Vozač se pravi gluv dok ga zovu da pomogne

0
816

Sudeći po gestikulacijama, vozač je video šta se dešava, ali mu ni na kraj pameti nije bilo da se priključi

Bez obzira na to što je Niš nabavio veći broj takozvanih niskopodnih autobusa, da bi građanima sa invaliditetom omogućio lakše korišćenje gradskog prevoza, to ipak nije rešilo njihove muke zbog manjka razumevanja službenika javnog saobraćaja. Drastičan slučaj na koji je Nišlija U. K. skrenuo slučaj objavom na društvenim mrežama, dogodio se pre dva dana na Trgu kralja Milana, kada je čovek u kolicima pokušao da uđe u autobus „Nišekspresa“, koji saobraća na liniji Niška Banja – Ledena Stena.

Čoveku u kolicima koji je očigledno imao problem sa ukrcavanjem u autobus, u pomoć su priskočili putnici, ali su u pomoć pozvali vozača, koji ih je sudeći po gestikulacijama, primetio, ali mu ni na kraj pameti nije bilo da im se priključi.

Sišao sam sa mamom na Trgu kralja Milana i video čoveka u kolicima kako pokušava da uđe u vozilo, ali nije uspevao. Prišli su mu neki ljudi, dozivali su vozača, ali je on svoja vrata držao zatvorena i odmahivao rukama, šta god to značilo. Stvarno smo bili mnogo razočarani ovakvim ponašanjem, pa on treba da bude na usluzi svim putnicima, posebno ljudima koji teško brinu o sebi. Ma, nismo ga zanimali uopšte – svedoči o nemilom događaju U. K.

Jordan Ivanović, predsednik Saveta za osobe sa invaliditetom grada Niša neprijatno je bio iznenađen saznanjem o ponašanju vozača gradskog autobusa.

Očigledno da to što smo nabavili adekvatna vozila gradskog saobraćaja nije dovoljno. Trebalo bi obaviti edukaciju vozača i konduktera, o načinu postupanja sa osobama sa invaliditetom i ostalim osobama koje zbog različitih razloga zaslužuju posebnu pažnju. Svedoci smo da su sedišta namenjena trudnicama i invalidima u gradskom saobraćaju često zauzeta. Tu bi trebalo da na scenu stupi prevozničko osoblje i da osetljivim kategorijama obezbede sedište. Nažalost, očigledno je da njihovom ponašanju manjka i elementarne kulture – ocenio je Ivanović za „Telegraf“.

D. K.
Izvor: Telegraf

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime