Vučić otpušta naučnike

3
902

naukaI ono malo mladih naučnika što je ostalo u Srbiji, sada se suočava sa potencijalnim otkazom. O tome su ih nadležni u Ministarstvu prosvete obavestili u sredu na sednici skupštine Zajednice instituta.

Objašnjeno im je da obaveza proističe iz odluke Vlade na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda, a dobili su formular u kome instituti treba da popišu sve zaposlene.

“I do sada je bilo minimalnog ulaganja u nauku, a ovo će dodatno ugroziti istraživanja i realizaciju doktorskih disertacija na institutu. Već dvoje ljudi je u skorije vreme otišlo u inostranstvo” kaže Dejan Maletić, saradnik na Institutu za fiziku.

Oni koji su ostali deo su mera štednje – rečeno im je da do juna treba da ih bude 6,5 odsto manje, a spremne su im i otpremnine – 200 evra po godini radnog staža.

“Niko ne gleda na konsekvence, donose se onako opšte odluke. Ja razumem zašto. Čim mi otvorimo vrata za izuzetke, svi su izuzetak. Ali ipak moraju neke stvari da se osmisle, moraju da se regulišu uloga nauke i uloga naučnih instituta u ovoj zemlji“, ističe predsednik Zajednice instituta Srbije Zoran Petrović.

Naučnici traže svoju ulogu, a bivši naučnik, sada ministar Srđan Verbić ne odgovara na naša pitanja koja su vezana za otpuštanje naučnika….

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave demantuju da će otpuštanja biti linearna i tvrde da trenutno sva ministarstva prikupljaju samo podatke o zaposlenima, uz jasan rok do kada taj posao treba da bude gotov.

“Rok koji je dat je 22. februar i mi očekujemo da u toku narednog meseca pripremimo zakon kojim će se ova oblast urediti i onda krenuti u drugu fazu optimizacije, nije drugačije moglo da se desi”, kaže za N1 Vidosava Džagić iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Da Vas podsetimo:  Vreme je da političari prestanu da glasove kupuju obećavajući brze pruge i puteve

Ozonpress

3 KOMENTARA

  1. Moj rođak se između ostalih poslova bavi i rezanjem građe na divlje. Plašeći se da ga neko ne prijavi prirodnu zaštitu je video u članstvu SNS. Došao je u Mesni odbor SNS i pitao da li može da se učlani. Pitali su ga šta ima od škole. Rekao je da nema ništa, samo osnovnu. „Može“ kao iz topa su odgovorili i učlanili ga. „Ja imam i sina, mogu li i njega da učlanim“ pitao je. „Šta on ima od škole“? -„On je magistar mašinstva“.-„Ne treba nam on“. Prosudite sami.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime