Vreme ipak radi za Srbiju

2
1197

Kao i u životu, tako i u politici postoji dobro vreme da se nešto započne i loše vreme za to isto.

foto: fsk
Kada govorimo o KiM, onda je za Srbiju dobro vreme onda kada je Srbija jaka i kada su države koje ne priznaju secesiju KiM uticajnije u međunarodnoj zajednici.

U ovom tekstu ćemo potpuno zanemariti Rusiju i razmatraćemo samo Kinu i Indiju, kao dve najmoćnije države uz Rusiju, koje podržavaju zahtev Srbije da se poštuje njen teritorijalni integritet.

Evo kako stvari stoje kada je reč o ekonomskoj snazi. Danas privrede Kine i Indije u zbiru predstavljaju, nominalno, oko 80% bruto društvenog proizvoda (BDP) Amerike. Po realnoj kupovnoj snazi, to je već danas za oko 20% više od BDP Amerike.

Ako pretpostavimo da će se privreda SAD razvijati po stopi od 2,5% godišnje prosečno u narednih 10 godina, što je malo verovatno, ali ajde da primenimo najbolji scenario na Ameriku i da će se privrede Kine i Indije razvijati po stopi od 6,5% prosečno u istom periodu od 10 godina (što su manje stope od onih koje su ostvarile u prethodnih 10 godina), dakle na njih primenjujem sasvim realne stope, onda će sa sadašnjih 80% od BDP Amerike, Kina i Indija u zbiru doći na 128% BDP-a, već do 2026. godine.

Dakle, za samo 10 godina, po svim merilima biće znatno veće privrede od SAD, a za 15 godina Amerika će biti samo jedna od država u vrhu svetske ekonomije.

Naravno da se tako veliko privredno jačanje zakonito odražava i u povećanom uticaju u međunarodnim odnosima. Oni koji su na našoj strani biće znatno jači i uticajniji već za 10 godina.

Nije reč o tome „ko podržava nas, a ko podržava secesiju KiM“, nego je pre svega reč o tome da će oni koji nas podržavaju biti sve jači i jači, a oni koji podržavaju secesiju sve slabiji.

Da Vas podsetimo:  Žene treba da ostave gladnu stoku da bi otišle na obuku

Tvrdnja da vreme radi za nas, nije „pusta želja“ nego se može sasvim precizno izračunati šta to znači i koji je to trenutak kada treba krenuti u realizaciju prihvatljivog rešenja za KiM.

Ako od danas radimo na podizanju svojih kapaciteta, onda je to već za 10 godina, ako radimo nedovoljno dobro, ali radimo, onda je to za 15 godina. Pa to je za život države bukvalno ništa. To je od 2002. do danas! Proleti za čas.

Vreme ne radi za nas samo ako mi sami sebi nanosimo štetu. Samo i isključivo u tom slučaju. Prema tome, kada neko kaže da nije tačno da vreme radi za Srbiju, onda on u stvari kaže da je politika koju vode predstavnici same Srbije tako pogubna po srpske nacionalne interese, da tu nikakav pozitivan razvoj događaja na međunarodnom planu ne može da pomogne.

Prethodnoj kratkoj analizi svakako treba dodati i Rusiju, kao i intenzivno naoružavanje Kine i Indije koje je već uveliko u toku (Kina je sasvim pri kraju, Rusija završava za 2 godine, a Indiji je potrebno još oko 10 godina). Tako da su naši izgledi još i bolji nego što to pokazuje samo ekonomski razvoj u međunarodnoj areni.

Nama u prilog idu i sputanosti političkih sistema i SAD i EU. Prvi su se zapleli u blokiranju Trampa da vodi politiku za koju su glasali pretežno belci i koja je pobedila na izborima. Postigli su blokiranje normalnog političkog života u celini – da onaj ko je pobedio kreira politiku. Nametnuli su da ne može da se menja politika, bez obzira na volju birača, ali su time doveli Ameriku do pucanja po unutrašnjim šavovima, što će biti glavna linija unutrašnjeg sukoba u narednoj deceniji. EU je zapletena, takođe bezizgledno, u pitanje „Nemačka EU ili nema EU“. Dakle obe glavne sile koje su protiv teritorijalnog integriteta Srbije su u narednoj deceniji izvesno manje sposobne da se bave nanošenjem štete Srbiji i mnogo više opterećene svojim unutrašnjim problemima.

Da Vas podsetimo:  Srbija ukinula plaćanje poreza na kockarnice, kladionice, kazina

Danas je važno odbiti napad „za brzim rešenjem KiM“ uz punu svest da kad prebrodimo ovaj trenutak, onda dalje vreme radi za nas. A 2026. je koliko sutra.

Branko Pavlović

fsksrb.ru

2 KOMENTARA

  1. Trebalo bi poceti koristiti izraz politike umijesto drzave. Politike koje sada nas podrzavaju po pitanju KiM ce u svijetu u buducnosti biti dominantije nad onim politikama koje su protiv naseg interesa. Imena drzava bi trebalo izbjegavati. Takodje nama kao narodu i drzavi Srbiji sada steti i bilo kakvo pozicioniranje po pitanju konflikta u svijetu. Medjutim, sve je irelevantno ako se u Srbiji ali i Republici Srpskoj institucije ne uvedu u red. Pozdrav iz Istocnog Sarajeva / RS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime