Vučićev trijumf ili odavde nema dalje

0
864

Znate ono vašarsko „Navali narode, nema laži nema prevare“, koje i onaj ko to izgovara i oni kojima je to upućeno, smejuljeći se, prihvataju kao vašarsku razbibrigu, dobro znajući da dok ima istine i realnog života, mora biti i laži i prevare.

kosovo-severna-kosovska-mitrovica-grafit-1

Ali šta ako je sve laž? Šta ako u našem političkom prostoru nema mesta za realnost? U tim okolnostima šaljiva vašarska rečenica dobija zlokobno značenje. Pogodili ste, govorim o Sporazumu o Zajednici srpskih opština. Kako ćemo videti, Zajednica srpskih opština (Zajednica) nema nijedno izvršno ovlašćenje koje nemaju i opštine članice, bukvalno nijedno, a ovim sporazumom je potvrđeno priznanje secesije Kosova i Metohije u više odredbi.

Jedina odredba koja uopšte govori o nekim pravnim aktima koje može donositi Zajednica, a koji možda mogu imati obavezujuću snagu, sadržana je u odredbi čl. 4. Sporazuma, u kojoj se predviđa da Zajednica usvaja mere za poboljšanje životnih uslova za povratnike. Naravno da takvo ovlašćenje imaju i same opštine. Ovde je samo predviđeno da, ako 10 srpskih opština tako žele, mogu se usvajati mere i na nivou Zajednice, ali isključivo ako se tiču povratnika. To je, da ponovim, odredba koja u najvećoj meri, u poređenju sa svim ostalima, liči na neko ovlašćenje.

U oblasti obrazovanja – Zajednica nema nikakvih izvršnih ovlašćenja: niti može donositi propise, niti odlučivati u pojedinačnim slučajevima. U oblasti zdravstva – isto. U oblasti urbanizma – takođe ništa.

Zastava i grb – kao i svako sportsko društvo – samo u skladu sa zakonom Prištine. Ili kao i svaka opština, koje takođe imaju pravo na grb i zastavu, u skladu sa zakonom. Pravo međunarodnog predstavljanja – samo na nivou saradnje sa sličnim zajednicama, baš onako kao što se i opštine mogu „bratimiti“ i imati opštinsku ili gradsku saradnju. Ništa više od toga.

Da Vas podsetimo:  Da li su vaše zemlje prijatelji sa srpskim narodom ili Vučićem

Finansije – kao i bilo koja nevladina organizacija. Razlika je samo u tome što finansije podležu kotroli „Državnog revizora“ tzv. Kosova. Može se u budžetu Prištine predvideti transfer novca, kao što može i za opštine.

Zajednici je posebno predviđeno pravo da joj se priznaje pravni subjektivitet, ali samo u slučajevima u kojima ostvaruje ciljeve. Dakle, Zajednica nije konstituisanjem pravno lice sa punim ovlašćenjima, nego joj se samo izuzetno, u skladu sa Sporazumom, priznaje uopšte svojstvo pravnog subjekta.

Skoro polovina Sporazuma je posvećena organima Zajednice. I to se u medijima maksimalno eksploatiše. Kao da nevladine organizacije nemaju skupštinu, predsednika, zamenika predsednika, zaposlene itd.

Skupština zajednice ima smisla samo ako u odnosu na tzv.vlast u Prištini ima neki naročit položaj. A nema ga. U čl. 6 Sporazuma ova bespotrebnost Zajednice je izričito formulisana: u odnosu na Prištinu Zajednica funkcioniše na osnovu zajedničke saradnje i razmene informacija. Ne postoji nikakvo pravo Zajednice prema Prištini. Osim da moli da sarađuju i da bude informisana.

A u čl. 9 je još cinično podvučeno da će Zajednica promovisati interese Srba u odnosu na centralnu vlast. Obratite pažnju – prihvaćeno je da je Priština centralna vlast. A Zajednica do te mere nema ovlašćenja koje bi prevazilazile ovlašćenja opštine da je samo ostalo da se propiše da će promovisati interese Srba. Kako Vučić vodi politiku, možda nam i ovakva odredba dobro dođe.

Nasuprot ispražnjenosti od svake sadržine Zajednice i ovim Sporazumom smo izričito prihvatili legalnost vlasti u Prištini. Izričito smo prihvatili da se sve ima uskladiti sa zakonima i ustavom tzv. Kosova. Izričito ih Sporazumom prihvatamo kao „centralnu vlast“. Izričito smo saglasni da se naši simboli mogu koristiti samo u skladu sa zakonima tzv. Kosova. Izričito prihvatamo kontrolu finansija od strane tzv. državnog revizora Kosova, dakle da je Zajednica deo njihovog državnog uređenja.

Da Vas podsetimo:  Najveći srpski neprijatelji nisu ni Hrvati, ni Englezi ni Nemci, nego sami ”Srbi”

Šta dalje? Kao što stoji na jednom grafitu u Kosovskoj Mitrovici – nema dalje. Za Vučića to dalje je susret sa Bajdenom, kome će moći otvoreno i u lice da saspe „Vidite da sam sve odradio, a Vi ste sumnjali u mene“. Dok je Vučić na vlasti, tako će biti. A kako je u međuvremenu ukinuta istina, i ja sam naslov ovog teksta podredio vučićevskoj realnosti.

Branko Pavlović

NSPM

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime