Vučić, orden, istine i neistine

4
2909

Kako bih voleo da nisam morao da pretražujem internet da vidim, šta je to zapravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio, odnosno šta ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina tek treba da dobije. Da sam mogao pogledati Dnevnik, i tačno znati o čemu se radi. U stvari, mogao sam, ali tamo na žalost odavno više istinitih informacija nema. I ovaj put se na svim televizijama sa nacionalnim frekvencijama moglo čuti i videti jedno, a na društvenim mrežama u objavama opoziciono nastrojenih građana Srbije nešto sasvim drugo.

Evo, da počnem od Dnevnik RTS-a ( pošto RTS svi mi građani plaćamo ) i na gostovanje generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića koji je između ostalog istakao da je Vučić prvi Srbin posle Nikole Pašića koji je dobio orden Svetog Aleksandra Nevskog. Naziv odlikovanja „Orden Svetog Aleksandra Nevskog“ je više puta ponovljan u toku gostovanja. I naravno, kako smo već navikli, negde u osmom minutu gostovanja gospdin Selaković postavlja pitanje voditeljki RTS-a: „Samo da Vas pitam, šta su to dobili Koštunica i Tadić?“. Jer veličanje jednog, u Srbiji ne bi moglo bez ponižavanja i pominjanja drugih, ili možda bi? Molim se Bogu da u Srbiji dočekamo i takav dan.

Oglasio se i ministar odbrane Aleksandar Vulin, rekavši:

“ Posle 100 godina jedan Srbin je dobio visoko priznanje Rusije… “

Naravno, po uzoru na većinu ostalih kolega, veličanje bez ponižavanja i prozivanja opozicije i nije neko veličanje (makar ne trenutno na javnoj sceni Srbije) , pa je Vulin dodao i ovo:

„Orden koga su nosili Karađorđe, regent Aleksandar ili Nikola Pašić niko u svetu nije pokušao da umanji i unizi ali Jeremić jeste. Još jednom su zavist i mržnja natereli malog Jeremića da laže o velikim stvarima. Putin je odlikovao Vučića, Jeremić sa pravom čeka da ga odlikuje Tači. Svakome po zasluzi.“

Iz kabineta Zorane Mihajlović upućena je čestitka predsedniku za dodelu najvišeg ordena ruske države…„.

Ne želim da umanjujem vrednost i značaj bilo kakvog odlikovanja, ali pretražujući internet, i oslanjajući se na naučne izvore, jasno se vidi da se i ovaj put od strane vlasti, sve preuveličava. Mala je verovatnoća da je u pitanju neznanje, već među vladajućom strukturom postoji neprekidna potreba glorifikacije lika i dela Aleksandra Vučića.

Da Vas podsetimo:  Verovali ili ne - potez Srbije protiv Srbije!

Orden Aleksandra Nevskog nema isti status ni simboliku kao orden Svetog Aleksandra Nevskog, koji je inače postojao sve do revolucije 1917. , kada je ukinut zajedno sa celom ruskom monarhijom.

Sovjetski Savez je 7. jula 1942. ponovo je uspostavio orden Aleksandra Nevskog, bez reči „carski“ i „sveti“, kao nagradu oficirima vojske za ličnu hrabrost i odlučno vođstvo. Nakon raspada SSSR, odlukom Vrhovnog sovjeta Ruske Federacije 2557-I od 20. marta 1992. orden Aleksandra Nevskog je zadržan ali nije nikada dodeljivan. Tek dekretom predsednika Ruske Federacije od 7. septembra 2010. godine orden je redizajniran i pretvoren u isključivo civilnu nagradu.

Orden Aleksandra Nevskog od 1942. do danas / Foto: Printscreen Wikipedia

Danas se orden Aleksandra Nevskog dodeljuje građanima Ruske Federacije koji su služili na položajima državnih službenika najmanje 20 godina i ostvarili su posebne lične zasluge u izgradnji nacije, za dugogodišnje pošteno služenje i odlične rezultate postignute na dužnosti… Orden Aleksandra Nevskog može se dodeliti i istaknutim stranim političarima, javnim ličnostima ili predstavnicima poslovnih zajednica stranih država, za zasluge u razvoju multilateralne saradnje sa Ruskom Federacijom i pomoći u njenom društveno-ekonomskom razvoju.

Dakle,  Nikola Pašić je dobio orden koji je imao drugo ime, značaj i simboliku. Taj isti orden su dobili i Sava Vladislavić Raguzinski (Srbin, osnivač ruske obaveštajne službe), baron Petar Duka (srpski general u austrijskoj vojsci s početka 19. veka), knjaz Nikola Petrović Njegoš, Karađorđe, kraljevi Milan Obrenović i Aleksandar Prvi Karađorđević. Orden je ukinut 1917. a kada je obnovljen u SSSR dodeljivao se kao vojna nagrada. Pošto je tek 2010. obnovljen kao civilna nagrada (i dalje bez atributa sveti) sasvim je jasno da se njime nisu mogli odlikovati  strani zvaničnici i državnici čitave 93 godine. Onde ne shvatam, zašto se naglašava „prvi posle Nikole Pašića“ , kad niti se radi o istom odličju, niti je bilo koji Srbin mogao biti nagrađen ordenom Aleksandra Nevskog pre 2010. godine. Savremeni orden Aleksandra Nevskog prema objavljenim ukazima dobilo je 237 ličnosti, među kojima se nalaze predsednici Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, Tatarstana Rustam Minihanov, Tadžikistana Emomali Rahmon, Belorusije Aleksandar Lukašenko itd.

Da Vas podsetimo:  Suština stvaranja Jugoslavije: ujedinjenje Srbije sa NARODIMA iz SHS

Sama rečenica: Posle 100 godina jedan Srbin je dobio visoko priznanje Rusije… takođe ne odgovara istini.

Naime,  predsednik Rusije, Vladimir Putin, do sada je dodelio „Ordene prijateljstva“ nekolicini građana Srbije, a među njima ministru inostranih poslova Ivici Dačiću(2018), ministru za inovacije Nenadu Popoviću(2010), reditelju Emiru Kusturici(2016) i bivšem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću(2017). A nedavno je i glumac Miloš Biković dobio „Puškinovu medalju“ od Putina, što je kao i „Orden prijateljstva“, visoko priznanje.

Orden  Aleksandra Nevskog nije najviši orden ruske države kako se o tome ovih dana govori. Ako pogledamo listu Ordenja Ruske Federacije, najviše odlikovanje je Orden Svetog Apostola Andreja. Dodjeljuju se istaknutim državnicima i javnim ličnostima, istaknutim predstavnicima nauke, kulture, umetnosti i raznih industrija za izuzetne zasluge… Može se dodeliti stranim šefovima država za zasluge Ruskoj Federaciji. Ovo odlikovanje su poneli predsednik Kine, Azerbejdžana, Kazahstana…

Onda, imamo orden Svetog Georgija, koji ima četiri stepena i dodeljuje se vojnim činovnicima u Rusiji.

Zatim je tu i orden „Za zasluge domovini“ koji je dodeljuje vojnim licima i civilima,  za izuzetan doprinos državi u vezi sa razvojem ruske državnosti, napretkom u radu, miru, prijateljstvu i saradnji između naroda. I ovaj orden ima 4 stepena.

Sledeći po važnosti, a deseti po redu je orden Svete Katarine Velikomučenice. Ovaj orden dodjeljuje se ruskim i stranim građanima poznatim po visokim moralnim vrednostima i saosećanju za izuzetan doprinos očuvanju mira, humanitarnih akcija, humanitarnih aktivnosti i očuvanju kulturne baštine.

Tek posle ordena Svete Katarine Velikomučenice je na redu orden Aleksandra Nevskog, pa vi zaključite sami, da li je to najviši orden ruske države ili ne?

Nenad (prezime poznato redakciji)

4 KOMENTARA

  1. Hvala n informaciji o razlici znacenja ordena. Svakako, vec sam napisala u komentaru u ranije odstampanom tekstu – Carska Rusija I danasnja Rusija su dve drzave. Dodjose divlji I oterase pitome. Vrlo vazno za orden koji je izgubio znacaj. Licno ne verujem Rusiji danasnjice.

  2. Не желим да коментаришем, све ће се само рећи. Зато ми имамо најнеквалитетнију и најскупљу нафту, сутра можда и струју, телефон и друго. Услуга за услугу. А како је нама?, па нас нико и не пита.

  3. Сам чин бити одликован, ЈЕСТЕ, награда! У овом случају за оно шта је урадио!
    Председник Русије је одликовао, Србску, НЕСПОСОБНОСТ, да се супротстави издаји!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime