Vučić pokušava da rasturi SPS pred izbore

0
727

XcNV6Q1Posle veštačkog rasturanja Demokratske strane, Demokratske stranke Srbije i drugih, Vučić se sada okomio na Socijalističku partiju Srbije.

Vučić je osmislio skoro savršenu taktiku za pobedu na predstojećim izborima – kreiraj veštačku opoziciju i rasturi stranke koje predstavljaju najveću pretnju.

Vučić je nedavno kreirao lažnu opoziciju koju čine Boris Tadić, Čedomir Jovanović i Nenad Čanak.

Već je rasturio Demokratsku stranku, sproveo je cepkanje Demokratske stranke Srbije, Šešelja je već pridobio… Još mu je samo preostala Socijalistička partija Srbije.

Iako je SPS deo vlasti, Vučić i Srpska napredna stranka od samog kreiranja koalicije vode hajku protiv SPS-a.

Na svađe između Branka Ružića i Aleksandra Jovičića i Zorana Babića nećemo trošiti mnogo vremena. Bitnije su Vučićeve aktivnosti oko pokušaja rasturanja SPS-a.

Prema najnovijim istraživanjima, rejting SPS-a kreće se oko 10 odsto i to je druga najjača stranka posle SNS-a. Prema jednom drugom istraživanju, SPS ima oko 8,7 odsto podrške.

Dnevni list “Blic” objavio je pre par dana saznanja da će SPS na predstojećim izborima morati da nastupi na listi SNS-a ukoliko želi da ostane deo vlasti. Socijalisti odlučno odbacuju saradnju sa SNS-om po tom pitanju, navodeći da bi stranka tako izgubila identitet, a u Skupštini dobila najviše 15 do 20 mesta.

Zašto Vučić nudi Dačiću zajedničku izbornu listu? Izvesno je da bi takav potez bio poguban za socijaliste.

Potpredsednik SPS-a Predrag Marković precizno je opisao budućnost SPS-a ukoliko bi nastupila na zajedničkoj listi sa SNS-om.

– To ne bi bilo dobro za stranku jer bi izgubila individualnost. Više bih voleo da se sačuva identitet SPS, nego da se utopi u neku koaliciju. Pokazalo se da su mnoge stranke nestale sa političke scene nakon što su ulazile u koalicije, smatra Marković.

To u potpunosti liči na Vučićev plan.

S druge strane, Dačić je negirao da je od SNS praktično dobio ultimatum.

– Nismo o tome vodili razgovore niti je bilo zahteva SNS o tome kako ćemo nastupati na sledećim izborima, rekao je Dačić.

Podsetivši da će pokrajinski i lokalni izbori biti održani tek za šest meseci, kao i da je Vučić rekao da nema potrebe za vanrednim parlamentarnim izborima, Dačić je ocenio da je cilj takvih napisa da se ponovo stvore tenzije između SNS i SPS.

Da Vas podsetimo:  Beograd u doba korone troši 60 miliona dinara za turističke pontone

On je naveo da postoji i panični strah od toga šta bi bilo kad bi se zaista na jednoj listi našli i SNS i SPS jer bi u tom slučaju, naveo je, ta lista osvojila 60, 70 odsto mandata na izborima.

Dačić je zamolio funkcionere SNS i SPS da se “ne pecaju na takve novinarske patke”, jer je u njihoj osnovi očigledna želja da se SPS odvoji od Vlade Srbije, da ide u opoziciju i bude protiv Vučića i SNS.

– Ovde nije reč ni o Dačiću ni o Vučiću ni o bilo kakvim ličnim odnosima. Ovde je reč o tome da mi podržavamo ciljeve zbog kojih smo zajedno u vladi, rekao je Dačić i dodao da SPS neće menjati svoju političku poziciju.

Palma krenuo u kampanju bez Dačića, PUPS napustio koaliciju

Izgleda da se trojka SPS-PUPS-JS polako raspada, baš kao što su se raspadale i ostale opozicione stranke i koalicije.

PUPS je već napustio koaliciju sa socijalistima i priklonio se Vučiću i SNS-u. Takođe, Palmina Jedinstvena Srbija krenula je u kampanju bez Dačića. Palma, međutim, napominje da nema nameru da napušta koaliciju sa SPS-om.

– Lider JS Marković zasad ne razmišlja o napuštanju koalicije sa SPS, kao što je to učinio PUPS, koji se priklonio SNS. Ima i onih koji su skloni da Markovićeve samostalne nastupe protumače kao signal Dačiću da bi i on mogao da sledi primer PUPS-a i prikloni se većinskoj strancim, rekao je sagovornik “Blica”.

Međutim, kako dodaje, “mitinzi JS organizovani su s Dačićevim znanjem, a SPS još nema u kampanji jer Dačić odlaže odluku o budućem angažmanu SPS”.

Iako svi demantuju sve, stiče se utisak da se koalicija SPS-JS-PUPS ubrzano raspada.

Vučić pustio snimke sa narko-bosom

Više se ne spominju tajni snimci sastanka Dačića sa narko-bosom Mišom Bananom.

Spekuliše se da su ti snimci dospeli u javnost po odobrenju Aleksandra Vučića.

– Vučić je odgovoran za “curenje” tih snimaka. Te snimke imali su MUP, BIA i tužilaštvo. Snimci su u javnost dospeli iz tužilaštva, kaže sagovornik Telepromptera.

Da Vas podsetimo:  Na konkursu Ministarstva poljoprivrede najviše novca udruženjima bliskim vlasti

Izuzetno je interesantno primetiti da su tajni snimci sa narko-bosom, koji su imali za cilj da kriminalizuju lidera socijalista pred izbore, dospeli u javnost nekoliko meseci pre najave da bi SPS mogao da nastupi na zajedničkoj listi sa SNS-om.

Kertes prešao u SNS, oslobođen svih optužbi

Opštinski odbor SPS u Bačkoj Palanci potvrdio je 1. decembra da je dugogodišnji član SPS-a Mihalj Kertes napustio matičnu stranku i preleteo u SNS.

Dva dan kasnije, tačnije 3. decembra, u medijima je objavljena informacija da je Apelacioni sud u Novom Sadu odbacio sve optužbe protiv Kertesa!

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je 3. decembra presudu subotičkog Osnovnog suda iz juna ove godine, kojom su, posle ponovljenog suđenja, odbijene optužbe protiv Mihalja Kertesa, pri čemu je i u prethodnom presudom iz 2014. bio oslobođen svih optužbi.

Ovom odlukom Apelacionog suda je potvrđeno da bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes nije kriv što je dve cisterne bitumena, namenjene gradu Subotici, 5. septembra 2000. godine prosledio s Carine u Novi Sad radi završetka izgradnje novosadskog mosta, prvog obnovljenog od četiri srušena u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

Kertesu je suđeno pod optužbom za krivično delo zloupotrebe službenog položaja jer je bitumen, ukupno 44 tone, vrednosti 21.070 nemačkih maraka, bio evropska donacija Subotici i namenjen za krpljenje rupa na gradskim ulicama.

Smiljanić pljuje na Dačića

Predsednik Opštine Apatin iz redova SPS-a, Živorad Smiljanić, u intervjuu za somborsku televiziju K54 direktno je napao Ivicu Dačića posle objavljivanja snimaka sa sastanaka sa Mišom Bananom.

On je rekao da je Srpska napredna stranka pustila te snimke, pa zatim izneo niz kritika na račun Ivice Dačića.

– Kad vođe dugo budu na vlasti onda izgube pomalo kompas i prave greške u koracima, misle da su oni partija i da je partija njihova privatna prćija. Tada prave gafove, a nema ko da im kaže istinu, da ih usmeri i da ih vrati na prvi put, rekao je Smiljanić upitan da prokomentariše poteze Ivice Dačića.

Inače, Živorad Smiljanić na mesto predsednika Opštine Apatin biran je čak šest puta i usuđuje se da govori o drugima koji su dugo na vlasti.

Iza Smiljanića stoje brojne finansijske i političke afere, a u Apatinu je poznat kao diktatorski šerif. Lokalna policija je u potpunosti pod njegovom kontrolom, ispunjavaju njegove privatne želje, u Apatinu se više ne nalazi nijedan sud zbog njegovog Smiljanićevog na sudije, drži sve lokalne medija, a pod svojom kontrolom ima i nekoliko tužilaca iz Sombora.

Apatinci praktično žive u strahu. Teleprompter.rs je o tome ranije pisao.

Zašto je Smiljanić baš u ovom trenutku napao Ivicu Dačića? Smiljanić zna da je njegovoj vladavini došao kraj i da će na predstojećim lokalnim izborima u Apatinu najverovatnije pobediti Srpska napredna stranka. Imajući u vidu veliku kriminalnu mrežu koju je razvio tokom tih šest mandata, saradnja sa SNS-om dobro bi mu došla.

Po proverenom receptu

Izuzetno je interesantno kako se stranke cepkaju po jednom proverenom receptu. Demokratska stranka praktično je uništena dok je Đilas bio na čelu, a sada taj Đilas sarađuje sa Vučićem.

Zašto Vučić nije procesuirao Đilasa za brojne kriminalne afere koje mu je stavljao na teret tokom predizbornih kampanja? Zato što Đilas i Vučić sada sarađuju.

Aleksandar Šapić se odvojio od DS-a, osnovao svoj pokret i priklonio se SNS-u.

Borko Stefanović planira naredno cepanje DS-a po Vučićevom planu. Kako Teleprompter.rs saznaje, Stefanovićevu novu stranku finansiraće kriminalac sa Kosova Zvonko Veselinović.

Nekoliko odbornika Demokratske stranke Srbije osnovalo je novu odborničku grupu u Skupštini Beograda i priklonili se SNS-u. Ti isključeni članovi pokušali su da smene predsednicu DSS-a Sandu Rašković Ivić.

Slična se situacija dešava i sa SPS-om.

Prvo cure snimci Dačića sa narko-bosom Mišom Bananom. PUPS je napustio koaliciju sa SPS-om i priklonio se SNS-u.

SNS nudi SPS-u da budu na zajedničkoj izbornoj listi kako bi SPS praktično nestao. Zatim dugogodišnji članovi SPS-a napuštaju matičnu stranku, dok drugi vode kampanju protiv Ivice Dačića.

Da li će Vučić uspeti u nameri da rasturi i Socijalističku partiju Srbije ostaje da vidimo.

teleprompter.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime