Vratimo politiku sa ulica u institucije

1
838

rektoratnovi-sad-890x395Profesori Novosadskog univerziteta apeluju da se politika vrati u institucije, ali da li je tako nešto realno u sadašnjem trenutku. Savamala pokazuje da srpske institucije (u Srbiji) uopšte ne funkcionišu, a nema nikakvih naznaka da će se ovakva društvena anomija u budućnosti izbeći. Zapravo, ponašanje premijera pokazuje da od vladavine prava u Srbiji neće biti ni traga. Dokle god predsednik srpske vlade šalje poruke nabijene „bažanskom moći“, poput one koju je pre koji dan razaslao „svom narodu“ u razgovoru sa Sinišom Malim („Siniša, priključi mi se, u inat onima koji bi da te streljaju!“), ulica, izgleda, ostaje jedino mesto na kome se srpsko društvo može korigovati ili popraviti u smislu jedne odgovorne i pravno uređene države.

______________________

Mi, profesori i predavači Novosadskog univerziteta, izražavamo najdublju zabrinutost i uznemirenje zbog političkog stanja i izazivanja nestabilnosti u Srbiji, njenoj Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i bratskoj Republici Srpskoj.

Svedoci smo da se na naše krajeve primenjuje model destabilizacije Makedonije, koji je već dostigao tačku usijanja i pune blokade tamošnjih državnih institucija. Poučeni tim događajima, plašimo se da je i u Srbiji, njenoj Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i Republici Srpskoj već započelo izlivanje politike iz institucija na ulice, preteći društvenim podelama i sukobima. To nije i ne može biti u interesu naših građana i naših država, već centara moći daleko od naših zemalja, odakle nam se preti dubokom političkom krizom, koja može konačno slomiti naša društva i političke sisteme.

Pozivamo vlasti u Srbiji, Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i Republici Srpskoj da učine sve kako bi tolerantnim, otvorenim i zakonitim postupanjem vratile politiku u istitucije, kao jedina mesta stranačke i ideološke borbe. Istovremeno, zahtevamo od vlasti da čvrsto i po svaku cenu štite vitalne demokratske interese naših građana i država, vitalne interese koji nemaju alternativu.

Da Vas podsetimo:  Pobegla od kuće da bi polagala prijemni, sad dobija stipendiju za prestižni fakultet u Nemačkoj

Pozivamo opozicione stranke i grupe u Srbiji, Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i Republici Srpskoj da se uzdrže od uličnih protesta i sukoba, i – posebno naglašavamo – svakog uticaja stranih centara, koji u tome pronalaze svoj interes. Nijedna politička pobeda ne može biti vredna ugrožavanja naše državnosti kao mere našeg opstanka. Pozivamo intelektualnu javnost da ni na koji način ne doprinosi jeziku unutrašnjih podela, a građansku javnost da ne dozvoli da taj jezik ovlada njenim uverenjima i postupanjima.

Konačno, pozivamo svoje kolege i celu akademsku javnost u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici, Banjaluci i drugim univerzitetskim centrima u Srbiji i Republici Srpskoj da nam se priduže u ovom pozivu. Već dugo je vitalni interes, pa i opstanak naših država, temeljno ugrožen delovanjem stranog faktora. Učinimo koliko je do nas: bar da ne doprinosimo unutrašnjem političkom raskolu, kojim se hrane naši neprijatelji. Udružimo se protiv raskola! Srpska nesloga je najveći saveznik naših neprijatelja!

U Novom Sadu, 3. juna 2016.

Prof. dr Nenad Krstić
Prof. dr Viktor Til
Docent dr Dušanka Vujović
Prof. dr Miodrag Radović
Prof. dr Ofelija Meza
Docent dr Pavle Botić
Prof. dr Dragan Stanić
Prof. dr Milivoj Alanović

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime