojvodina je bila jednaka po standardu sa Slovenijom sve do početka devedesetih, a onda došlo do njenog naglog ekonomskog zaostajanja.

Naravno, svakom čoveku koji je dovoljno star da se seti kako se nekada živelo u severnoj srpskoj pokrajini, dobro je znano da tu životni standard nikada nije bio na nekom zavidnom nivou. Svakako da je od devedesetih, naovamo, došlo do naglog siromašenja, koje je bilo izazvano ratom na prostoru bivše Jugoslavije i kasnijom „tranzicijom“ društva u novi političko-ekonomski sistem, uglavnom po „šokterapijskom“ receptu „slavnog“ ekonomiste Džefrija Saksa. U vremenima velikih kriza narod počinje da veruje u sve i svašta, pa se otuda ne treba mnogo čuditi pojavi brojnih političko-ekonomskih „magova“ i „proroka“, koji su narodu, od devedesetih pa nadalje, obećavali kule i gradove. I, nažalost, narod je neprestano nasedao (duže od dve decenije) na šarene laže srpskih mangupa, pohlepnih bitangi i bolesnih prevaranata.

Ipak, pomenuti Nenad Čanak i njegova Liga socijaldemokrata Vojvodine neće biti ona snaga kojoj je „suđeno“ da Srbiji zada „smrtni“ udarac. Umesto Čanka, na uništenju Srbije sada radi jedna od najvećih političkih partija Srbije – Demokratska stranka. I to tako da se više ništa ne krije, jer se valjda zaključilo da je kucnulo vreme za opšti napad na srpsku državu u trenutku u kome je ona najranjivija. I što je sasvim nepojmljivo, jedna takva „državotvorna“ politička snaga – za koju je donedavno njen počasni predsednik Boris Tadić tvrdio da je „institucija od nacionalnog značaja“ – objavila je rat svojoj državi i svome narodu.

Da Vas podsetimo:  Manipulativni aspekti pandemije

Naime, Bojan Pajtić, potpredsednik Demokratske stranke i predsednik „vlade“ AP Vojvodine, skinuo je sve maske, najavivši da će pokrajinske vlasti doneti nekakvu Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine.  Takvu deklaraciju – najavio je Pajtić – vojvođanski vlastodršci doneće u sredu 10. aprila, na godišnjicu osnivanja Nezavisne države Hrvatske (NDH) iz 1941. godine. To sigurno nije samo splet okolnosti i poprilično je jasno da je ovakav razvoj događaja koordinisan iz stranih (zapadnih)  ambasada i da je namerno tempiran u vreme dok se srpska politička elita bori da stigne briselsku „šargarepu“, koja im neprestano izmiče ispred nosa. Zapravo, ovo je znak da je počelo buđenje „spavača“, čija je uloga da u narednim danima i nedeljama u potpunosti blokiraju društveni i politički život u Srbiji.

Iako postoje mišljenja da je Bojan Pajtić povukao ovakav antidržavni potez da bi zaštitio sebe i članove svoje „vlade“ od sudskog progona zbog mahinacija u Razvojnoj banci Vojvodine, ipak je daleko realnije da je takav njegov čin dirigovan i sračunato izveden u ovom trenutku, da bi se izvršio dodatni pritisak i izazvala zabuna unutar srpskih političkih krugova. Pokušavajući da opravda povlačenje takvog nenadanog poteza, Pajtić je pokušao da takav separatistički dokument opravda rečima:

To najdirektnije utiče na interese građana Vojvodine. Narušavaju se i ranije stečena prava, što je nezabeleženo u modernoj evropskoj praksi. Deklaracija će ozbiljno upozoriti na to da nepoštovanje načela autonomije, ustavnih i zakonskih rešenja, slabi pravnu državu i evropsku demokratsku praksu. Time se ugrožavaju stabilnost i normalno funkcionisanje odgovorne države.“

Drugim rečima, po Pajtiću, Srbija je „neodgovorna država“ koja se ne osvrće na „evropsku demokratsku praksu“, jer se u njoj, eto, ne poštuju „ranije stečena prava“. Uz sve to, Pajtić pokušava da svemu da dramatičan ton, pošto je, veli on, tako nešto „nezabeležena u modernoj evropskoj praksi“. Dakle, vidimo da se Bojan Pajtić u svojim izjavama poštapa „Evropom“, njenim „vrednostima“, „demokratijom“ i „stečenim pravima“. On se poziva na Ustav Srbije, iako dobro zna šta je Ustavni sud prošle godine odlučio kada je u pitanju Zakon o nadležnostima Vojvodine. A Ustavni sud je odlučio da 22 odredbe pomenutog Zakona nisu bile u skladu sa Ustavom zemlje.

Da Vas podsetimo:  Saodgovornost Ustavnog suda za stanje pravnog haosa u Srbiji

Opet, na čelu takve antisrpske i antidržavne aktivnosti (što je pomalo neobično) nalazi se novi predsednik Demokratske stranke – Dragan Đilas, a ne Bojan Pajtić, koji je puki izvršilac. To jeste, umesto Nenada Čanka, štafetnu palicu srpsko-vojvođanskog secesionizma indirektno je preuzeo Dragan Đilas, čovek koji je nedavno promovisao novi „patriotski“ program demokrata, navodno, za izlazak Srbije iz krize. Kažemo Dragan Đilas, jer iz Demokratske stranke ne dolaze nikakve kritike na postupak njegovog zamenika Pajtića. Pošto se podrazumeva da je šef stranke odgovoran za postupke svog zamenika, tada je jasno zašto na mesto separatiste broj jedan u Srbiji stavljamo predsednika Demokratske stranke.

Država bi u ovom času morala odlučno, brzo i efikasno da reaguje. Više Srbija nema vremena za gubljenje, jer svaki novi dan pasivnosti ili jalovih meditacija zapravo je samo stavljanje glave na panj. Ako je žrtva sama spremna da svoj vrat izloži dželatovoj sekiri, tada takva žrtva nema nikakvo pravo da od tog istog dželata očekuje milost. A milosti sigurno neće biti i to nam je istorija nebrojeno puta pokazala. Otuda, srpski državni organi su dužni da po svaku cenu spreče najnoviji nalet secesionizma. I to srpskog secesionizma u srpskoj državi, što je jedan od najvećih apsurda u istoriji moderne evropske civilizacije.

L. Janićijević


Prethodni nastavci:

Vojvodina – država u pripremi (60)
Vojvodina – država u pripremi (59)
Vojvodina – država u pripremi (58)
Vojvodina – država u pripremi (57)
Vojvodina – država u pripremi (56)
Vojvodina – država u pripremi (55)
Vojvodina – država u pripremi (54)
Vojvodina – država u pripremi (53)
Vojvodina – država u pripremi (52)
Vojvodina – država u pripremi (51)
Vojvodina – država u pripremi (50)
Vojvodina – država u pripremi (49)
Vojvodina – država u pripremi (48)
Vojvodina – država u pripremi (47)
Vojvodina – država u pripremi (46)
Vojvodina – država u pripremi (45)
Vojvodina – država u pripremi (44)
Vojvodina – država u pripremi (43)
Vojvodina – država u pripremi (42)
Vojvodina – država u pripremi (41)
Vojvodina – država u pripremi (40)
Vojvodina – država u pripremi (39)
Vojvodina – država u pripremi (38)
Vojvodina – država u pripremi (37)
Vojvodina – država u pripremi (36)
Vojvodina – država u pripremi (35)
Vojvodina – država u pripremi (34)
Vojvodina – država u pripremi (33)
Vojvodina – država u pripremi (32)
Vojvodina – država u pripremi (31)
Vojvodina – država u pripremi (30)
Vojvodina – država u pripremi (29)
Vojvodina – država u pripremi (28)
Vojvodina – država u pripremi (27)
Vojvodina – država u pripremi (26)
Vojvodina – država u pripremi (25)
Vojvodina – država u pripremi (24)
Vojvodina – država u pripremi (23)
Vojvodina – država u pripremi (22)
Vojvodina – država u pripremi (21)
Vojvodina – država u pripremi (20)
Vojvodina – država u pripremi (19)
Vojvodina – država u pripremi (18)
Vojvodina – država u pripremi (17)
Vojvodina – država u pripremi (16)
Vojvodina – država u pripremi (15)
Vojvodina – država u pripremi (14)
Vojvodina – država u pripremi (13)
Vojvodina – država u pripremi (12)
Vojvodina – država u pripremi (11)
Vojvodina – država u pripremi (10)
Vojvodina – država u pripremi (9)
Vojvodina – država u pripremi (8)
Vojvodina – država u pripremi (7)
Vojvodina – država u pripremi (6)
Vojvodina – država u pripremi (5)
Vojvodina – država u pripremi (4)
Vojvodina – država u pripremi (3)
Vojvodina – država u pripremi (2)
Vojvodina – država u pripremi (1)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime