Vučić u Davosu

0
1088

vuci davosJohanes Han, ministar EU „za susjedsku politiku i pregovore o proširenju“, objavio je na svom nalogu na tviteru fotografiju iz Davosa koja jezovitom rečitošću svedoči o geostrateškom glibu u kome se, nažalost, danas nalazi zvanična politika Beograda.

Na fotografiji se vidi kako su Johanes Han, Aleksandar Vučić, Andrej Plenković (hrvatski premijer), Petro Porošenko (predsednik Ukrajine), Pavlo Klimkin (ukrajinski ministar spoljnih poslova) i Sebastijan Kurc (austrijski šef diplomatije), zauzeli musketar-pozu „svi za jednog, jedan za sve“.

„Svi za jednog, jedan za sve“ sa ukrošovinistima Porošenkom i Klimkinom? Sa kroatošovinistom Plenkovićem? Sa dvojicom Austrijanaca koji služe kao birokrate u diplomatiji EU koja je za 41% Srba „neprijateljska sila“ („prijateljska“ 34%, „ne znam“ 25%; vidi: „O `debriselizaciji` birača“, str. 87), EU koja trenutno sprovodi više nego jasnu antirusku politiku?

„To je front protiv Rusije“; „Sa nacistima iz Kijeva? Samo ću reći: ODESA!“; „Fali im još Klintonka, Đukanović i Sakašvili“; „Šta bi bilo da se Putin tako grli i mazi sa Tačijem?“; „Oblepiti celu Srbiju ovom fotografijom!“, bili su samo neki od gnevnih komentara na mrežama.

Ovogodišnji Davos imao je izrazito antiruski „pik“ u govoru Džozefa Bajdena, u tom trenutku još uvek potpredsednika SAD: „Liberalni međunarodni poredak, koji su poslednjih sedam decenija gradili SAD i Evropa, izložen je neverovatnim i rastućim pritiscima od strane pokreta koji predvodi Rusija”, rekao je on. „Rusija koristi energiju kao oružje, širi lažne informacije, seje sumnju i političku agitaciju, nasrće na sajber-prostor u SAD, a ove godine, tokom brojnih izbora u EU, treba očekivati dalje pokušaje Rusije da se petlja u demokratske procese u Evropi“.

Kako kaže izveštač Politike, „Bajdenova ocena mesta Rusije u tekućem poretku naišla je na salve aplauza među prisutnim učesnicima u velikom Konferencijskom centru u Davosu“.

Da Vas podsetimo:  Srbi, poslednji „varvari“ Evrope

Da li je među onima koji su u Davosu oduševljeno aplaudirali Bajdenovoj antiruskoj propagandi bio i Vučić – to nam novinar Politike nije rekao. Mada, ni to nije teško zamisliti; jer, Vučić je Bajdena odavno proglasio „prijateljem Srbije“, da bi se u Davosu s njim ponovo sastao – dva dana pred istek Bajdenovog mandata – kako bi od njega još jednom čuo da je „neophodno da Srbija što pre bude potpuno integrisana u EU“. Ta „potpuna integracija“ Srbije u EU simbolički se ubrzo i videla na Hanovoj fotografiji na kojoj se Vučić drži za ruke s Porošenkom i Plenkovićem.

Ovogodišnji Davos biće zapamćen i po antitrampovskom „piku“ Đerđa Sorosa: „Donald Tramp je uljez, varalica, nestabilan i nepripremljen lik koji u Americi sprema vladavinu diktature i mafijašku državu“ (Politika, 21. januar 2017, str. 2).

Da li je Vučić aplaudirao i tome? „Zato što sam pametan!“ – bio je njegov odgovor na pitanje zašto je podržao Klintonove u kampanji. Ali, to je bilo pre nego što je Tramp pobedio, pa se sada Vučić, ipak, čuva novih antitrampovskih gafova. No, valjda baš „zato što je pametan“ sada je uslikan dok se drži za ruke sa antiruskim i antisrpskim šovinistima i birokratama.

Možemo se zapitati – a šta je, uopšte, Vučić tražio u Davosu? Srpski političari, vođeni neznanjem ili logikom kolonijalne servilnosti, vole da idu u Davos. Koštunica je bio u Davosu 2001, Đinđić 2003, dok se Đelić 2007. hvalio kako mu je to „šesti put da je u Davosu“, Vučić uredno pohađa Davos od 2015. godine. Ako se Koštunici i Đinđiću i moglo oprostiti što su odlazili na Svetski ekonomski forum dok je on bio na vrhuncu uticaja, za Vučića ima malo opravdanja što ne primećuje da se od tada sve promenilo.

Da Vas podsetimo:  Proterivanje ambasadora kao još jedan igrokaz Vučića i Mila

„Nemačka kancelarka Angela Merkel odlučila je da drugu godinu zaredom ne prisustvuje Svetskom ekonomskom forumu u Davosu“, javlja Rojters i podseća da je Merkelova „kao kancelar bila sedam puta na forumu u Davosu“, no „nakon Bregzita i izbora Trampa, koji su pripisani gnevu javnosti zbog establišmenta i globalizacije, lideri su postali manje voljni da putuju u Davos koji je sinonim za globalnu elitu“.

Takođe, ove godine, dok je Obama poslao potpredsednika, Trampa je u Davosu zastupao tek ekonomski savetnik, Entoni Skaramuči. Davos je i u SAD pojam okupljanja globalističkog establišmenta i meta kritike patriota. Američki ekonomista Džef Fo (Jeff Faux) objavio je knjigu (The Global Class War, 2006) u kojoj tvrdi da procesom globalizacije – shvaćenim kao dominacija kapitala nad jeftinim radom – vodi „partija Davosa“ (Party of Davos). Američku elitu, smatra Fo, koja bezobzirno dezindustrijalizuje SAD i obara cenu američke radne snage, upravo čine članovi „partije Davosa“. „Klinton je bio više davošanin, nego demokrata“, veli Fo („Clinton was more Davos than Democrat“). Pošto je Tramp jaka opozicija „partiji Davosa“, jasno je da on svog potpredsednika neće slati da tamo drži antiruske govore, niti će ovaj tamo držati bilo kakve govore.

Konačno, Putin jeste otvorio Davos 2009. godine, a Medvedev u njemu učestvovao 2013. godine. Ali, 2015. godine Putin i Medvedev otkazali su dolazak u Davos, poslavši tamo prvog vicepremijera Igora Šuvalova i vicepremijera Arkadija Dvorkoviča. Ove godine rang ruske delegacije bio je još niži, pa je Rusiju u Davosu predstavljao ministar ekonomskog razvoja Maksim Oreškin.

To nije samo zato što su EU i SAD ušli u hladni rat s Rusijom već i zbog toga što globalistički establišment ne prestaje da Rusiju tretira prvenstveno kao plen. Kao što je lepo objasnio Fil Batler (Phil Butler), „ako kontrolišeš najveću zemlju na svetu, predodređen si da kontrolišeš svetsko tržište. Kad se radi o energentima i strateškim mineralima, Rusija je Sveti Graal koji treba osvojiti. Misija Bušove, Klintonove i Obamine administracije ličila je na američko osvajanje zemlje na Divljem Zapadu. Medijski rat protiv Putinove administracije vodi se samo s jednim ciljem, a to je cepanje i podela Rusije zbog tih resursa“.

Da Vas podsetimo:  Mirotvorac zaboravio o hrvatskom lovu na Srbe

Ne samo hvatanjem za ruke prilikom fotografisanja s Porošenkom i Klimkinom, ili servilnošću prilikom susreta sa antiruskim jastrebom Bajdenom, već i učešćem punim lakejskog entuzijazma na konferenciji u Davosu, naš premijer je pokazao na čiju stranu hoće da stavi Srbiju. „Srbija pod mekom okupacijom virtuelne Austrougarske“, bio je naslov jednog teksta od pre deset godina u kome se dokazivalo da „virtuelna Austrougarska nastavlja da polako ali sigurno lomi kosti srpske državnosti uz pomoć `Gordog Albiona` i `Ujka Sema`“. Na „musketarskoj slici“ vidimo upravo tu „virtuelnu Austrougarsku“ – dvojicu austrijskih diplomata, dvojicu ukrajinskih i jednog hrvatskog državnika kako se drže za ruke – sve tako poznato („Austroslaveni“) i sve tako jasno, kako u naumu, tako i u sredstvima. Ali, šta u tom društvu radi srpski političar?

No, stvari se ubrzano menjaju. Ako pogledamo jednu drugu fotografiju, načinjenu 1. maja 2016. (ovde), uočićemo da se od petoro tada najmoćnijih zapadnih političara (Kameron, Obama, Merkelova, Oland i Renci) danas još samo „Mutti“ bori za opstanak – svi ostali su politička prošlost. Ostaje da vidimo za koliko vremena će „musketari“ s davoske fotografije otići u istoriju – tačnije, izvan nje.

Slobodan Antonić

www.fsksrb.ru/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime