Vojvodina je velika laž – (42)

0
1706

Ovih dana svedoci smo jedne apologetske retorike predsednika Vlade Srbije, koji tvrdi da autonomiju Vojvodine niko ne dovodi u pitanje. Zapravo, po Ivici Dačiću, dosegnuta prava i nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine treba da budu sačuvana. Ostalo je nedorečeno kako se može sačuvati nešto što je po odluci Ustavnog suda Srbije u neskladu sa Ustavom zemlje.

Da li to znači da će se u ime nekakvog  lažnog „mira u kući“ ignorisati i odluke Ustavnog suda? Ivica Dačić je još naglasio da će se Vlada „pridržavati svega što je definisano Ustavom, zakonima i Statutom Vojvodine“. Ali, čini se, niko ne postavlja pitanje kako se to misli uraditi. Ustav Srbije i Statut Vojvodine u velikom delu su suprotstavljeni jedno drugom.

Predsednik vlade Vojvodine, Bojan Pajtić, izašao je sa jednim, naizgled, pomirljivim stavom: AP Vojvodina će podneti predlog Zakona o finansiranju te severne srpske pokrajine (južnu više niko i ne pominje). I šta će takav zakon rešiti? Pretpostavljamo ništa, kao i sve ono što je ranije doneseno povodom regulisanja statusa pokrajine. Samo će uneti dodatnu smutnju u već debelo smućeni ustavno-pravni poredak na relaciji Srbija – Vojvodina.

U Srbiji mnogi zagovaraju menjanje Ustava Srbije. Jedni da bi se zadovoljili apetiti „Vojvođana“ i „Vojvođanki“ i da bi Vojvodini vratili one državne prerogative koje je ta, tada jugoslovenska pokrajina u okviru Srbije, imala Ustavom iz 1974. godine. Čanak i njegova Liga socijaldemokrata tu su krajnje eksplicitni: po njima Vojvodina mora da ima sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast. To im je minimum minimuma. Zapravo, drugim rečima, Vojvodina mora da bude država u punom smislu te reči.

Secesionisti dobro znaju da je formiranje republike Vojvodine unutar države (republike!) Srbije prvi korak ka ostvarenju njihovog decenijama dugog poltičkog sna. Otuda nije nimalo slučajno da su formirali Autonomistički front, u kome se sabralo sve ono što radi protivno interesima zemlje u kojoj žive.

Da bismo pokazali šta se sprema severu Srbije, uzećemo samo jednu izjavu jednog „prosečnog“ Ligaša. Naime, sve što LSV i „autonomaši“ imaju na pameti, može se jasno videti iz iskaza izvesnog Miloša Šibula, mladog čoveka i predsednika kikindskog Glavnog odbora LSV-a:

Kao što je poznato Liga socijaldemokrata Vojvodine je bila protiv Ustava, jer taj ustav ništa dobro nije doneo Vojvodini. Nisu vojvođanski statut i zakon o nadležnosti neustavni već je Ustav Srbije antivojvođanski i treba ga menjati. Rekli smo da ukoliko budemo mogli da učestvujemo u menjanju da ćemo to i uraditi, da Vojvodina dobije zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Ovo je udarac za Vojvođane.“

Da Vas podsetimo:  Srpskim vlastima se ne sviđaju kritike na Vučićev račun u ruskim medijima

Gornje reči je Miloš Šibul – koji inače za sebe kaže da je iz stare vojvođanske (i srpske!) porodice – izgovorio ovog leta kada je Ustavni sud doneo svoju presudu u vezi Zakona u nadležnostima pokrajine. Reči tridesetpetogodišnjeg  Šibula (čiji su preci Srbi koji vekovima žive u Banatu) jasno pokazuju ne samo šta je glavni cilj „Vojvođana“, nego nam pokazuje i dubinu indoktrinacije kojoj se svakodnevno izlažu mladi ljudi (posebno Srbi) na severu Srbije.

Ustav, kaže Miloš, treba menjati jer je antivojvođanski. Taj mladi Srbin uopšte ne primećuje da je projekt „Vojvodina“ ne samo neutemeljen istorijski, nego i da je direktno i otvoreno antisrpski usmeren. I šta ćemo sada? Šta je ovde preče? Da li prava nekakvih samozvanih i izmišljenih „Vojvođana“, stanovnika jedne iskonstruisane društveno-političke „celine“, pod nesrećnim nazivom Vojvodina, ili prava jednog starog naroda, koji na severu Srbije živi od „pamtiveka“ i koji je vekovima poznat pod imenom – Srbi!?

O takvom pitanju trebalo bi da se izjasne ne samo separatisti, nego i one političke snage u Srbiji, koje za sebe tvrde da zastupaju srpske interese i da su patriotski opredeljeni i zavetovani da čuvaju integritet svoje zemlje Srbije. Interes Srbije nikako ne može biti u tome da se sačuva postojeći nivo nadležnosti severne srpske pokrajine, onako kako to tvrdi predsednik vlade Ivica Dačić.

A zašto to nije u srpskom interesu? Jednostavno, zato što će apetiti separatista vremenom rasti. Oni će tražiti nova prava, nove nadležnosti, sve do onog časa kada će sazreti trenutak za raspisivanje referenduma za odvajanje Vojvodine od Srbije. Taj trenutak (datum), vojvođanski secesionisti su već odredili. To je 25. novembar 2018. godine. Tačno na stogodišnjicu prisajedinjenja Banata, Baranje, Bačke, a potom i Srema, Kraljevini Srbiji.

U tom datumu krije se velika prevara i ogroman apsurd, koje se retko mogao sresti u istoriji sveta. Zapravo, ukoliko „Vojvođani“ (kao izmišljena etnička skupina) uspeju da formiraju svoju nezavisnu državu, tada će Srbi u tom delu srpske države izvršiti masovno „samoubistvo“, odreći se svoje zemlje i svojih predaka, svoje tradicije, svoje kulture.

Iako smo imali slične primere u ranijoj srpskoj istoriji (Bošnjaci, Crnogorci, velikim delom i Hrvati), prvi put će se desiti da se Srbin odriče sebe „preko noći“ (Njegoš bi rekao, „zarobljava sebe u tuđina„). To jeste, mnogi stanovnici te severne srpske pokrajine (te buduće 2018. godine) naveče će leći u krevet kao Srbi i ujutro se probuditi kao Vojvođani.

Da Vas podsetimo:  Nečitljivi, nepismeni, neodgovorni

Iako ovakav scenarij u ovom času mnogima izgleda kao naučna fantastika, do takvog epiloga neizbežno će doći. Takozvana „Lokomotiva Srbije“ (koja to nikada nije bila) otkačiće imaginarne vagone i odvešće se u „srećni svet“ Srednjoevropskog „carstva“.

Ako bismo pažljivo analizirali Statut Vojvodine (a donekle i Ustav Srbije) videli bismo da Vojvodina velikim delom parazitira na grbači Srbije. Dakle, u stvarnosti, sve je bilo obrnuto od onoga kako nam se decenijama predstavljalo. Vojvodina, ovakva kakva je, bure je bez dna. Ta „vojvođanska krava“ pojede sve unapred, a mleko joj gotovo presahlo.

U Vojvodini je, bukvalno, sve uništeno, a jedino što još, koliko toliko funkcioniše, jeste poljoprivreda. A i to samo u delu privatnog agrara, zahvaljujući seljacima koji su navikli da svoju zemlju obrađuju, ponekad i protiv svojih vlastitih interesa.

Na severu srpske države, koja se odnekud (izmišljeno) nazvala Vojvodina, politička elita je učinila sve što je mogla da tamo industrijska proizvodnja danas ne postoji. Naočigled građana fabrike su pljačkane, radnici ostavljani bez posla. Lopovi su otvarali privatne firme, dok su bili na čelu društvenih. Odonud su isisavali ekonomsku esenciju severa Srbije, bogatili se, šenlučili. Kupovali su sudije, tužioce.

Što je najgore, pljačka koja je stidljivo započeta davnih devedesetih, raširila se severom zemlje kao strašna pošast, koja i danas traje i kojoj se kraj teško može sagledati. I za takvu neviđenu pljačku, koja se može meriti veličinama od nekoliko desetina milijardi evra, niko još nije izveden pred sud, da bi za svoja nedela odgovarao.

Da zaključimo: udovoljavanje željama autonomaških fanatika nikako ne može biti u interesu Srbije. Vojvodina ne sme i nadalje da bude tabu tema. O Vojvodini se ne sme govoriti kao o nekoj gotovoj, pogotovo ne kao o nekoj, na istorijskim faktima, zasnovanoj tvorevini. Vojvodina je velika laž. I što pre Srbi shvate razmere i opasnosti koje vrebaju iz takve laži, to će se problem severa Srbije lakše i bezbolnije rešiti. A problem evidentno postoji i postojaće sve dok se ta autonomija na severu zemlje ne ukine.

Zapravo, ili će Srbija ukinuti Vojvodinu ili će Vojvodina ukinuti Srbiju!  Treće mogućnosti nema! Srbija sa Vojvodinom u sebi je kao bolesnik s tumorom na mozgu. Prognoza je zlokobna, infaust. Koreni su više puta pisali o toj smrtonosnoj bolesti pod nazivom Vojvodina i upozoravali srpsku javnost na tragične posledice zanemarivanja borbe protiv takve pošasti.

Da Vas podsetimo:  IZ EU STIŽU UPOZORENJA: Srbija je zemlja bezakonja i diktature...

U svetu opstaju države koje imaju političare koji su u stanju da predvide događaje i koji znaju kako da izbegnu tragične posledice separatističkih naboja. One druge, koje zanemaruju ili umanjuju evidentne opasnosti koje ih okružuju ili u kojima se sami nalaze, završavaju u haosu i nestaju s mape sveta.

Uostalom, ako Jovan Komšić, nekakav vajni „akademik“ nekakve „Vojvođanske akademije nauka i umetnosti“, pre samo koji dan u „Dnevniku“ RTV izjavljuje, da se „Vojvodina danas nalazi u sličnom položaju kao Slovenija krajem osamdesetih godina prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji“, tada ne treba mnogo pameti da se shvati šta se sprema severu Srbije. Zapravo, pomenuti Komšić je samo jedan od vesnika nastupajuće srpske nesreće, koju Srbi uopšte ne primećuju niti je shvataju ozbiljno.

A lek za bolesni sever Srbije još uvek postoji – ime mu je referendum za ukidanje autonomije Vojvodine i ukidanje samog imena Vojvodina.

Lazar Janićijević


Prethodni nastavci:

Vojvodina – država u pripremi (41)
Vojvodina – država u pripremi (40)
Vojvodina – država u pripremi (39)
Vojvodina – država u pripremi (38)
Vojvodina – država u pripremi (37)
Vojvodina – država u pripremi (36)
Vojvodina – država u pripremi (35)
Vojvodina – država u pripremi (34)
Vojvodina – država u pripremi (33)
Vojvodina – država u pripremi (32)
Vojvodina – država u pripremi (31)
Vojvodina – država u pripremi (30)
Vojvodina – država u pripremi (29)
Vojvodina – država u pripremi (28)
Vojvodina – država u pripremi (27)
Vojvodina – država u pripremi (26)
Vojvodina – država u pripremi (25)
Vojvodina – država u pripremi (24)
Vojvodina – država u pripremi (23)
Vojvodina – država u pripremi (22)
Vojvodina – država u pripremi (21)
Vojvodina – država u pripremi (20)
Vojvodina – država u pripremi (19)
Vojvodina – država u pripremi (18)
Vojvodina – država u pripremi (17)
Vojvodina – država u pripremi (16)
Vojvodina – država u pripremi (15)
Vojvodina – država u pripremi (14)
Vojvodina – država u pripremi (13)
Vojvodina – država u pripremi (12)
Vojvodina – država u pripremi (11)
Vojvodina – država u pripremi (10)
Vojvodina – država u pripremi (9)
Vojvodina – država u pripremi (8)
Vojvodina – država u pripremi (7)
Vojvodina – država u pripremi (6)
Vojvodina – država u pripremi (5)
Vojvodina – država u pripremi (4)
Vojvodina – država u pripremi (3)
Vojvodina – država u pripremi (2)
Vojvodina – država u pripremi (1)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime